Thursday 19 September 2024

Thursday 19 September 2024

Compartir

Sònia Linares Berroy, artista i musicoterapeuta

 

“M’agrada tant fer brollar les coses i les plantes, com les idees i els éssers humans”

Amb aquesta frase del pare del Counselling Carl Rogers, aquesta artista i musicoterapeuta, Sònia Linares Berroy, sintetitza l’essència de la seva creativitat aplicada a les persones.

Després de llargs anys de busseig pels diferents oceans del subconscient, va decidir omplir-los de notes musicals, per ajudar les persones a fer visible, l’invisible.

Sònia Linares és sinònim de música, de creativitat i de llibertat. Així és la seva música i així és la seva teràpia. Creadora del mètode Musicoteràpia Expressiva i Counselling Integratiu, un mètode que s’ha portat a diferents congressos i que s’enfoca en l’alliberació creativa (Creative Release).

Cantautora i musicoterapeuta per la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). És líder i vocalista de dos projectes: Jazzul (al costat del guitarrista David Chueca ) i Et – co*. Amb dos discs al mercat: Bioritmo (Liverpool – UK) i Natural (Barcelona). És diplomada en Counselling integratiu i orientació terapèutica centrada en les persones (assessorament psicològic), pel Lambeth College (Londres) i en Arts escèniques i música pop, pel Liverpool Community College. Posseeix estudis en: Psicologia de la Gestalt, Programació Neuro-lingüística (PNL), Educació emocional, Teatre terapèutic, Psicodrama i Voice craft.

 

Actuació de Jazzul a lAuditori Terrassa 

Actuació de Jazzul a l’Auditori Terrassa

Actuació de Jazzul                                             Disc Natural de Jazzul-1

         Actuació de Jazzul                                                                                         Disc Nautarl de Jazzul                                                                                   

 

 

És la música una teràpia en si mateixa?

Absolutament. És un art i un procés en si mateix i la seva pràctica és terapèutica.

 

Musicoteràpia llavors…

La musicoteràpia és un art i una ciència que treballa i juga amb l’expressió musical, amb el seu llenguatge i la seva comunicació. Al mateix temps, desenvolupa el potencial creatiu de les persones i s’encarrega de desenvolupar efectes molt positius per a la salut física i emocional.

 

Per a qui es recomana?

Per a tothom. Existeixen diferents disciplines que s’encarreguen de diferents objectius. Aquesta teràpia pot beneficiar un gran ventall de processos com: el desenvolupament personal, malalties com el càncer, patologies neurodegeneratives com l’Alzheimer i / o psicopatologies com les relacionades amb la salut mental.

 

Quin és aquest impacte de la música en la nostra salut, en el nostre cervell, en les nostres emocions, en les nostres funcions físiques?

La Musicoteràpia activa nous camins neuronals i relacionals. Ens sincronitza amb el pols, l’harmonia i el ritme. Afecta el nostre sistema nerviós, el nostre sistema respiratori, el circulatori i l’immunitari. La interactuació amb la música i el fet de crear-la, canvia pautes cerebrals i ens fa més flexibles, més comunicatius, més relacionals, menys rígids, més espontanis… i això afecta el comportament i la salut de la persona.

 

Es diu que la música és beneficiosa fins i tot abans de néixer i que aconsegueix crear profunds vincles entre la mare i el nadó. Se centra també la musicoteràpia en aquest sentit ?

La musicoteràpia ajuda la mare a relacionar-se afectivament amb el nadó, amb salut i des de la salut. Construeix un vincle entre tots dos i els facilita un llenguatge que connecta el món interior i exterior de cadascun. La unió afectiva que això produeix potencia el desenvolupament del nadó i la relació entre tots dos. Hi ha estudis que demostren l’efectivitat de la intervenció amb musicoteràpia en els nadons prematurs que es troben hospitalitzats.

 

Segons tinc entès, Plató i Aristòtil van ser els precursors a esmentar el poder terapèutic de la música…

…I potser van ser els que es van adonar més d’aquesta realitat i es van posar mans a l’obra, encarregant-se d’entendre el funcionament de l’univers i de tots els elements relacionats amb ell: l’harmonia, el so, les matemàtiques, la filosofia, la poesia…

 

Com s’utilitzen els components de la música – melodia, harmonia, ritme, lletra, etc.,en la musicoteràpia?

Es vinculen i es combinen entre si, com si fossin diferents ingredients. En utilitzar-los ens fem practicants d’aquest llenguatge, amb les seves pautes rítmiques, els seus moviments sonors, melodies en l’aire jugant, friccionant, vibrant en el temps… en definitiva: creant música!

 

En què consisteix una sessió de musicoteràpia?

Cada terapeuta segueix els seus propis mètodes de treball. En aquest sentit, jo he desenvolupat el meu propi mètode basat en el Counselling (assessorament psicològic) i en la interacció amb el meu propi art.

 

Has creat el mètode: Musicoteràpia expressiva i counselling integratiu, de què es tracta?

El meu treball se centra a alliberar la creativitat (Creative Release). Dono molta importància a la creativitat espontània. La meva professora de musicoteràpia sempre em deia “Sònia, tu més que explicar-ho, fes que ho experimentin ” (riu).Per començar, jo faig servir la relaxació activa. La persona ha d’estar present en tot moment. Realitzem estiraments, moviments d’articulacions, etc. Seguidament, connectem amb la música i amb la nostra creativitat, utilitzant les premisses bàsiques del counselling: l’empatia, l’escolta i l’omissió de judicis. Després ensenyem diferents tècniques musicals i vocals i es posen a la pràctica. Posteriorment, es reflexiona sobre la seva execució. Si hi ha hagut alguna dificultat, aquesta s’expressa. A partir d’aquí, es dóna l’obertura de la persona i s’inicia el treball terapèutic i creatiu.

 

Com es dóna aquesta obertura ?

Quan desinhibeixes els teus centres de control, desconnectes els judicis de valor, l’activitat cerebral es desplaça i dóna lloc a la percepció des d’un altre punt, des de la capacitat cerebral de “l’absorció”. Aquesta es caracteritza pels judicis de valor retardats, la desinhibició i la recerca de la novetat. Estudis neurològics per imatge revelen que en aquest estat s’activa amb més força l’hemisferi cerebral dret. Des d’aquest punt, es dóna una expressió més lliure, aflora la creativitat personal.

 

Que interessant!

Sí! Perquè d’aquesta manera s’aconsegueix connectar amb el potencial intern de la persona i el seu “ésser ideal”, tal com deia el pare del Counselling, Carl Rogers. Des d’aquest punt, s’aprenen habilitats relacionals amb les quals ens podem comunicar amb nosaltres mateixos, i amb els altres, potenciant les intel•ligències intra i interpersonals. De tot això, neix una relació amb la pròpia musicalitat.

 

I com s’integra el Counselling (l’assessorament psicològic)?

El Counselling entra en joc durant tota la teràpia. Constantment ens preguntem Com ens sentim? I ho expliquem a través de diferents instruments: paraules, dibuixos, representacions escèniques, etc. En el moment que descrivim com ens sentim després del que hem experimentat amb la música i la creativitat, ja tenim més recursos. En tenir al davant algú que t’escolta sense judicis i amb empatia, la persona està més oberta per poder comunicar la seva veritat.

 

Musicoterapia Expresiva y Counselling Integrativo

Sesió de Musicoterapia Expressiva i Counselling Integratiu

 

Sessió de Musicoterapia a Saragossa

Sessió de Musicoterapia a Saragossa

 

Un exemple?

Després de realitzar tots els exercicis de desinhibició, li vaig demanar a una participant que em descrivís la seva sensació a través d’imatges. Ella em va respondre amb el títol d’una imatge: “Candela nocturna”. Li vaig fer repetir la frase diverses vegades, escoltant-se amb variacions rítmiques i melòdiques. A partir d’aquí va sorgir una melodia i un ritme. De sobte teníem una cançó! El seu alliberament emocional va ser màgic. No sempre alliberar les emocions ha de tenir una connotació negativa o de dolor. De vegades el fet en si mateix de la creació, allibera i dóna recursos propis.

 

D’on et neixen aquestes inquietuds?

Neixen d’una necessitat d’expressar-me. De poder trobar en la música un refugi. De poder connectar amb mi mateixa per poder transformar les meves pròpies emocions. El fet de crear em fa sentir connectada, activa. Em fa reflexionar sobre els meus sentiments i sobre la necessitat de descobrir el meu propi potencial.

 

Des del teu punt de vista artístic i terapèutic, què necessita el nostre món desordenat? Més música? Més teràpia? Musicoteràpia?

Hauríem d’estar oberts a enamorar-nos de la vida. És molt difícil crear des de l’apatia. Caldria buscar el lloc d’un mateix, en el qual autorealitzar-nos. Agraeixo profundament el treball dels meus referents, els meus pares filosòfics, mestres, participants, terapeutes i companys amb els que he tingut l’honor de treballar i aprendre. Han estat la meva inspiració. Crec que tots hauríem de buscar aquesta flama vital, aquesta espurna en el nostre entorn, aquesta salut dins i fora i … Que la música ens acompanyi!

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Bombo N’Dir: “Sense dones migrades no hi ha polítiques de gènere”

Bombo Ndir. ESPECIAL POLÍTIQUES DE GÈNERE Pressupost per a polítiques públiques, visibilització i reconeixement...

Com anem de lletrejar?

OPINIÓ De tant en tant recordo que sóc de Lletres i que les qüestions...

El periodisme en la construcció de l’equitat de gènere

La presidenta sortint Nily Povedano Els mitjans de comunicació no s’escapen de la persistència...