Wednesday 19 June 2024

Wednesday 19 June 2024

Compartir

Sobre les eleccions a Lleida i a Barcelona.

 

Per tancar aquesta sèrie d’articles sobre les eleccions locals 22M de 2011, que ha recollit i tractat els programes municipals i ha fet un repàs sobre les regidores i regidors que han sortit a Girona i a Tarragona, posem ara la mirada a Lleida i a Barcelona. Analitzem la paritat o no dels càrrecs electes i també en el cas de Barcelona, i a tall d’exemple, com influeix la posició de candidats i candidates a les llistes. Aquesta és una data facilment quantificable que no implica certament una política local amb més encerts des de la visió de gènere. Serà important veure l’aplicació dels respectius programes i les responsabilitats i càrrecs que adquiriran les electes.  

 

   

 

 

Ajuntament_de_Barcelona

   Deixem per més endavant un repàs del nombre de regidores de Plataforma per Catalunya, aquest partit xenòfob del nostre país que ha tret 67.000 vots quan el 2007 en tingué 12.447 i ha passat de 17 regidors i regidores el 2007 a 77 actuals. I observar també la crescuda de la CUPS i el nombre de regidores electes, d’aquest únic model de partit horitzontal que existeix fins el moment i que té un programa extens en política local i gènere, fet que no l’ha privat de no situar les dones en els primers llocs de les llistes. La CUPS ha obtingut enguany 62.099 i 101 regidores i regidors enfront dels 18.536 vots i 20 regidores i regidors del 2007. 

 

 

 A Barcelona ciutat

A  Barcelona han votat  615.175 persones, de les quals 10.696 han emés un vot nul i  27.039 un vot en blanc. 

CiU ha obtingut 173.725 vots que representen 6 regidores i 9 regidors que en total són 15.

El PSC-PM ha obtingut 133.842 vots que han representat un total de 11 persones escollides, 5 regidores i 6 regidors que probablement passaran a ser 7 regidors si Rosa Regàs deixa, tal i com ha anunciat, l’Ajuntament.

Els 104.157 vots del PP han representat 3 regidores i 5 regidors. Un total de 8.

ICV és l’únic partit on hi ha més dones electes que homes, 3 regidores per 2 regidors, un total de 5, que sorgeixen dels seus 63.822 obtinguts

Finalment, per ERC i Unitat per Barcelona només hi haurà 2 regidors (homes). 

Tenim, per tant, un total de 41 persones electes de les quals només 18 són dones i potser en seran 17.

Com és possible?

És evident que el tipus de distribució de candidates i candidats que fan la quasi totalitat dels partits dins de les llistes porten a aquests resultats poc igualitaris. El cálcul previ dels resultats decanta la balança.

En la llista de CiU per Barcelona les dones han ocupat els següents llocs: Sonia Recasens el 3, Teresa Maria Fandos el 5, Mercè Homs el 9, Francina Vila el 10, i Irma Rognoni i Elena Turalló el 14 i el 15. Aquestes dues darreres posicions que han entrat eren a una zona dificil.

Pel PSC-PM, la primera dona Assumpta Escarp tenia el lloc 4, i les seguents Rosa Regàs i Sara Jaurrieta amb els llocs 5 i 6, el 8 per Carmen Andrés i finalment ja només ha sortit Immaculada Moraleda en el lloc 10, les següents ja passaven a partir del lloc 13.

EL PPC ha presentat una llista amb un lloc 2 per a Ángeles Esteller, el 5 per Gloria Martín i el 8 per Belen Pajares (aquest lloc darrer també en zona dificil)

IC-V és, com ja hem dit, la única llista a l’inversa: els llocs 2, 4 i 5 per Elsa Blasco, Janet Pilar Sanz i Isabel Ribas

I finalment, la devallada (d’ERC) Unitat per Barcelona ha deixat a Ester Capella que anava  de número 3 fora de l’Ajuntament i han entrat dos homes. Val a dir que les següents candidates no anaven fins el llocs 5  i 8.

Però no només passa amb els partits que han obtingut representació. Una mirada a les llistes que no han pogut entrar demostra que la majoria de persones situades en els números 1 i 2 són candidats i no candidates: La llista de SI ens confirma paritat en els quatre primers llocs però el número 1 ( amb més posibilitats d’entrar) és un home; La primera dona de la CUPS no ocupava sinó el lloc 4;  Igualment succeia a Ciutadans (C’S) amb la posicio 4  per a la primera candidata i pel que fa a Els Verds (EV-GVE) la primera dona anava al lloc 3. 

 

A Lledia

A la ciutat de Lleida han votat 45.565  persones . Hi ha hagut 721vots nuls i 943 vots en blanc

El PSC-PM ha tingut 18.864 que han representat 15 persones elegides. Les regidores serán Marta Camps que anava al lloc 2, Sara Mestres,Montserrat Parra i Montse Minguez en els llocs 5, 6 i 7, Dolors Arderiu en l’11 i finalment, Maria Rosa Ball en el 15.

Per CiU, que ha tret 8.212 vots hi haurà 4 regidors i 2 regidores:  Bea Obis que ocupava el lloc 2 i Cristina Torrent que anava en el 4.

Pel PPC, que ha obtingut 7.410, la cap de llista era Inma Mansó i també han entat Maria José Horcajada, en el lloc 4 i en el 6 Gemma Batalla. Per tant ha resultat un grup paritari ja que la totalitat obtinguda és de 6 persones electes.

 

ICV amb 2.080 vots no ha pogut entrar i a més hi han hagut 6.335 vots repartits entre altres opcions.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Atenció a les famílies monop(m)arentals

Cada cop es fa més patent la urgència de millorar la situació de les famílies...

Catalunya:Comissió 8 de març Barcelona: Manifest feminista 8 de març 2015. La revolució serà feminista o no serà!

La revolució serà feminista o no serà! Aturades, precàries, mestresses de casa, treballadores domèstiques,...

La Mercè i el BAM: una festa músical amb molta testosterona

A partir del divendres 21 i fins al dilluns 24 de setembre, L’ajuntament de Barcelona...