Parlament de Fatu Secka
‘La veritable democràcia té peus de fang sense igualtat’ entre dones i homes perquè la igualtat és un ‘pilar insubstituïble i essencial’ de qualsevol sistema democràtic; no hi ha democracia ‘sense que hi hagi ciutadanes amb igualtat de drets i oportunitats’.
Així s’expressava a l’edifici del Caixa Fòrum de Barcelona l’expresidenta del govern socialista espanyol María Teresa Fernández de la Vega en un acte de la Fundació MujeresXÁfrica, que ella presideix des de febrer de 2012.
Allà es va presentar l’exposició Mira Àfrica i a la inauguració hi van assistir nombroses dones d’aquest continent i africanes del teixit associatiu català. A la tribuna hi havien parlat abans l’activista gambiana Fatu Secka (Equip de Sensibilització contra la Mutilació Genital Femenina-MGM) i Sira, una jove senegalesa, estudiant de Ciències Polítiques.
Fernández de la Vega referint-se a aquestes catalanes-africanes -com les havia anomenat la presidenta del Parlament Català, Núria de Gispert– va afirmar que ‘quan les dones prosperen, ho fan els seus fills i filles, les comunitats on viuen i els països als que pertanyen’.
M.Teresa Fernandez de la Vega en un moment de la presentació
En aquest sentit, l’expresidenta va lloar “la riquesa, pluralitat i la nova perspectiva de Catalunya’ que té clau cosmopolita i expressar que ‘l’actitud, posició i condició en què ens situem, serà fonamental per al futur. Com ens deien Sira i Fatu Secka, va recordar Fernández de la Vega ‘hem d’estar juntes’ perquè aquest nou món globalitzat en el qual ja han aparegut ‘els intocables dels mercats’, està ‘creant diferents territoris, races i regions”.
Diàriament, va afirmar Fernández de la Vega, “les dones africanes donen mostra de dignitat, consciència i compromís”, per això, els projectes de la Fundació MujeresXAfrica incideixen en l’educació per l’ apoderament des de les diferents situacions personals en què elles es troben. Per tant, hi ha diferents projectes segons les circumstàncies i els països: a Gàmbia (Horts per a les dones), a Sierra Leone (Dones al volant), a Burkina Faso i Malawi (Escolarització de nenes), a Ghana (Pintura i Empoderament) i a Libèria (Salut).
L’acte de Barcelona es va desenvolupar dos dies abans del Dia Internacional de la Dona, just quan s’acabava de fer públic l’informe de la Unió Europea on s’assenyalava que 1 de cada 3 dones ha patit algun tipus de violència en la seva vida, circunstancia que Fernández de la Vega va qualificar de ‘intolerable i impresentable’.
Barbara Hendricks a l’equerra, amb d’altres invitades en l’ exposició Mira Africa
A la presentació a la que hi van assistir nombroses autoritats polítiques i sindicals catalanes, hi va haver un convidat especial al final de les intervencions: l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall. A la taula, a més de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i Núria de Gispert, hi havia la soprano i activista de Drets humans Bàrbara Hendricks que és integrant del consell assessor de la Fundació, així com ho és també la presidenta de Libèria, Ellen Johnson-Sirleaf.