Monday 14 October 2024

Monday 14 October 2024

Seminari de CLADEM a Mèxic: les xifres no menteixen

Cladem

A Centreamèrica dues de cada tres dones que moren, són assassinades. Al Brasil un estudi en 12 ciutats mostra que el 52 per cent de les dones han patit assetjament sexual a la feina; Al Salvador el 16 per cent de les treballadores de la llar van ser assetjades sexualment i per això es van canviar d’ocupació; a Guatemala 675 dones van ser assassinades el 2010; a Mèxic més de 1200 i a Hondures més de 600 dones han estat assassinades el 2012.

Encara és una aspiració l’educació igualitària i sense sexisme en tota la regió Llatinoamericana i preocupa que 2 de cada 10 adolescents ja siguin pares i la meitat d’adolescents opti per avortar. Només en dos països d’Amèrica Llatina i El Carib compten amb permís legal per interrompre un embaràs. A Nicaragua una nena, avui, s’està morint per un embaràs d’alt risc i se li nega aquest dret. Aquí la batalla ha estat dura i continuada en l’última dècada. Sense resultats.

Les emergències són molt variades. Un grup de dones de 15 països d’Àsia, Amèrica i Àfrica ho van descriure en els últims dies, durant la realització d’un seminari / balanç convocat pel Comitè Llatinoamericà de Defensa dels Drets de les Dones CLADEM), fundat fa 25 anys.

A grans trets són xifres dures d’allò que passa amb les dones en aquesta regió del món al sud d’Estats Units, i més de 4.000 dones segueixen desaparegudes a Mèxic i és una fal · làcia el respecte als Drets Humans.

Dones de tres continents, Amèrica, Àsia i Àfrica, van arribar a una conclusió lapidària en assenyalar que viuen injustícies estructurals a causa de la crisi del sistema capitalista patriarcal; unes 70 dones defensores dels drets femenins van examinar fins a quin punt la declaració dels drets humans no s’ha assolit i quanta responsabilitat tenen els estats, que no compleixen.

Es van reunir a Mèxic, vingudes de 15 països, al voltant d’un seminari / balanç convocat per la xarxa del Comitè d’Amèrica Llatina i el Carib per a la Defensa dels Drets de les Dones (CLADEM) durant 4 dies per sentir-se, escoltar experiències, reconèixer avenços i mirar tot el pendent. En tot cas també per examinar com està funcionant el seu treball de més de dues dècades .

Les dones van parlar d’allò que passa, dia a dia, amb les dones en aquests països. Res és molt diferent. El context social i polític dels països d’aquests tres continents plens de pobresa i mals governs, indiquen que les dones no han aconseguit exercir els drets i les llibertats que ofereixen desenes d’acords internacionals, conferències i declaracions de caps d’Estat, polítics i polítiques.

La seva conclusió és poc optimista. La coordinadora Regional de CLADEM, l’advocada Elba Núñez, ho va dir molt bé en començar el Seminari: “lluitem amb el dret, amb la llei, pensant en aconseguir justícia” i al final de la reunió ella mateixa va concloure que la manca de justícia és el que mana: impunitat, homicidis, persecució de defensores de drets humans, discriminació i ocupacions precàries; mort materna en xifres que baixen molt lentament i sobretot manca de llibertat.

El document final ho diu en forma lapidària: “les dones dels tres continents, representades en aquest Seminari, vivim injustícies estructurals producte de les crisis energètica-ambiental, alimentària, econòmica i política del sistema capitalista patriarcal, així com la intromissió de grups religiosos fonamentalistes en assumptes dels estats, que consolida i aprofundeix noves formes d’explotació, control social, violències, subordinació i criminalització de les defensores dels drets humans i moviments socials.

Les participants, de tres generacions, amb experiències diverses, s’han mogut aquests dies, entre la força per seguir endavant i el desencant dels governs de democràcies autoritàries i dirigents conservadors.

Una cosa molt pitjor. La doctora en dret, la mexicana Patricia Olamendi, ara cap del comitè d’avaluació de la Convenció sobre totes les formes de Violència contra les Dones, única en tot el món, revelà que quan les dones arriben al poder real, han hagut de negociar i buscar tantes aliances per arribar-hi, que han abandonat l’agenda i els drets de les dones. Al Brasil i a Costa Rica no es ni pensar en l’avortament i no es pot, de vegades, ni parlar de sexe. És com si estiguéssim en retrocés.

Per la seva banda la internacionalista brasilera Silvia Pimentel, del comitè de vigilància de la CEDAW, declarada feminista i reconeixent que qualsevol avanç és producte de la lluita de les dones, va descriure les barreres subjacents i permanents que impedeixen el vell somni feminista d’aconseguir drets, llibertats i reconeixement.

Hi ha, a més, debilitat dels Estats.

No obstant les participants van tornar a redactar les seves històriques demandes, tot i que van examinar que poc les escolten i freqüentment els mecanismes internacionals són insuficients:

Els aspectes fonamentals d’una continuada campanya assenyalant als governs que han de complir les seves obligacions, demanda als governs que:

Garanteixin i aprofundeixin Estats democràtics de drets, amb independència de poders, laics i sobirans, com a condicions necessàries per a l’exercici dels drets humans de les dones; garantint la llibertat i benestar de la ciutadania sense discriminació per orientació sexual, identitat de gènere, classe social , raça, nacionalitat, ètnia, procedència geogràfica edat i / o creença religiosa i que compleixin amb les obligacions i compromisos plasmats en els instruments internacionals de drets humans ratificats.

S’implementi un sistema econòmic i de desenvolupament basat en la justícia social i ambiental amb consentiment lliure, previ i informat dels pobles involucrats, que garanteixi el respecte del patrimoni i béns naturals, la generació de riquesa i la redistribució justa i equitativa de la mateixa , els béns i el poder. Assegurant el control, direcció i accés de les dones sobre recursos productius com a requisit per a la sostenibilitat, el bon viure i la ciutadania plena de les dones del món.

Transformin els models educatius per una educació centrada en drets humans, no sexista, antidiscriminatòria, laica, pública, gratuïta i intercultural.

Previnguin i eliminin les morts maternes evitables i redueixin la morbiditat materna mitjançant el reconeixement explícit dels drets sexuals i reproductius, garantint l’accés als serveis de salut integral amb qualitat i calidesa, i la legalització i despenalització de l’avortament en els països on està criminalitzat.

Previnguin, sancionin, eradiquin la violència i garanteixin l’autonomia i llibertat en totes les esferes de la vida econòmica, política, sexual i reproductiva com a drets humans de les dones, les nenes, les joves, les transsexuals, transgènere i intersexuals, les defensores de drets humans, les periodistes, les migrants, les dones víctimes del conflicte armat i militarització, les dones indígenes, les afrodescendents, les adolescents, les camperoles, les persones en situació de pobresa estructural, les dones amb capacitats diferents, amb orientació sexual i identitat de gènere, gent gran i dels que viuen amb VIH-sida.

El que cal dir és que de totes maneres hi havia ànims. Sobretot entre les més joves que al llarg de quatre dies (del 7 al 10 de maig), de tant en tant esquitxaven la reunió amb una frase que feia riure. Avui la revolució es pot ballar.

La campanya “Ja és hora” o “Ya es tiempo” que es mantindrà en els propers temps, com una crida, una exigència als governs perquè compleixin el que signen, el que diuen i les lleis que han redreçat, per promoure i garantir els drets humans de les dones, avui pendents.

Conferències del Caire, Beijing, Durban, Viena, Rio +20, la ratificació d’instruments internacionals com la Convenció per a l’Eliminació de totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW), la Convenció Interamericana per Prevenir, Sancionar i Eradicar la violència contra la Dona, la Convenció per a Prevenir, Sancionar i Eradicar la violència contra les dones, Belem Do Pará.


Seminari internacional a Mèxic

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

21 grams. “Adéu-suau” (Isabel-Clara Simó)

Fotografia Facebook Isabel-Clara Simó Per Sílvia Amigó Cuscó. Vilafranca del Penedès Un matí fred del...

Menopáusicas, de Marta Díaz, guanya el III Petit Festival de Curtmetratges per la Dona

Dins de les Jornades del Dia Internacional de la Dona del Centre Cívic el Sortidor,...

DSC 0529

Campanya “Jo SÍ, sanitat universal”

El desconeixement de l’exclusió sanitària és quasi absolut, i els mitjans en són en gran...