Monday 16 September 2024

Monday 16 September 2024

Compartir

Reconeixements per a l’escriptora Josefa Contijoch


Amb motiu del setanta-dosè aniversari de Josefa Contijoch i en reconeixement a la seva llarga trajectòria literària, un ampli grup de poetes li volen retre homenatge, no sols per la seva aportació com a poeta i narradora, sinó també per altres tasques vinculades al món de la cultura, com la de traductora i la d’activista cultural.

 

xavier_valls
Josefa Contijoch. Foto ©Xavier Valls.

 

Nascuda a Manlleu (Plana de Vic), el 20 de gener del 1940 ( “l’any de l’aiguat”com li agrada dir) i filla d’una família d’impressors i llibreters, va estudiar comerç i idiomes a les germanes carmelites de Manlleu. Després estudià filologia a la Universitat de Barcelona. Des de l’any de la seva creació (1992, per iniciativa de Montserrat Abelló i Maria-Mercè Marçal) formà part del Comitè d’Escriptores del Centre Català del PEN Club; és una de les fundadores del col·lectiu QUARK POESIA

Josefa Contijoch quan ens parla de la seva obra*, en concret de la seva poesia, en explica que escriu molt lentament, amb represes i abandonaments, i que s’estima l’economia i l’austeritat. Per a ella la poesia és: “exaltació i consol, totalitat i veritat”. Afirma que la llengua poètica l’obliga a l’exploració, al desxiframent, i a la transformació.


{youtube}qYMhfV85Xgc{/youtube}

 

Sobre la narrativa, que escriu “entremig d’èpoques de silencia poètic” l’escriptora afirma que aposta per l’experimentació ja que la novel·la convencional l’avorreix.

I finalment, pel que fa a la traducció (és traductora del francès) diu que és “una feina que practico escadusserament i que em permet gaudir i practicar una dels meves propensions preferides: remenar diccionaris, encaterinar-m’hi i encallar-m’hi”.

L’homenatge que han organitzat un grup de poetes es realitzarà el 9 de maig al  Museu d’Història de Catalunya i posteriorment a Manlleu. Constarà d’una taula rodona sobre l’autora moderada per Anna Aguilar-Amat amb la participació de Fina Birulés, Carles Hac Mor, Lluïsa Julià, Núria Martínez-Vernis, Francesc Parcerisas i Lluís Solà, la presentació d’una antologia poètica publicada per a l’ocasió , a càrreg de Mercè Ibarz i d’un recital espectacle amb poetes i cantants, dirigit per Imma Colomer que comptarà amb les lectures d’entre altres de: Montserrat Abelló, Neus Aguado, Enric Casasses, Teresa Colom, Carles Duarte, Cinta Montagut... i les actuacions de Bikimel, Jordi Calvet, Marc Egea, Víctor Obiols, Antoni-Olaf Sabater i Rosa Zaragoza.

 

*Les seves primeres obres de poesia són dels anys 60 i les escriu en castellà, serà uns anys més tard quan comença a publicar en català: Quadern de vacances (una lectura d’El segon sexe) (1983; Premi Miquel Martí i Pol de poesia de CC. OO. 1981), Ales intactes (1996; Premi de Poesia Salvador Espriu 1994), Les lentes il·lusions (2001; Premi Màrius Torres 2000) i Congesta (2007). També conrea la narrativa. Així ha escrit novel·les com Potala (1986), La dona liquada (1990) o Els dies infinits (2001); narrativa infantil, llibres de crítica literària o assaig com Les vacants (2005). 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Cicle expositiu Blanc sota negre: Blanca Casas Brullet / La Independent / Notícies gènere

L’exposició “Blanca Casas Brullet: Fer dir” forma part del cicle “Blanc sota negre. Treballs...

Palau d’Anglesola: 5è vermut literari /La Independent/notícies gènere/

Aquest diumenge, 28 d’abril, s’ha celebrat el 5è Vermut Literari del Palau d’Anglesola. El...

Agenda de Desenvolupament Post 2015 amb enfocament de Drets

“Proporcionar i implementar una agenda de desenvolupament post-2015 no només implica ‘no deixar ningú...