Thursday 18 July 2024

Thursday 18 July 2024

“Volem donar a conèixer veus d’Àfrica i de la diàspora negra que encara no ocupen el lloc que es mereixen”

Per Alba Fernández, periodista XEDP

Anna Martínez Reina, és bibliotecària i està compromesa amb l’Àfrica, la seva gent i les seves manifestacions culturals.

Defensora de les societats interculturals i de la diversitat lingüística, aposta per la lectura entre la població com a eina de progrés, millora de les condicions de vida i accés a l’educació i al món laboral. Amb ella conversem aquesta setmana.

Vostè és membre de l’Associació Afrika Pozitiv i coordina la seva pàgina web. Quins objectius persegueix aquesta entitat?

Giren al voltant de tres eixos: el coneixement mutu, l’intercanvi i la col·laboració, amb el fi de portar a terme projectes socials i culturals conjuntament. La nostra associació es activa a dos llocs:

A Togo (Àfrica Occidental), el nostre objectiu és fomentar el coneixement i la pràctica de l’arquitectura sostenible. Intentem formar gent i crear llocs de treball perquè hi hagi oportunitats laborals i la gent jove no es vegi obligada a emigrar.

A Barcelona, el nostre objectiu és fomentar el coneixement de la creació artística i la producció intel·lectual de les persones africanes i afro-descendents.

Quines activitats desenvolupen?

Actualment està en marxa la tercera edició del club de lectura de literatures africanes i afro-descendents, amb trobades presencials mensuals i gratuïtes a la seu del Casal de barri del Pou de la Figuera. Durant aquest temps de pandèmia el continuem en línia. A cada edició intentem programar algunes lectures d’autoria africana i afro-descendent, d’autors i autores que viuen a Catalunya o a Espanya, i fer-hi trobades per comentar la seva obra, realitat, experiència migratòria, etc. La literatura es un mitjà i una eina molt poderosa de coneixement en general, i d’amplitud de l’experiència humana en concret, aspecte molt valuós per desmuntar prejudicis i provocar un canvi de mirada.

També hem projectat el documental sobre migració “El naufragio. 30 años de memoria submergida”, produït per la Diputació de Cadis, dins la programació de cinema a l’estiu del Casal de barri del Pou de la Figuera, per a sensibilitzar la població del drama humà de les morts a la Mediterrània i per conèixer les causes.

La idea és anar creant un espai viu tipus ateneu popular, obert a la comunitat, per difondre coneixements sobre el continent africà i la seva gent.

AnnaM.Reina

Segons hem llegit a la pàgina web, el desenvolupament sostenible, la creació artística i els pensaments negres, vindrien a ser com els eixos principals de l’entitat. De què estem parlant quan diuen pensament negre?

Les comunitats africanes i afro-descendents tenen i han tingut la seva producció intel·lectual, han pensat i escrit sobre les diferents disciplines del saber igual que la resta de la humanitat.

La colonització d’Àfrica per Occident va ser econòmica però també cultural, amb tendència a negar, ocultar, manipular i menysvalorar la història i la producció cultural dels pobles africans, i lamentablement encara no és del tot un fet del passat.

Nosaltres volem, a través de la literatura, donar a conèixer veus d’Àfrica i de la diàspora negra que encara no ocupen el lloc que es mereixen al cànon literari occidental.

Recomano molt especialment el petit relat de la famosa escriptora, feminista i activista nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie, “El peligro de la historia única”, editat en llibre i també en vídeo.

Pel que fa a la creació africana, ja sigui literatura, música, cinema, etc. és força desconeguda a casa nostra. Si parlem de dones africanes, entenem que encara ho serà més, no?

Pel que fa a la literatura, en els últims anys s’està editant molta obra d’escriptores africanes, caribenyes, afro-americanes i afro-descendents traduïda al castellà sobretot, i també al català. Molts títols editats durant els anys 80 i 90 del s. XX estan descatalogats, però encara es poden trobar a algunes biblioteques.

En quan a la música, es programen concerts a la nostra ciutat, per exemple, a les Festes de la Mercè cada any hi ha música africana, amb presència de dones africanes. D’altres més petits amb ocasió de festivals o trobades, com per exemple al Black Barcelona Encuentro, que es celebra des del 2016. Existeix el segell Slow Walk Music que visibiltza moltxs d’aquestxs artistes. I a les biblioteques de la ciutat hi ha un fons important de música africana en cd.

A Barcelona, Catalunya i Espanya viuen moltxs músics africanxs i afrodescendents, algunes molt reconegudes com Concha Buika, Nakany Kanté, The Sey Sisters, Astrid Jones, Las hijas del sol, anys enrere, i d’altres.

En el cas del cinema, a Espanya tenim un director afro-descendent consagrat i premiat Santiago Zannou, el seu documental “La puerta de no retorno” (2011) mostra la tornada del seu pare a Benín després de molts anys d’haver-ne marxat. El Col·lectiu Tinta Negra treballa per la visibilitat d’artistes negres al món de les arts escèniques, hi ha professionals com Sally Fenaux, Adeline Flaun, Yolanda Sey.

El panorama ha canviat moltíssim a la nostra ciutat. Hem passat de no tenir cap possibilitat de veure cinema africà a tenir dos festivals: Wallay i Festival Internacional de Cinema Africà de Barcelona, i una mostra de cinema africà i dona, Africadoolu, anuals tots tres.

A nivell estatal, el Festival de Cine Africano de Tarifa-Tánger -l’FCAT- acaba de celebrar la dissetena edició. Disposa d’un canal en línia de cinema africà i un fons de més de mil pel·lícules subtitulades en castellà que permet programar aquest cinema al nostre país i a Sud-Amèrica.

Hem pogut veure molt bon cinema, i aprofito l’ocasió per felicitar les persones darrere d’aquestes iniciatives.

AfricaPozitiv1

Ens podria aconsellar alguns noms de dones en les diferents disciplines?

Bé, en literatura hi ha: Ama Ata Aidoo, Ken Bugul, Tsitsi Dangarembga, Amanda Devi, Veronique Tadjo, Léonora Miano, Fatou Diome, Aminatta Forna, Kopano Matlwa, Noviolet Bulawayo, Koleka Putuma, Nnedi Okorafor, i moltes més.

Molt recomanable el blog Literafricas, sobre literatures africanes. I també la sèrie de vídeos “Escritores africanos” de la Universidad de Oviedo i la Fundación El Pájaro azul, i els de Mundo Negro.

M’agradaria assenyalar també que Guinea Equatorial, l’antiga colònia espanyola a l’Àfrica, té una literatura escrita en castellà absolutament desconeguda al nostre país, quan molts d’aquests autors i moltes d’aquestes autores i intel·lectuals viuen aquí, entre elles Remei Sipi MayoÁngela Nzambi.

I per part de l’afrodescendència, cal destacar: Desirée Bela-Lobedde, Lucía Asué Mbomio Rubio, i l’actriu, directora i activista Silvia Albert Sopale.

D’altres països tenim Agnès Agboton. Sense oblidar que existeixen a Barcelona dos segells editorials fundats per persones africanes: Editorial Mey i Ediciones Wanafrica, també llibreria, que publiquen obra d’autoria africana i afrodescendent. També l’espai United Minds a València. La pàgina web Afroféminas i el Colectivo Afrofeminista de Barcelona.

En cinema hi ha: Chloé-Aicha Boro, Marwa Zein, Wanuri Kahiu, Hermon Hailay, Apolline Traoré, Aicha Macky, Ema Edosio i Lula Ali Ismaïl.

En música: Miriam Makeba, Bella Bellow, Angelique Kidjo, Sona Jobarteh, Fatoumara Diawara i Rasha, Alsarah. Molt recomanable el web Músicas sospechosas.

Altres webs recomanables per estar al dia de les manifestacions culturals africanes i afro-descendents són Radio Africa Magazine, Wiriko, Afribuku, Africa no es un país, Casa Africa, Africaye, etc.

AfricaPozitiv

A la nostra cultura Àfrica és la gran absent, des dels ensenyaments acadèmics com des dels mitjans de comunicació. La tendim a representar com si fos, gairebé, un únic país, quan la diversitat és immensa. I també persisteix la idea de continent pobre quan és tan ric en recursos naturals. Per tant, hauríem de parlar de continent empobrit per les diverses metròpolis i multinacionals. Malgrat és difícil generalitzar donada aquesta gran diversitat, al seu parer quin futur creu que té el continent africà?

Àfrica es un continent jove, demogràficament parlant, hem sentit a parlar molt d’aquest aspecte arran de la pandèmia per la COVID-19, i amb un creixement demogràfic especialment alt. Les xarxes socials i l’activisme són molt presents, particularment entre la població jove. Les dones tenen un paper decisiu al continent, són molt emprenedores, actives, i cada vegada amb més accés a la formació. Moltes persones de la diàspora estan tornant al continent, formades, amb experiència i amb alguns estalvis. Crec que de tot això aniran sorgint canvis. Jo sóc afro-optimista!

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Kajsa Ekis Ekman: “Cal lluitar contra la prostitució i els ventres de lloguer”

Kajsa Ekis Ekman, escriptora i periodista, ha participat a Barcelona en les Jornades Radicalment...

Futbol femení a Mèxic. Una història d’opressió i de resistència*

@wikipedia.org Per Silvia Isabel Gámez. SemMéxico Per al segon Campionat Mundial de Futbol Femení, el...

Jennifer Pareja, millor jugadora de waterpolo del món el 2013

Jennifer Pareja. Foto natació.cat Com diu ella mateixa: “Ser esportista no és fácil i molt...