Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

“Tenim un historial de lluita important contra la violència masclista”

Rosa Ma Fernández és la presidenta de la Plataforma Catalana de Suport al Lobby Europeu de Dones, entitat que a més presideix el Lobby Europeu de Dones a l’Estat espanyol (LEM-Espanya)

 

La Plataforma Catalana forma part de les més de dues mil associacions feministes d’arreu d’Europa i més de vint organitzacions d’àmbit europeu que constitueixen el Lobby Europeu de Dones (European Women’s Lobby-EWL) amb seu a Brussel·les, lobby que és consultat pel Consell d’Europa i per les Nacions Unides (NNUU) en temes relacionats amb la igualtat i els drets de les dones.

 

Quina és la feina de la Plataforma Catalana al nostre país?

La Plataforma fa d’intermediària entre les associacions que formen part de la Plataforma i el Lobby d’Europa. Des d’aquí podem plantejar i suggerir temes que ens interessin per a que a l’Assemblea General de l’EWL es discuteixin i es prenguin les decisions oportunes, i alhora transmetem a Catalunya les propostes que es decideixen a Brussel·les i les fem nostres. A més, com que ara presidim el LEM-Espanya, som nosaltres qui proposem i portem a debatre les qüestions que interessen.

 

Com es coordinen amb l’EWL?

A través de la coordinadora estatal dels lobbys a les diverses comunitats autònomes, o sigui a través del Lobby Europeo de Mujeres a l’Estat espanyol (LEM-España) que està format per cinquanta associacions espanyoles i que presidim des de fa quatre anys.

 

A la pàgina web de l’EWL diuen que són escoltades pel Consell d’Europa i les NNUU. De quina manera interactuen amb aquestes institucions internacionals?

Pel Consell d’Europa són cridades permanentment ja que el Lobby assessora en matèria d’igualtat de drets. I a les NNUU formen part del Consell Econòmic i Social (ECOSOC) on, com a entitat feminista d’àmbit europeu, aporten les propostes i resolucions europees a les conferències internacionals sobre la condició de les dones. També formen part, amb caràcter consultiu, de la Convenció sobre l’Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona (CEDAW) i participen regularment en les activitats de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de la Dona de les Nacions Unides (CSW).

 

Lobby

 

 

En quins projectes estan treballant, ara, des de la Plataforma?

Seguint els acords de l’última Assemblea General de l’EWL estem treballant per l’eliminació del transgenerisme, i per tant, contra les propostes de la llei transgènere i l’eliminació del concepte dona.

Sempre treballem per l’abolició de la pornografia, la trata, els ventres de lloguer, la prostitució, els estereotips de gènere i tot tipus de violències contra les dones. I també fem difusió dels acords de l’Assemblea General de l’EWL i les propostes dels dos webinars que vam realitzar amb el LEM sobre la campanya “Mobilitza’t contra el sexisme” del Consell d’Europa.

 

Quines serien les preocupacions actuals que tenen? Podem dir que són les mateixes arreu o poden canviar en funció de la situació del país? Parlo, en concret, dels països europeus.

Les preocupacions actuals són les mateixes. Són les que van en contra dels drets de les dones, contra la violència masclista, contra la feminització de la pobresa que condueix als ventres de lloguer, que porta a la prostitució, les famílies monoparentals sense recursos, l’avortament que no és possible lliure i gratuït a alguns països. Són grans temes que es tracten a tots els països i que malgrat siguin problemes iguals o semblants s’enfoquen des de perspectives diferents.

Hi ha països que degut als canvis polítics o a unes inèrcies de discriminació, han fet un retrocés i s’ha de tornar a lluitar per aconseguir drets bàsics o que ja s’havien aconseguit.

 

La historia de la Plataforma Catalana s’inicia l’any 2000. Quina valoració fa d’aquests 21 anys? I com veu la situació actual?

La valoració és positiva si mirem al llarg del temps. Tenim un historial de lluita important contra la violència masclista, ens declarem abolicionistes de la prostitució com una de les violències més cruels cap a les dones. Hem treballat també a favor de la sensibilització i la difusió del feminisme com una filosofia de vida que ens permet defensar la dignitat i els drets de les dones.

Però vivim temps difícils on el neoliberalisme s’està introduint com un fenomen populista que confon, una vegada més, la llibertat individual amb la col·lectiva. A més, les institucions publiques, l’administració, sembla que té altres prioritats que no són pas l’ajut i el manteniment de les associacions feministes que fem un treball polític i social. I en aquest cas, internacional. Les ajudes econòmiques són molt minses, els criteris d’avaluació per concedir-les són molt “sui generis” i la forma de tramitar-les són molt complicades per associacions petites o sense recursos. El voluntariat no és valorat. Per tant, sense recursos és difícil mantenir una feina que demana dedicació i energia.

 

Lobby2

 

 

El marc jurídic europeu situa la igualtat com a principi fonamental dins la Unió Europea. De quina manera es treballa des de l’EWL en la consecució dels drets de les dones i les nenes d’altres continents?

L’EWL treballa les 12 línies de la Plataforma d’Acció de Beijing, aprovades l’any 1995. Cada any a l’Assemblea General, on participen totes les coordinadores estatals dels trenta països, més vint organitzacions d’àmbit europeu, -com la Xarxa Europea de Dones en Discapacitat, la Confederació Europea de Sindicats, la Xarxa Europea de Dones Migrants, la Xarxa Internacional de Dones Gitanes i nombroses associacions professionals d’àmbit europeu- es valora la feina feta i es fan les noves propostes de treball que han de ser presentades per un mínim de cinc organitzacions i la proposta es porta a debat. Si s’aprova, ha de ser assumida per l’EWL i difosa per totes les altres organitzacions. Com a EWL es comunica als Governs dels corresponents països per a que prenguin consciència i tramitin les propostes que se’ls hi demana.

 

L’European Women’s Lobby aposta per una Europa Feminista, se suposa que amb la pandèmia els nostres drets es veuen afectats, per tant, aquesta imatge de conquestes socials no corren el risc de perdre’s?

Pensem que no es perden, hi ha propostes de retrocés i algun país fa algun pas enrere, però el Lobby segueix lluitant i sobretot està atent a qualsevol retrocés. Les trenta Plataformes i les vint organitzacions que en formem part permanentment anem tirant endavant i lluitant. Cada any en formen part més països, ara acaba d’entrar Islàndia. No sempre ens en sortim en tots els temes, però així ha estat al llarg del temps perque Europa és molt gran i les polítiques són diverses en els diferents països.

A la passada Assemblea General a Brussel·les des del LEM-Espanya vam presentar una moció d’urgència juntament amb la Coordinadora de Portugal, la Xarxa Europea de Dones Migrants, i altres dues plataformes nacionals, amb el títol de “Contra l’esborrat de les dones”, arrel del projecte de llei que presenta el Govern d’Espanya en el qual es canvia sexe per gènere.

La moció espanyola va comptar amb el suport de vint-i-dos associacions. D’aquestes, divuit són plataformes nacionals i va sortir endavant després de dificultats per les contradiccions d’altres associacions respecte el tema i per la influència de la Comissària Europea d’Igualtat, la Sra. Helena Dalli que està a favor del transgenerisme.

Turquia va presentar la moció sobre les dificultats de les dones davant la Covid-19, i va ser també aprovada. Suècia, sobre la industria de la maternitat subrogada. Polònia, sobre la necessitat de que el seu país tornés a signar el Conveni d’Istanbul ja que ha estat retirat,…

Les mocions d’urgència són molt importants perque un cop aprovades obliguen a l’EWL a incloure el text de la moció en el seu programa de treball i les ha de portar en les seves línies d’actuació. Per tant, si la moció s’aprova l’EWL ho ha d’assumir i ha de comunicar-ho i entrevistar-se amb el govern que correspongui. Aquest és el compromís de l’EWL amb les organitzacions que han presentat la moció i que han estat aprovades.

 

Lobby1

 

 

I a nivell estatal que estan fent?

Des d’agost del 2020 el LEM-Espanya hem participat en la campanya “Mobilitza’t contra el sexisme” que va ser impulsada pel Consell d’Europa i l’European Women’s Lobby amb l’objectiu d’erradicar el sexisme a tota la societat.

Amb aquest motiu, ens van demanar al LEM-Espanya si hi volíem participar juntament amb nou països més. I a l’Estat espanyol vam escollir treballar en dos sectors que ens semblaven importants d’analitzar: els mitjans de comunicació i la justícia.

Així, vam fer dos webinars on hi van participar dones molt qualificades en els seus sectors i la participació online fou de més de 350 dones entre els dos seminaris.

Les conclusions han estat enviades a tots els Governs dels països pel Consell d’Europa. L’Instituto de la Mujer d’Espanya les ha assumit i les difon. I nosaltres, com a Lobby de Dones de Catalunya, les hem difós i les hem enviat al nostre Govern, President, Consellers, Portaveus dels partits, etc.

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Alícia Oliver

Alícia Oliver

Periodista i activista feminista. Coordinadora de la Xarxa Europea de Dones Periodistes i de la Red Internacional de Periodistas con Visión de Género
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Valkiria promou a les dones emprenedores a nivell internacional

La primera jornada de 22@Talent ha reunit a unes 100 dones al Poblenou. La trobada va...

Barcelona: Seminari: És possible un Kurdistan Independent / La Independent / Notícies Gènere

El 12 d’Octubre Nazanin Armanian, realitzarà un seminari, amb el títol: És possible un Kurdistan...

Barcelona: Talent femení en les noves tecnologíes. Primera Edició dels Premis Dona TIC / La Independent / Notícies gènere

Amb més de 350 assistents i presentat per Jordi Martín, director general de Microsoft Catalunya,...