Obrint portada, contraportada i solapes apareix un ramat de vaques que porten 20 anys rumiant, mugint i creant espectacle.
Creadores escèniques segle XXI. Projecte Vaca és un document històric, el relat del que ha estat el teatre català les últimes dècades i una joia estètica. Molt més que un llibre.
L’any 1998 es va fundar Projecte Vaca, una associació de professionals de l’escena amb voluntat d’integrar totes les disciplines que comporten les arts escèniques. La plataforma pretenia ajudar a la creació de les dones, rescatar de l’anonimat la seva tasca, investigar en la creació escènica, crear xarxes amb d’altres organitzacions (Ca la Dona, el CCD Francesca Bonnemaison o Drac Màgic entre d’altres) i fomentar el diàleg amb les institucions.
El resultat és palpable. Durant dues dècades s’han convocat dues cites anuals: Primavera Vaca, on tenen lloc la formació i la reflexió, amb tallers de creació, taules rodones i lectures dramatitzades; i Novembre Vaca, la mostra de creacions fetes per les sòcies, “una programació variada d’activitats multidisciplinàries i interculturals per a públic de totes les edats” com elles mateixes ho defineixen.
Enguany, l’associació compleix 20 anys i ho celebra amb tres grans esdeveniments: l’exposició retrospectiva que es va inaugurar a Ca la Dona i es podrà veure a l’Institut del Teatre durant tot el mes de novembre; la Festa Vacuna a la Sala Luz de Gas i aquest més que un llibre.
Amb una redacció acurada i elegant, l’actriu i narradora Cristina Serrat, sota la coordinació editorial de la també actriu i dramaturga Teresa Urroz donen forma a aquest testimoni històric; un recorregut pels esdeveniments creatius i discursius de 20 anys de trajectòria, situant cada moment en el seu context social i amb imatges exclusives, records que commouen i provoquen emotius somriures.
La portada mateixa és tota una declaració d’intencions i reflexa el tarannà característic de les Vaques: simpatia, atreviment, distinció, ironia, entusiasme, transgressió, passió i molt sentit de l’humor.
Sense Projecte Vaca, el teatre català patiria de forma encara més intensa el biaix de gènere penosament característic en la producció artística i intel·lectual de les dones.
Protagonista de les arts escèniques, Projecte Vaca ha aportat una “visió femenina i feminista”, aconseguint amb les seves accions i reivindicacions molts dels avenços assolits en termes d’igualtat en l’àmbit de la cultura. Com assenyala l’autora, “a mitjans dels anys 90 la cartellera mostrava un panorama desolador, un gran desert d’oportunitats per a les creadores”.
La implicació feminista i activa de les Vaques va influir de forma molt notable en l’aprovació de les lleis d’igualtat, juntament amb d’altres associacions coetànies com Clásicas & Modernas i tot un seguit d’intel·lectuals, artistes i activistes feministes que han treballat i treballen per la igualtat.
Tenir a la biblioteca aquest més que llibre, objecte artístic, document històric és posar-hi un capítol de la història de les dones i del teatre a Catalunya i, per extensió…
Més informació:
Projecte Vaca