Tuesday 16 April 2024

Tuesday 16 April 2024

Compartir

Primera Jornada Bancs del Temps al Maresme

Els Bancs del Temps són els únics bancs que funcionen sense diners. Només es pot dipositar temps, que es retira en el moment que s’utilitza. L’objectiu dels bancs del temps és donar, rebre i compartir temps per temps.

alt

 

El Museu Municipal de Nàutica del Masnou, que recull la història marinera d’aquest poble costaner, va acollir dissabte passat la primera jornada sobre els Bancs del Temps del Maresme. Van assistir-hi representants dels bancs dels pobles del voltant, alguns de Barcelona, que van participar en diverses presentacions i ponències. Josefina Altés, com a coordinadora de la Xarxa de BdT que promou l’Associació Salut i Família (SyF), va parlar de la “Evolució dels bancs del temps comunitaris i els nous models de funcionament dels bancs”. Posteriorment es va desenvolupar una taula d’experiències formada amb representants de diferents bancs. La jornada patrocinada per l’Ajuntament de Masnou, va acabar amb l’explicació del BdT local, que encara que de creació recent és molt actiu, i va organitzar la Trobada.

 

 

 

El text del cartell vertical situat al costat de la taula, que van portar els representants del BdT de Cambrils (Tarragona) -que asseguren tenir ja unes 4000 hores intercanviades, i 200 associats i associades- resumeix molt bé que és un BdT: “Un projecte associatiu que genera complicitats. Intercanviem aprenentatges, habilitats i coneixements; Ens impliquem en un projecte de convivència ciutadana; Funcionem amb el valor de la dedicació, no amb preu; Tenim el que necessitem si utilitzem el que tenim; Participar proporciona una dosi de autoeestima i reconeixement; Cada hora d’intercanvi significa un lligam de relació, un sentiment d’amistat: i Incentivem el bon veïnatge.

 

Des de les dones fins a la interculturalitat

Josefina Altés, com a coordinadora va parlar sobre el naixement i desenvolupament dels bancs del temps, que va fundar a finals dels anys 90 Elvira Méndez com a directora de l’Associació SyF (Vegeu història dels BdT), i va comentar que donat el creixement dels bancs i de la necessitat de facilitar el seu funcionament, s’ha creat una plataforma informàtica, que es presentarà aquest dissabte, dia 10, per primera vegada a les responsables de Secretaria que puguin assistir-hi. Aquesta Plataforma Informàtica connecta als BdT, entre ells, i amb els i les usuàries.

“Els bancs del temps han evolucionat molt des de la creació del primer d’ells -al 1997, al Casal Montserrat del Guinardó -fins a l’últim banc escolar que s’ha obert recentment, el de l’Escola dels Encants. El projecte inicial s’ha adaptat a la situació actual, i cada banc, encara que en essència ofereixi coses similars, és diferent, i s’adapta al medi en què es desenvolupa”.

 

alt

 

 

SyF va iniciar la posada en marxa el projecte dels Bancs del Temps a finals dels 90, perquè La doctora Méndez, experta en salut comunitària, va quedar entusiasmada de l’experiència pionera italiana d’una associació de dones, i va poder transferir l’experiència Catalunya en ser aprovat el projecte per la UE. Dins del programa “Compartir, promovent el repartiment de temps entre homes i dones” i com un dels programes d‘Acció Comunitària per a la Igualtat d’Oportunitats de l’Unió Europea (1997-1999). En aquest dos anys de funcionament inicial, un altre dels projectes europeus aprovat per a Catalunya va ser: “Dones Periodistes a Internet” presentat per l’Associació de Dones Periodistes (ADPC).

En el projecte internacional dels BdT, hi participa l’associació GRAAL de Lisboa, PRSEC de Bolonya, i els ajuntaments de Venècia i Milà. Desde fa anys, SyF han signat convenis de col·laboració amb altres països, entre ells, Xile. A Barcelona els bancs del temps van començar a créixer per tota la ciutat gràcies al conveni signat entre la associació promotora, i la regidoria de dones de l’Ajuntament de Barcelona, que facilita una ajuda pel funcionament logístic i per a la publicitat. I cada banc que es crea rep aquesta ajuda però cap suport econòmic, que s’ha de buscar l’associació promotora mitjançant subvencions o de la manera que cregui més convenient. Per descomptat la feina que desenvolupen les persones que organitzen les secretaries és voluntària i gratuïta.

Els bancs del temps que van començar com a activitat promoguda per dones i per a les dones, s’han convertit en centre d’acollida multicultural i mixta, i així ho explica Altés: “En la seva primera fase va ser un projecte dedicat solament a dones i teniem sobre tot l’objectiu principal de canviar la mentalitat de les persones acostumades a valorar-ho tot de forma comercial, i a donar valor a compartir tasques i serveis de la vida quotidiana que normalment desenvolupen les dones. I tot i que, encara mantenim el mateix esperit hem passat a tenir un públic mixt. Els homes s’hi han anat incorporat, alguns com gestors, i la majoria, com a socis i usuaris que ofereixen les seves habilitats a la comunitat”. I una de les característiques actuals que subratlla la coordinadora és l’obertura dels bancs a la multiculturalitat. Molts són el centre d’acollida que faciliten la integració dels nouvinguts o dels immigrants més antics. “El que és evident és que cadascú, es desenvolupa, s’organitza i creix de les formes més diverses que es pot imaginar”. Segons Altes, la popularització de les noves tecnologies, ha facilitat que els BdT incorporin als sectors més joves de la societat. “I podem mostrar que catàleg de serveis ha crescut en quantitat, qualitat, i diversitat”.

 

Es la millor forma per treballar pel teu barri

A la taula d’experiències que va seguir a continuació, hi havia des d’una de les representants d’un dels bancs del temps que porta més temps al districte 10 de BCN, Lourdes Casas, del BdT de Sant Martí, al Clot-Camp de l’Arpa fina a Esther Hospital, com a portaveu del primer banc escolar creat recentment al mateix districte, el de l’escola dels Encants (Diagonal/Castillejos). Mónica Buscarons, de Santa Cristina d’Aro, i Francec Mur, de Cambrils, van parlar com a representants de bancs que funcionen depenent dels ajuntaments locals. Per a  Casas: “Organitzar un banc del temps es la millor manera de treballar al barri i de transformar-ho social i culturalment”.  Ella  forma part de l’associacio Dones i Comunitat, entitat promotora del banc del temps que te seu a la Farinera del Clot, i formen part del Consell de les Dones de Sant Martí i de la Federació d’Entitats, i col.laboren en tot tipus d’actes. Fan una festa anyal i organitzen activitats col.lectives.

 

alt

Buscarons, com a responsable de l’Oficina d’Igualtat de Santa Cristina d’Aro, considera que la posada en marxa del BdT local és un dels principals projectes d’aquesta àrea. “El nostre banc, té molt clara la perspectiva de gènere i la promoció de les dones, però volem que els homes també s’incorporin a compartir la quotidianitat i reconeguin la saviesa femenina. El canvi s’aconsegueix quan tots revaloritzem els treballs de les dones”. Segons ella: “els BdT en la situació de crisi actual adquireixen més valor i possibilitats”.

 

L‘Ajuntament ha posat a l’abast de l’associació promotora els mitjans per arribar a tothom, i per aquesta raó hem pogut fer aquesta publicitat tan bona, i atractiva”. Això ho explicava Mur mostrant un fulletó rodò, que donant volta a dos nivells  es pot combinar el que demanes i el que ofereixes. “A la gent li encanta aquesta rodona, i el que fem, i cada vegada tenim més usuaris. La diferenciació entre usuaris i socis també es va intentar aclarir en aquesta jornada. “Associar-se- que sempre es gratüit explicava una representant del BdT de Masnou, implica un compromís més gran. Usuari pot ser-ho tothom, però el que intentem es que la gent participi más, es creen vincles socials més forts, i enfortir el grup. Passar d’allo individual al col.lectiu”.

I com projecte més nou, Hospital va presentar el Banc del Temps Escolar de l’Escola dels Encants. Les primeres experiències dels BDT escolars van néixer el 2005, i van ser creats pel professorat. En aquest cas la novetat és que la promotora ha estat l’AMPA de l’escola. Un pare ha posat en marxa tota la logística, i material de difusió. I en el banc hi participa també activament el professorat. “El nostre catàleg d’ofertes és molt variat, des de assesorament legal, idiomas, pasant pels canguratges, fins l’elaboracio de pastes i pastissos o fer massatges”. 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Violència contra les dones al futbol mexicà: sense estadístiques ni atenció

Per Guadalupe López – Lizbeth Álvarez. SemMéxico La violència contra les dones a l’esport amateur...

Presentació de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya

  El dimecres dia 13 de febrer es va presentar a la Facultat de Veterinària...

Ha mort la periodista de La Independent Montserrat Monell i Riba

 La periodista Montserrat Monell i Riba ha mort aquest dilluns 9 de gener a les...