El Fòrum ha creat un espai actiu de continuïtat per promoure la igualtat als barris, una xarxa perquè es tingui en compte l’opinió de les dones a la ciutat.
Organitzat per la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), en col·laboració amb una desena d’entitats ciutadanes, la trobada s’ha desenvolupat entorn a quatre grans eixos temàtics relacionats amb la salut (cura del cos), barris, feina, i sobre l’economia de la vida.
Unes 150 persones s’hi van inscriure i durant el 5 i 6 de maig van omplir el Centre Cultural Teresa Pàmies de l’Eixample. La trobada es va clausurar el dissabte al migdia amb una intervenció de Mercé Otero, que va fer un record emocionat de l’escriptora i lluitadora Teresa Pàmies, que dóna nom a aquest centre barcelonès, on va tenir lloc aquest primer Fòrum Veïnal de Dones de Barcelona, que sota el lema “els barris amb ulls de dona”, ha comptat amb la presència activa d’un centenar de veïnes i representants de diverses entitats i institucions.
Sylviane Dahan, responsable del treball dones i drets cívils per la FAVB, forma part de la vocalia de Dones de l’Eixample, i una de les organitzadores, valora molt positivament aquesta jornada: “Estem totes molt contentes. Hem aconseguit reunir dones de diferents barris i diverses entitats. Era el nostre objectiu principal perquè hem cregut que aquestes jornades podrien servir per a compartir neguits i vivències: un fòrum on puguin florir reflexions… perquè malauradament, la quotidianitat de la nostra tasca social, immersa en un món patriarcal, no ens brinda massa escletxes per a expressar-nos”.
Montse Benito, d’Entrepobles, que col·labora amb les arquitectes del Col·lectiu Punt 6, opina que
“s’han creat sinèrgies entre dones activistes de barris i feministes que també lluiten per un disseny de ciutat que superi l’economia de mercat i els interessos especulatius”.
Per a Dahan, cal tenir en compte que “encara hi ha dones sense llar que malviuen en aquesta ciutat. Ens falten encara equipaments públics bàsics. L’especulació immobiliària asfixia els nostres barris i fa fora la seva gent”. També explicà que han donat a conèixer un treball molt valiòs “Lola no estàs sola” a 9Barris, sobre el drama de dones que dormen al carrer.
Les organitzadores considerem que s’ha complert uns dels objectius d’aquest Fòrum realitzat a Barcelona de donar impuls a una xarxa de treball activa i transversal on el moviment veïnal i altres grups socials puguin treballar plegats per avançar en la lluita per la igualtat de gènere, contra les violències sexistes o la feminització de la pobresa. Així com promoure un espai de reflexió permanent, en clau femenina, als barris i a la ciutat.
Reconèixer l’aportació històrica en femení
Es va recordar especialment l’aportació històrica de les vocalies de dones dels anys 70, tot proposant promoure, quan abans, que es torni a donar pes a la perspectiva femenina en el treball de les entitats veïnals federades i associacions diverses, a la vegada que conèixer, compartir i donar aixopluc a les moltes iniciatives que les dones estan portant a terme a la ciutat.
Tots els tallers foren molt participatius, especialment el de “barris”, i el que va tractar de la situació laboral de les dones i de la feminització de la pobresa a la ciutat. “Des del bressol fins a la vellesa, constatem la feminització creixent de la pobresa – explicava una de les participants-. Una injusta realitat que contrasta amb les innombrables aportacions que fan les dones en tots els àmbits de la vida de la ciutat, des del treball fins a la cura de les persones, passant per la cultura i la cooperació”.
Les dones som al cor de tots els problemes de la ciutat i del país. Les desigualtats socials han crescut, la pobresa s’ha instal·lat als barris i les conquestes i els drets adquirits per sobreviure amb dignitat són qüestionats i amenaçats constantment.
Les organitzadores considerem que s’ha complert uns dels objectius d’aquest Fòrum realitzat a Barcelona, s’ha donat una nova embranzida del moviment veïnal de dones, i a la seva lluita per la ciutat democràtica, des de les capacitats, l’energia i la mirada rebel de les dones. La trobada, a més, és el començament d’un projecte ambiciós que busca sumar més agents a la lluita per la igualtat a la ciutat.
Malgrat que als últims mesos s’han creat noves vocalies de dones que hi han participat, segons Dahan, manquen més espais de reflexió, i han desaparegut grups de dones per manca de suport. “Necessitem enfortir-nos. Necessitem unes polítiques públiques que afavoreixin l’accés a un treball digne, que donin opcions a les joves per construir les seves vides… I necessitem construir alternatives i xarxes de solidaritat des dels nostres barris per avançar en la igualtat i combatre totes les violències. No ho poden aconseguir soles. Per fer això ens hem de fer visibles, i s’ha de rompre l’aïllament en el qual estan immerses moltes dones. L’organització col·lectiva és fonamental per assolir la ciutat que desitgem. Una ciutat que ens cuida. Una ciutat amb ulls i cor de dones”, afirma.
Cal destacar que la inauguració del divendres va finalitzar amb les cançons reinvicatives de la Coral de la Flor de Maig, que compta amb una vintena de veus de dones que van afegir el punt lúdic d’una trobada que va reunir dones de diferents barris i associacions.
Podeu consultar les conclusions del Fòrum en aquest enllaç.