Monday 02 October 2023

Monday 02 October 2023

Presentació de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya

 

El dimecres dia 13 de febrer es va presentar a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues a Catalunya (AMIT-Cat). Aquesta associació neix per fer visible el progrés social que suposa la incorporació de la dona a la recerca, la docència i la gestió de la Ciència i les Humanitats.

L’any 2001, un grup de dones de diferents disciplines de la universitat, del CSIC i de la indústria, funden l’Asociación de Mujeres Investigadoras y Tecnólogas (AMIT). Es tracta d’una associació no excloent que pretén ser veu, fòrum de discussió i xarxa de recolzament de totes les investigadores conscienciades de que hem de treballar juntes per a aconseguir la igualtat a la ciència i la tecnologia. Un any després, el 2002, l’AMIT es presenta a Barcelona i, des del març de 2004, les associades a Catalunya comencem les activitats, tot i que formalment es constitueix com a AMIT-Cat tres anys després, al 2007.

 

Uns objectius ben clars
L’AMIT parteix de la idea que la dona s’ha incorporat d’una manera important als àmbits de la ciència i la tecnologia, però constata que la seva participació en la presa de decisions i el lideratge no és igualitària respecte als homes a l’Espanya de començaments del segle XXI. Malauradament, la presència de la dona és dramàticament decreixent a mesura que es puja en els esglaons professionals, amb tot el que això suposa de pèrdua de coneixement i gestió. En conseqüència els objectius de l’AMIT-Cat que es van detallar durant la presentació, són:

• Defensar la igualtat d’oportunitats en l’activitat investigadora, en la promoció professional i en la participació en la presa de decisions.

• Treballar per fer més visible l’activitat professional de les investigadores, i denunciar l’existència de situacions discriminatòries i els mecanismes que hi porten.

• Organitzar reunions i seminaris i recolzar iniciatives que ajudin a ser conscients de que el ‘sostre de vidre’ existeix però que es pot trencar.

• Actuar com a veu i nexe de comunicació i col·laboració obert a totes les investigadores en tots els camps.

• reclamar el compliment de les normatives europees per a la consecució de la paritat de sexes, sense malmetre l’excel·lència investigadora.

• Collaborar amb les administracions, institucions i fundacions nacionals i internacionals que promoguin accions positives, correctores del desequilibri de sexes a la recerca científica i tecnològica.

• Reclamar als centres de recerca, les universitats i la indústria que posin en marxa plans d’acció per detectar biaixos de gènere en els procediments d’admissió i promoció de personal, i que es promogui la conciliació entre la vida laboral, familiar i personal de dones i homes.


L’AMIT, deu anys després de la seva fundació, vol fer palesa amb la seva presentació a la UAB que vol continuar creixent i difonent la seva tasca. Un dels objectius immediats seria, per exemple, reclamar les institucions que proporcionin les seves dades desglossades per sexes, com una manera de fer visible el pes real i la participació de les dones. Les associades i simpatitzants creuen que, precisament ara, la seva presència de l’AMIT-Cat és més necessària que mai donada la situación de crisi i retallades entre les investigadores i tecnòlogues de les Universitats i els centres de recerca que treballen a Catalunya.

També les podeu trobar a facebook: http://www.facebook.com/AMITcatalunya

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

#VivasNosQueremos Totes als carrers

    OPINIÓ Amb el hashtag #VivasNosQueremos totes als carrers, les xarxes socials i els...

Barcelona: Trobada “Les Periodistes Parem” / La Independent / Notícies Gènere

La Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya -Xarxa Internacional de Periodistes amb...

Presentat un llibre sobre la prevenció de la violència en l’adolescència

La violència de gènere atenta contra l’autonomia, la llibertat i la salut. Montserrat Teixidó, infermera...