Myriam Josa, Pilar Rahola, Ángeles Caso, Victòria Palma, Ajuda en Acció, al diari econòmic Expansión amb “Canal Mujer”, “Mujeres Reales” de la revista Mia i l’Equip del Polònia, són les premiades i premiats d’aquesta edició 2011( amb fotografia original de Colita) celebrada a la Universitat Blanquerna.
“20 minutos” publicarà els articles de les guanyadores del Premi a l’estudiantat. I l’Oficina del Parlament Europeu també s’incorpora amb un nou premi per a l’alumnat.
Amb la simpatia i el bon saber fer de la periodista Marta Càceres conduint l’acte, el lliurament de Premis de Comunicació no Sexista en la seva XIX edició, ahir, a l’Auditori de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna, va ser una festa. Una festa de públic i de professionals de la comunicació.
La professora Montserrat Arbós, en nom del degà, va felicitar a l’ADPC per arribar en aquesta edició dels Premis i va agrair que triessin un lloc tan adient com la Facultat per celebrar-ho.
Tot seguit Carolina Barber, vicepresidenta de l’ADPC, va donar la benvinguda a l’auditori, remarcant que són premis que es fixen en l’ús que es fa del llenguatge als mitjans de comunicació. L’objectiu, va dir, és influir en el mitjans per incorporar una altre mirada del món i de la quotidianitat. Va reclamar, també, més qualitat a la informació. Assegura que s’ha fet un llarg recorregut, que com a dones professionals de la comunicació, la nostra fita és fer un periodisme que visibilitzi, sense discriminació, homes i dones.
Després de les introduccions va començar l’acte de lliurament dels premis:
El Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per fer un periodisme rigorós i de qualitat, fent visibles les dones i les seves actuacions va tenir tres guanyadores:
Pilar Rahola en la modalitat de premsa i televisió; Ángeles Caso en premsa i Victòria Palma en ràdio. Cada una de les guardonades va agraïr el premi. Pilar Rahola creu que s’ha avançat amb els drets de les dones però el paradigma social costa molt de canviar. Per això, va dir, hi ha premis que comprometen i, aquest és un d’ells, per continuar militant en més democràcia i en la igualtat. Ángeles Caso, creu que en la seva tasca com historiadora i escriptora no caldria estar explicant cada dia com són les dones, però malauradament encara cal defensar el fet de que la nostre mirada és tant important com la dels homes. És una tasca, diu, que fa amb tenacitat i se sent molt feliç de fer-la. La musicòloga Victòria Palma creu que és un luxe tenir un premi per fer la feina que fa cada dia i que estima tant. Rescatar de l’oblit compositores, que pel fet de ser dones se’n desconeix el seu llegat, “és apassionant i sovint emocionant, perquè la història oficial és descaradament androcèntrica. Les dones compositores van haver de nedar contra corrent durant molts anys”, va explicar.
El premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per a les iniciatives tecnològiques i el foment del periodisme digital es va lliurar al diari econòmic Expansión ,”Canal Mujer”, per donar a conèixer les dones en el sector empresarial i emprenedor, l’accés a llocs de decisió i per significar les desigualtats.
El Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per una campanya de comunicació, va ser per “Mou-te per la igualtat. És de Justícia” d’Ajuda en Acció, que dóna a conèixer la situació de discriminació de les dones al món. Lourdes Mourelo va recollir el premi subratllant que es tracta d’un premi per tot l’equip. També va afirmar que un altre món no és possible sense la participació de les dones.
El Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per a iniciatives de les empreses editorials, va ser per la Secció “Mujeres Reales” de la revista Mia “Soy real..y me gusta “ Flora Saez va recollir el premi i va llegir el Manifiesto por la mujeres reales. Va engrescar a l’auditori perquè s’hi afegeixin i el firmin a la xarxa.
El Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per a iniciatives del món local va ser per l’Ajuntament de Sant Boi per l’esforç a mantenir uns mitjans com la revista Dones i el butlletí Viure, amb continguts no sexistes. Lluïsa Moret va recollir el premi i va dir que premis com aquest estimulen a fer-ho cada dia millor
El Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista per uns continguts seriosos en la representació d’homes i dones en programes d’entreteniment de ràdio i TV va ser per l’Equip de Polònia (TV3) i a la seva productora Minoria Absoluta. Manel Lucas va recollir el premi, tot recordant que en una edició, no molt llunyana, van ser assenyalats amb el “premi card” per males pràctiques. Va aclarir que allò que l’equip es proposa és distreure i divertir tot reflectint la realitat. La societat ha canviat, va dir, i moltes dones s’han incorporat a l’àmbit públic i això els ha fet, en aquesta ocasió, guanyar el premi. Per pantalla van passar imatges del proper Polònia què va ser aplaudides
El Premi a la Trajectòria Periodística ha estat per Myriam Josa, treballadora en actiu de La Vanguardia. La que porta més temps a l’empresa. Fa 44 anys que treballa a la secció d’internacional del diari.
Premi a l’Estudiantat
Abans de lliurar el premi de males pràctiques, va haver-hi un premi nou de trinca per a estudiants de Ciències de la Comunicació: que es va atorgar a les estudiants Raquel Piqueras, Mireia Aguado i Carla Piqué. Les tres van donar les gràcies a les professores que les van animar a participar. Antoni Berdera, Director Comercial de “20 minutos“en nom del Director del diari, Toni Ayala, els hi confirmà l’edició dels seus articles que tracten sobre les dones xineses i les dones musulmanes a Catalunya.
L’oficina del Parlament Europeu, a través de Maite Calvo, va premiar també en aquest acte, amb una visita al Parlament, les alumnes Sara Moreno i Carme Segura per uns articles sobre Europa.
Premi de males pràctiques
Finalment, de forma, ara per ara inevitable, es va lliurar el Premi Males Pràctiques de Comunicació no Sexista, per la Secció Balón Rosa del Diari Sport. Com el mateix mitjà defineix: “notícies i rumors sobre les relacions personals dels futbolistes i les seves esposes o novies”. Van fer mutis i no va recollir el premi ningú. Merescudament les imatges de pantalla van provocar una escridassada.
Premis per a tothom. Molta Festa, i un munt de regals repartits en rigorós sorteig entre el públic