Saturday 04 May 2024

Saturday 04 May 2024

Compartir

Premi ‘Cubelles Noir 2018’ a dones escriptores de gènere negre

‘Males decisions’, de Susana Hernández, Premi Cubelles Noir 2018 a la millor novel·la negra en català i ‘Expediente Medellín’, de Susana Martín Gijón, Premi Cubelles Noir 2018 a la millor novel·la negra en castellà.

 

La tercera edició del Festival Cubelles Noir es va fer a Cubelles (Barcelona) del 23 al 26 d’ agost. El Festival es va crear amb l’objectiu de donar visibilitat a les escriptores de gènere negre, que en són moltes i, si més no, no apareixen en els mitjans. Així doncs es premia a la millor novel·la negre escrita per una dona en català i a la millor novel·la negra escrita per una dona en castellà.

Sebastià Bennasar, escriptor i periodista mallorquí, ha estat el president del jurat del Premi Cubelles Noir 2018 de novel·la negra a dones escriptores de gènere negre en català i, Charo González, ho ha estat del jurat del Premi Cubelles Noir 2018 de novel·la negra a dones escriptores de gènere negre escrites en castellà.

 

Finalistes

Les obres finalistes en català editades durant 2017 van ser: La Draga, d’Esperança Camps; Instint de Supervivència, de Ramona Solé; Males Decisions, de Susana Hernández; i Seràs un dels nostres, d’ Ariadna Herrero.

Les obres finalistes en castellà editades durant 2017 van ser: ‘Las lágrimas de Claire Jones’, de Berna González Harbour; ‘Llámame Méndez’, de Victoria González Torralba; ‘Vienen mal dadas’, de Laura Gomara; i ‘Expediente Medellín’, de Susana Martín Gijón.

El jurat de la categoria en català va atorgar a Males Decisions (Alrevés/Crims.cat), de Susana Hernández, el primer premi, i de la categoria en castellà es va premià a ‘Expediente Medellín’ (Editorial Anantes) de Susana Martín Gijón.

 

Leo libros-Susana Hernández

 

 

Susana Hernández

Susana Hernández Marcet va néixer a Barcelona. És la creadora del personatge de la policia Santana, una investigadora lesbiana, protagonista de varies de les seves novel·les de gènere negre. Segons alguns crítics, les seves novel·les, com les de Clara Asunción García e Isabel Franc, se’ls hi nota un punt d’influencia de la autora nord-americana Jean M. Redmann.

Va estudiar Imatge i So, Integració Social, Investigació Privada i Psicología. Col·labora en mitjans de comunicació escrits i radiofònics. Va guanyar el Premi Ciutat de Sant Adrià 2005 i va quedar finalista en el Festival Valencia Negra 2013. La policía Santana va ser elegit millor personatge femení de novel·la negra i policial en els Premis LeeMisterio 2012.

Entre les seves novel·les hi ha ‘La casa roja’, Premi Ciutat de Sant Adrià 2005 (LclIbros 2013); La puta que leía a Jack Kerouac’ (Lesrain 2007, LcLibros 2012); ‘Curvas peligrosas’ (Odisea Editorial 2010); ‘Contra las cuerdas’, finalista a la millor novel·la en el Festival València Negra 2013 (Editorial Alrevés 2012); i ‘Cuentas pendientes’, Premi Cubelles Noir 2016 a la millor novel·la negra escrita en castellà por una dona i editada el 2015, (Editorial Alrevés, 2015).

 

Leo libros-Susana Martín

 

Susana Martín Gijón

Susana Martín Gijón va néixer a Sevilla el 1981. És llicenciada en Dret essent la seva especialitat Relacions Internacionals i Drets Humans. És la creadora del personatge de la policia Annika Kaunda, una agent d’origen namibi afincada a Extremadura i protagonista de varies de les seves novel·les policíaques. Ha estat Directora General de l’ Instituto de la Juventud de Extremadura (2007-2011) i Presidenta del Comité contra el Racismo, la Xenofobia y la Intolerancia. Col·labora en plataformes nacionals i internacionals como la Asociación por la Igualdad de Género en las Culturas Clásicas y Modernas y la Red de Mujeres Jóvenes Africanas y Españolas. Forma part de la directiva de la Asociación de Escritores Extremeños.

És autora de la saga policiaca ‘Más que cuerpos’, que es va iniciar el 2013 amb la novel·la titulada amb el mateix nom, la trama de la qual es desenvolupa a Extremadura, amb salts al passat a França i a l’ antiga Iugoslàvia. Aquí ja trobem a Annika Kaunda, la protagonista de la saga, policia especialista en temes de gènere. La sèrie continúa amb ‘Desde la eternidad’ (2014), on Annika Kaunda ha ascendit i és ja ‘oficial’ a la comissaria en la que treballa a Mèrida. El 2016 publicà ‘Vino y pólvora’, la tercera entrega de la saga.

També el 2016 va publicar dues novel·les curtes: ‘Pensión Salamanca’ i ‘Destino Gijón’, situades respectivament en el Congreso de Novela y Cine Negro de Salamanca i en la Semana Negra de Gijón. En elles, Annika Kaunda haurà de resoldre sengles crims junt amb la pròpia autora, amb la qual va traçant amistat sense ni sospitar que és la creadora de les seves pròpies històries.

En aquesta edició, el Premi d’Homenatge a un Personatge Històric de Novel·la Negra, va ser pel detectiu Pepe Carvalho, creat per Manuel Vázquez Montalbán (1939-2003). El seu fill Daniel Vázquez Sallés, va ser l’encarregat de rebre el Premi.

Durant els díes que va durar el Festival varem poder veure a escriptors intenacionals com el francès Ian Manook (pseudònim de Patrick Manoukian) o Albert Villaró. Hi varen estar també Alberto Valle, Diego Ameixeiras, David Izquierdo, Miguel Sáez Carral, Montse Sanjuan, Maria Rosa Nogué o Rafael Guerrero.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

L’esclavitud, en la trata de persones

  {youtube width=”198″ height=”158″}TOsX0GWOEdo{/youtube}   “Les dones que han estat víctimes de trata han estat...

Barcelona: EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA ‘ELS SEUS ULLS’ / La Independent / Notícies gènere

 L’exposició ‘Els seus ulls’, que es pot veure al vestíbul de l’Espai Francesca Bonnemaison del...

Dones immigrants, valentes, proveïdores i futbolistes

300 dones migrades, d’ entre 18 i 40 anys d’edat, un cap de setmana darrera...