Tuesday 10 September 2024

Tuesday 10 September 2024

Permisos iguals i campanya #padresigualitarios

 

Per a promoure i visibilitzar els homes que cuiden

Els pares igualitaris tot i que no són la majoria, están més presents del que semblen. Les noves paternitats, paral·leles a les noves masculinitats són la punta només dels homes que cuiden.

Tenen cura de: pares, fills i filles, nòvios, amants, companys, avis, amistats, etc. Els homes poden cuidar i cuiden.

El feminisme ha estat el moviment que ha impulsat aquest canvi cultural en els homes en favor de la igualtat: incipient si es vol però en constant creixement. Per això des dels homes per la igualtat impulsen des de 2011 el Dia del Pare Igualitari que ha convertit una data comercial i religiosa en una data reivindicativa i d’igualtat.

La campanya #padresigualitarios, d’àmbit estatal i que es desenvolupa en les xarxes socials, recull fotos de pares que cuiden i s’impliquen en la criança dels seus fills. “L’objectiu és donar a conèixer nous referents d’aquells pares que s’impliquen activament en la criança dels seus fills i filles i fomentar així les masculinitats igualitàries”, afirma Bernat Escudero, portaveu de l’Associació d’Homes per la Igualtat de Gènere (AHIGE) i Homes Igualitaris, dues de les entitats organitzadores.

El moviment d’homes per la igualtat treballa activament per fer visible “una nova generació de pares, presents i futurs, que no es conformen amb la paternitat absent dels seus pares que els marca el masclisme i s’impliquen en la cura dels seus fills i filles”. Tradicionalment la paternitat “ha sigut exercida de forma distant, autoritària, emocionalment no implicada i no compromesa en les cures”, afirma Fons que rebutja aquest model “patriarcal” i reivindica unes paternitats igualitàries diverses i basades en la coresponsabilitat i el compromís en la criança de fills i filles.

 

 

padresigualitarios13

 

 

 

Per a Manolo Pérez, de Papàs Blogueros, “és molt important visibilitzar exemples reals de pares, d’homes, que es preocupen i s’ocupen dels seus ‘nens i nenes’ en l’àmbit afectiu, en el material o en l’educatiu”. Pérez considera que aquesta campanya pot servir a molts per a “perdre la por i la vergonya per a parlar amb altres homes sobre aquests assumptes”. Per la seua banda, Carles Fons, d’Homes Valencians per la Igualtat, se suma a les afirmacions de Pérez i creu que aquesta campanya permet veure a homes que cuiden i saber que “no estem sols” com tampoc ho estan aquells homes que aposten per la igualtat.

 

Campanya d’homes que cuiden

La campanya es va llançar en xarxes socials el 22 de febrer i finalitzarà el pròxim 20 de març. Encara hi sou a temps d’enviar imatges i vídeos! En la campanya es cerca la diversitat: pares en parella, pares solters, pares divorciats o famílies homoparentals i també està a oberta a homes que cuiden sigui a qui sigui: als seus fills o les seves filles, als seus pares o les seues mares, als amics o les amigues o ho facin en una ONG, etc. Front a les masculinitats agressives i competitives el moviment d’homes ens proposa masculinitats empàtiques, que aposten per la solució pacífica dels conflictes, i que són capaces d’acceptar la responsabilitat de cuidar, front a les paternitats absents que planteja el patriarcat.

 

 

carlesesteve

 

 

 

Per això es demanen imatges o vídeos divertits, d’homes en actitud de cura o també que porten cartells reclamant unes paternitats igualitàries. Fons recorda que l’aposta per aquest model de pare es fa “per justícia i igualtat” i també per raons de “creixement personal i per la felicitat que aporta una paternitat igualitària” a partir del gaudi de l’experiència d’amor, cura i acompanyament dels fills i filles en el seu creixement.

Els lemes són lliures però es proposen alguns com ara: “Per una paternitat igualitària”, “Per una paternitat responsable”, “Per unes masculinitats cuidadores” o “Sóc Papà i cuide als meus fills”. El nexe en comú és el hashtag #padresigualitarios especialmente a instagram i twitter, en canvi en Facebook ho és l’esdeveniment “Per una paternitat, igualitària, responsable i cuidadora” en el qual els participants poden pujar les seves imatges o vídeos diàriament.

Entre els organitzadors d’aquesta campanya hi ha les citades entitats del moviment d’homes per la igualtat i la comunitat Papàs Blogueros i, a més, col·laboren: la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB), la Plataforma de Permisos Iguals i Intransferibles per Naixement i Adopció (PPIINA), el Fòrum d’Homes per la Igualtat (FHXI) i el col·lectiu Madresfera -que agrupa els blogs de mares de parla hispana-.

 

Permisos iguales i intransferibles

Amb tot, els homes que cuiden no només volen cuidar, volen la igualtat i la corresponsabilitat en la criança per això no només proposen canvis culturals sinó que també plantegen canvis legals. Com que les noves paternitats són emergents, es necessiten canvis legals que incentiven formes de ser pares igualitàries en els homes i, alhora, la no discriminació de la dona en el mercat laboral. “En moltes ocasions -recorda Escudero- els pares encara no exerceixen la seva funció d’una forma equiparable a les mares, tot i que molts homes han iniciat un canvi en aquest sentit i s’impliquen molt més que generacions anteriors”, afirma el membre d’AHIGE.

 

 

padresigualitarios23

 

 

A banda de promoure campanyes de conscienciació Escudero creu imprescindible “recolzar la petició d’uns permisos iguals i intransferibles per a home i dona per naixement o adopció com una forma d’estímul per a les noves paternitats”, indica Escudero qui ressalta el suport de la seva entitat les reivindicacions de la PPIINA. Des d’Homes Valencians per la Igualtat, recolzen aquesta reivindicació perquè implica la consolidació d’una paternitat alternativa i fa un reconeixement de la importància social de les cures.

Fons destaca també que l’aplicació d’aquesta mesura garantiria la no discriminació laboral que pateixen les dones per ser les que assumeixen els permisos de cures dels primers mesos de fills i filles. Des de Papás Blogueros, si bé no tenen posició com a col·lectiu, destaquen que molts dels seus integrants coincideixen amb aquest plantejament i fins i tot alguns dels seus membres són activistes en la PPIINA.  

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Seminari GRC CREACIÓ I PENSAMENT DE LES DONES: “Marcs teòrics actuals en Història de les dones”

GRC CREACIÓ I PENSAMENT DE LES DONESAplicació de marcs teòrics a Història de les donesTàcita...

Norma Falconi: “Cal reconèixer entre les reivindicacions del moviment feminista, el feminisme migrant”

Per Clara Esparza Norma Falconi va néixer a l’Equador (Guayaquil), però va emigrar a Catalunya...

La fotoperiodista Colita ens ha deixat les seves experiències

Colita es va obrir pas a força de talent i sentit de l’humor en un...