Wednesday 18 September 2024

Wednesday 18 September 2024

Compartir

Per què les dones haurien de ser protagonistes dels pressupostos participatius?

 

 

 

Les veïnes han estat convidades a les presentacions dels pressupostos participatius en sessions informatives per estimular la seva participació, a les reunions de consells de dones i de barri. 

Malgrat tot, ara per ara s’està comprovant que tant a nivell individual com a col·lectiu no són majoria les dones entre qui hi està participant.

Cal tenir en compte que per primera vegada, l’Ajuntament de Barcelona promou uns pressupostos participatius a la ciutat, un exercici de democràcia directa pioner i innovador. La iniciativa forma part del procés de configuració del pla municipal de la ciutat (el PAM) i els plans específics dels Districtes (els PAD), que definiran les actuacions a desenvolupar durant el present mandat. I precisament una de les condicions que valoren per proposar coses es tenir en compte la perspectiva de gènere.

 

 

alt

 

 

Què vol dir això?. Per posar un exemple: no es el mateix demanar més infraestructura informàtica o audiovisual per als Casals de Gent Gran dels Barris, que demanar a més o de forma particular, una taula d’ordinador -a les sales comunes on sempre hi ha homes jugant a cartes- com a punt d’informació o perquè sigui usada només per les dones.

Amb els pressupostos participatius, la ciutadania decidirà els projectes en què s’ha d’invertir fins el 2023. Dels 75 milions d’euros que s’han reservat del pressupost municipals, ade 6 a 9 milions seran per a projectes de cada districte.

Amb aquesta iniciativa es pretén “Reforçar el teixit ciutadà, a partir de l’apoderament de veïnes i veïns que poden participar a través d’entitats o a nivell individual”. També es vol promoure el desenvolupament de projectes innovadors i estratègics per al territori.

 

 

alt

 

 

El primer pas es que qualsevol entitat o persona, independentment de la seva edat, domicili, procedència o situació administrativa pot presentar fins a 3 projectes d’inversió pels districtes de la ciutat. I per això tindrà que navegar per la Web de Decidim Barcelona, consultar les condicions i anar al seu districte i comprovar si el que es pensa demanar està ja incorporat en les peticions. Després caldrà omplir el formulari, i resumir molt breument la proposta. Perquè la proposta enviada tingui possibilitats ha d’arribar als 50.000 euros de pressupost i  ser aprovada per l’ equip tècnic de revisió perquè després passi a la votació popular a cada districte.

Associacions, entitats i empreses també podem fer les seves propostes per a la ciutat o per diversos districtes a la vegada, si consideren que el seu projecte pot tenir incidència en més d’un barri, cal seleccionar el que consideren el districte que ha de liderar el desenvolupament del projecte o aquell on valors que el projecte tindrà una major incidència.

Es molt important afegir el cost aproximat del projecte, o indicar, si se coneix, el cost exacte d’execució del projecte. L’import o cost ha d’incloure totes les despeses associades a la seva execució, com el cost de redacció del projecte, la direcció d’obra, els impostos, etc. [Consulteu Com participar]

I sobre tot com s’ha comentat al principi, per ser seleccionats i que els projectes passin a la votación final es tindrà en compte la perspectiva de gènere. O sigui, en quina mesura el projecte pressentat pot contribuir a la igualtat de gènere o l’eliminació de les discriminacions per raó de gènere. Amb aquesta condicio inicialment sembla que la participació de les dones hauria de ser més important. Caldrà esperar fins al termini de presentación que és el 27 de març, per comprovar la participació femenina.

Cal tenir en compte que la proposta no pot superar els 2000 caràcters. I caldrá fer atenció a les sessions d’informació i de votacions que es desenvoluparan durant aquests mesos, i participar en les votacions finals del projectes als districtes. Finalment, només s’aprobaran uns 3 projectes per districte, però poden ser projectes que agrupin diverses iniciatives en el mateix sentit. Al finals de maig es faran les votacions per escollir els projectes ( del 26 de maig al 7 de juny). [Consultar el PDF sobre els Pressupostos participatius]

[Mireu el Vídeo d’Informació]

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

14 S Dia Llatinoamericà de la Imatge de la Dona en els Mitjans

El 14 de setembre es commemora el “Dia Llatinoamericà de la Imatge de la Dona...

L’ICD ha ofert cursos de formació TIC a les associacions de dones de les comarques de Barcelona

La iniciativa s’emmarca en el projecte ‘Emprenent en femení 2.0’, que busca enfortir i dinamitzar...

L’Estat espanyol: Convidat especial al XIV Consell Regional de Dones de les Amèriques

“Li costa al Consell Nacional de Dones d’Espanya, créixer en associacions, a causa de...