Per Redacció SemMéxico
Què seria de les dones sense la veu d’altres dones exigint justícia? Així va iniciar la seva presentació el passat dia 17, en el conversatori del Institut Nacional Electoral (l’INE ), l’acadèmica feminista Marcela Lagarde.
“Per què som aquí per a construir justícia! assenyalà l’acadèmica que va encunyar el terme de feminicidi i explicà com i per què se li va sumar el concepte d’Estat, com a ingredient principal, a aquesta violència contra les dones per raó de gènere.
A més va fustigar el que es diu, sense referir-se al President (a “las mañaneras”), “molt primerenc” en les teories de les conspiracions darrere del moviment nacional de dones.
“No ens diguin que hi ha una mà negra en el moviment de dones (.) Sempre ens encolomen aquest estigma com si fóssim una massa amorfa”, assenyalà.
El concepte feminicidi que es va construir a Mèxic va dir, té un ingredient que no hi és en altres llocs: L’Estat, i va detallar com fa 20 anys ja es va discutir en diverses comissions.
“Jo li vaig afegint coses, li sumarem NI”, va dir d’acord amb la seva formació històrica antropològica una visió, epistemològica amb categories, teories dins d’un marc teòric per a decidir que cal desmuntar per a erradicar. “Cal dir-ho complet, adverteix: fe-mi-ni-ci-di (.) Trobem una condició en la recerca: que l’Estat era part del problema”.
Va instar a transformar, no a destruir a l’Estat, perquè hi hagi una democràcia genèrica i modificar les institucions, sobretot a les que es vanaglorien de no tenir perspectiva de gènere. A transformar l’estructura estatal, com a institucions formadores de consciència, a fi que tinguin perspectiva de gènere.
L’Estat és part de la violència feminicida. És part del feminicidi, va sentenciar. El feminicidi no sols és l’acte de matar, és l’acte de matar a una dona, un acte misogin, de matar a una dona amb una enorme tolerància social. La societat tolera la violència contra les dones, adverteix Lagarde.
“Tolera la violència contra les dones amb una gran folgança: Permet la violència contra les dones sempre. En espais cos a cos, persona a persona. En espais privats, en espai públics, institucionals, i fins i tot, com ho veiem ara, en espais educatius, que haurien de ser tot el contrari”, punt de canvi, i de transformació cultural i social.
“Llavors el feminicidi inclou a l’Estat com a part dels components d’aquesta violència feminicida”, va confirmar.
Som feministes compromeses i compromesos, advocà l’acadèmica, qui impulsa la creació i construcció de grups d’estudi de la teoria de gènere, celebrant que les joves que realitzen ….. hagin arrencat l’estafeta feminista amb aquesta empenta que les caracteritza i va exhortar a secundar-les.
La violència feminicida és el conjunt de fet que les violenta i les col·loca en una condició de fragilitat brutal, refereix en emplaçar el sistema a analitzar els indicis que porten als actes d’ira brutals, alimentat pels qui fan un nínxol amb acudits, estigmatització, cançons i etc…”
La Dra. Marcela Lagarde i de Los Rios es va expressar així al Conversatori de l’INE “La violència feminicida i el feminicidi”.