La campanya internacional Stop Trans Pathologization (STP) convoca des del 2007 el Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans
Cada mes d’octubre se celebra i es reivindica arreu del món el Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans, convocat per la campanya internacional Stop Trans Pathologization (STP). Enguany s’ha fixat el dia 19 d’octubre, però els actes de visibilització i activisme del col·lectiu de persones transsexuals, transgènere i intersexuals tenen lloc al llarg de tot el mes d’octubre.
Aquesta campanya té per objectius principals aconseguir que s’eliminin les categories de “disfòria de gènere” i “trastorns de la identitat de gènere” dels catàlegs diagnòstics de l’American Psychiatric Association i l’Organització Mundial de la Salut, i també lluitar pels drets sanitaris de les persones trans.
Manifest reivindicatiu
A Barcelona, els actes reivindicatius, organitzats per Cultura Trans els dies 18, 19 i 20 d’octubre, s’han centrat en una sessió de cinema fòrum al voltant d’un documental sobre el cas de tres nois transsexuals nord-americans, una jornada de debat sobre “Nous reptes al voltant de la despatologització trans” i un festival de cançó trans.
Per la seva banda, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (FELGTB) ha emès un Manifest que, seguint la campanya internacional, denuncia públicament “la psiquiatrització de les nostres identitats i les greus conseqüències de l’anomenada ‘disfòria de gènere'”. El Manifest també vol fer visible “la violència que s’exerceix sobre les persones intersexuals mitjançant els procediments mèdics vigents”.
Més de 100 manifestacions simultànies i altres accions reivindicatives s’han fet aquest mes d’octubre a 48 ciutats de tot el món, seguint la convocatòria de STP. Actualment, la campanya té més de 370 grups adherits, organitzacions i xarxes activistes d’Europa, Amèrica, Àfrica, Àsia i Oceania.