Saturday 27 April 2024

Saturday 27 April 2024

Compartir

Nova Economia. Nous Reptes

Nova Economia, Nous Reptes fou el títol de la 23a edició de la trobada empresarial al Pirineu celebrada a la Seu d’Urgell els passats 7 i 8 de juny.

La trobada va permetre conèixer persones, experiències empresarials i pensaments que poden servir com a model per una nova economia. Un títol Nova Economia, Nous Reptes encertat atesa la conjuntura actual i l’esclat de crisi que estem vivint. Dos dies, on diverses personalitats de l’àmbit econòmic i del pensament compartiren experiències i idees amb més de 800 persones.

En la mateixa inauguració, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, va demanar un pensament comú, “pensar junts per tirar endavant el nostre territori i el nostre país. El repte de futur és que no pensem sols, ni junts, sinó en comú. Avui cal fer un diàleg d’idees que constantment es vagi enriquint…”

La conferencia inaugural “Ètica i capitalisme” va ser a càrrec de la germana Benedictina, Teresa Forcades, metgessa i teòloga. Les seves paraules van omplir la sala amb un discurs acurat i metòdic. Presentada con un personatge singular, Teresa Forcades, ens convidà a no col·lapsar la imaginació quan es tracta de
pensar en una alternativa al sistema capitalista, cal pensar en una forma d’economia que ens faci ser millors. No imaginar, en psicologia es definiria com alienació mental, és possible doncs imaginar-se una alternativa a l’actual sistema capitalista que té conseqüències escandaloses.

Teresa Forcades destaca tres punts claus del capitalisme: el mercat, el marc capitalista i l’antropologia del capitalisme. El mercat, ens recorda la ponent, sempre ha estat regulat per qui té interessos sobre ell, exemples diversos com la creació en l’any 94 de l’OMC, que es crea per defensar els interessos del gran capital. El capitalisme salvatge busca el marc últim del benefici i intenta compensar amb l’estat del benestar social, que últimament ha estat desmantellat per les polítiques neoliberals. El marc capitalista no exclou la caritat, la qual posa tiretes però manté el sistema (capitalista) que és el que genera les desigualtats. Teresa Forcades va ser contundent en les seves afirmacions, “estem tendint a desvaloritzar el benestar social”.

El president d’Abertis, Salvador Alemany, transmet 4 idees bàsiques: Aprofitament de la crisis per facilitat una transformació en profunditat de l’economia. Recuperar el projecte de país i una economia emprenedora, amb un nucli industrial fort. Acabar amb les barreres i rigideses de tot tipus que llastren la nostra economia, i quart; si volem construir un futur caldrà reformar determinats valors.

Sota el títol “Austeritat i estímul… són compatibles?, Salvador Alemany reflexiona amb algunes de les conclusions del CAREC, “estem en un moment econòmic caracteritzat pel final fase expansiva des dels anys 60. El 2008 s’inicia la crisi econòmica més profunda des de 1959”.

El President d’Abertis situa l’atur com la prioritat màxima del moment actual, i assenyala que cal recuperar la competitivitat via costos, cal potenciar la internacionalització i apostar per la dimensió, consolidant les reformes, i a curt termini cal establir mesures que ajudin a l‘estímul empresarial, gestionar les expectatives i inclusió activa de les persones excloses.

Segons Alemany hem de valorar les nostres expectatives de quin país podem i volem ser, “no podem tenir a l’atur tanta gent que no col·labori amb la societat” i com empresaris “ hem d’aportar: projecte i actitud, talent, elements físics i capitalització ” Al referir-se a l’actitud, ens parlar de tornar a començar, no a resistir, cal aïllar-nos de la situació actual, i cal sobretot, no perdre talent, fa una advertència clara als EROS. Cal capitalitzar els negocis, cal saber que els diners barats no tornaran, i que en l’actualitat les inversions a curt termini són un risc.

Segons Alemany, “fer de la crisi una oportunitat no és només un consell, és que no hi ha altra opció. Segur que trobarem elements d’oportunitat. Ens hem d’espavilar per sortir de la crisi. Caldrà fer una transformació en rofunditat i eliminar els elements perversos de l’economia de mercat que ens han provocat aquesta situació en què avui ens trobem. Serà impossible sortir de la crisi sense fer aquesta feina.”

Per la ponent, Carme Balcells, presidenta de l’Agència Literària Carme Balcells, “la cultura és l’únic ingredient que salvarà la humanitat en aquestes circumstàncies. La singularitat és el més extraordinari que tenim cada un. La singularitat és el talent”. Carme Balcells amb ironia i broma ens va dir “llegir és indispensable, ni que sigui el prospecte de la farmàcia. Fins i tot els diaris”.

El conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell va aprofitar aquesta trobada per transmetre un missatge d’optimisme, “si fem bé les coses i si Europa col·labora (no és fàcil) els reptes que tenim poden estar encarrilats per l’any vinent”. Tres reptes: El primer, l’atur, el segon, solventar l’actual crisi financera del sector bancari i el tercer repte, l’estabilitat fiscal.

El conseller es va mostrar preocupat pel nivell d’endeutament, sobretot privat, acumulat per la bombolla inmobiliaria que tindrà un efecte negatiu sobre la demanda interna i afectarà a la nostra economia. Malgrat la situació, el conseller va donar dues bones noticies: la resta del món esta molt millor, hi ha una força externa que ens pot impulsar i la nostra opció es aconseguir demanda externa i dos, durant l’època de la bombolla no tot és va fer malament, vam ser uns bons anys de creixement i no comencem de zero. L’exportació va començar llavors i ara esta funcionant, perquè malgrat tot, va ser un període d’expansió.

Per acabar, El conseller Mas –Colell va assegurar que l’euro és indestructible, i que no contempla un altre horitzó que no sigui l’euro. L’euro és Europa.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Parlament de Catalunya ha aprovat la llei contra la LGTBfòbia

 Foto: Carme Ruiz Aquest dijous 2 d’octubre és una data històrica pel país ja que...

Filipa César, Helena Taberna i Lucrecia Martel, tres vies fílmiques de restituir la memòria

    Denunciar la ‘miopia europea’ sobre les resistències contra la colonització, descobrir les històries...

La diputada independentista uruguaiana Ana Surra reclama treball, papers i dignitat per a les persones emigrades

  Tupamara, refugiada, sindicalista, independentista, basquetbolista, immigrant, àvia, acaba d’entrar a la política espanyola des...