Thursday 02 May 2024

Thursday 02 May 2024

Compartir

Nota de premsa: La fallada hepàtica continua sent la principal causa de mort en persones coinfectades per VIH i hepatitis C

Pacients, ONG i metges debaten a Barcelona sobre l’ús i l’accés primerenc als nous tractaments contra el VHC

La fallada del fetge, un òrgan vital, és una de les principals causes de malaltia i mort entre les persones amb VIH i es deu, principalment, al fet que una important proporció d’aquestes també tenen el virus de l’hepatitis C (VHC). La investigació i desenvolupament de nous fàrmacs contra l’hepatitis C es troba en plena efervescència. Aquests ofereixen més probabilitats de curació per als pacients infectats per la variant viral que respon pitjor a la teràpia actualment disponible. No obstant això, no totes les persones afectades poden beneficiar-se d’un accés d’hora a aquests medicaments.

Els activistes del VIH i les hepatitis virals porten anys treballant de valent perquè els qui més ho necessiten puguin accedir-hi com més aviat millor. Segons Xavier Franquet, president del Fòrum Espanyol de Activistes en Tractaments del VIH (FEAT), les persones amb VIH, amb cirrosi hepàtica o les que han rebut un trasplantament encara no podran prendre aquestes medicacions, ja que aquestes poblacions de pacients no han estat incloses en els estudis clínics sobre els quals es basa l’autorització d’aquests fàrmacs. “Ens preocupa que morin persones a l’espera que es realitzin els estudis específics i que s’autoritzi l’ús de les noves teràpies en aquests grups difícils de tractar. Creiem que les persones en risc de fallida hepàtica i mort haurien de tenir el dret a provar un nou tractament assumint, això sí, els riscos que el seu ús pugui generar”, assenyala l’activista català.

A més, l’elevat cost d’aquests nous antivirals pot suposar un obstacle que limiti el seu ús en la pràctica clínica. En aquest sentit, Juanse Hernández, president del Grup de Treball sobre Tractaments del VIH (gTt-VIH), considera que “de poc servirà millorar les opcions terapèutiques contra l’hepatitis C, si després les persones que les necessiten no poden accedir-hi, sobretot tenint en compte el context actual de retallades sanitàries que viu Espanya”.

A banda del desafiament clínic que suposa la doble infecció per VIH i hepatitis C, la coinfecció transcendeix els límits d’allò mèdic i el seu abast social exigeix prioritzar aquest tema en l’agenda política de les ONG de VIH / sida. Moltes de les persones afectades formen part de col · lectius en situació d’exclusió social i són molt vulnerables al deteriorament personal, el que requereix comptar amb programes d’atenció específics per donar resposta de forma integral a les necessitats bio-psico-socials d’aquesta població.

“Portem anys treballant dia a dia per donar resposta urgent a aquestes infeccions i les seves problemàtiques associades i ara ens trobem que l’actual política de retallades en sanitat, salut pública i recursos socials pot implicar un retrocés en els èxits i avenços aconseguits al llarg de aquestes tres dècades de resposta davant del VIH”, afirma Montse Pineda, presidenta de Comitè 1r de Desembre.

El 3 de novembre, Franquet, Hernández i Pineda inauguraran les Jornades sobre l’abordatge bio-psico-social de la coinfecció pel VIH i les hepatitis virals, que reuneixen a pacients, activistes, professionals de la salut, treballadors socials i autoritats sanitàries. La trobada, que se celebra per primera vegada a Barcelona, es realitza des de fa set anys. “Aquestes jornades han esdevingut un referent a nivell estatal, tant per la seva temàtica com pel seu caire multidisciplinari”, assenyala Diego García, coordinador de Adhara i membre del comitè organitzador d’aquesta trobada. García atén persones infectades per VIH i hepatitis B i / o C a la seu de Adhara, a Sevilla. “El que estem veient en les organitzacions és el reflex de la història natural de la infecció per hepatitis C en persones amb VIH. Actualment atenem casos de persones coinfectades que tenen entre 45 i 50 anys d’edat, en estadis avançats de malaltia hepàtica, que van ser en el passat usuaris de drogues injectables i que es van iniciar en el consum tan aviat com van arribar a la majoria d’edat “.

Durant el dia d’avui, les jornades abordaran l’educació per a la salut en l’àmbit de la coinfecció per VIH i les hepatitis virals a través de l’exposició de projectes i estratègies del moviment ciutadà que intenten donar resposta, des de la prevenció, sensibilització, detecció precoç, informació, atenció i acompanyament, a aquest problema de salut de primera magnitud. Demà s’oferirà una actualització sobre els avenços en la investigació en els nous tractaments contra el VHC, així com una posada al dia sobre l’accés a Espanya a aquests medicaments i el seu ús en la pràctica clínica.

Les VII Jornades sobre l’abordatge bio-psico-social de la coinfecció per VIH i hepatitis virals estan organitzades de manera conjunta pel Grup de Treball sobre Tractaments del VIH (gTt-VIH), el Fòrum Espanyol de Activistes en Tractaments del VIH (FEAT ) i el Comitè 1r de Desembre.

Per més informació, contactar amb: Juanse Hernández (gTt-VIH i FEAT; 637.960.965) i Diego García (Adhara i FEAT; 678.790.555)

Barcelona, 2 de novembre de 2011.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Taula rodona sobre la prevenció de la violència

Diàlegs entre recerca i intervenció psicològica Amb aquesta taula rodona s’inicien una sèrie d’intercanvis entre...

Prop de 30 noves adhesions al Pacte Nacional per a la Inmigració – 14.12.2011

27 entitats de l’àmbit cívic, econòmic i social s’han adherit al Pacte Nacional per a...

Lluita contra la mutilació genital femenina; Recomanacions de l’informe GREVIO

Per Redacció AmecoPress El passat 6 de febrer va ser el dia Internacional Contra la...