La Colectiva Mujer y Salud va expressar la seva consternació per la gravetat de les denúncies entorn a l’escàndol de pederàstia al qual li fa costat a l’Església catòlica i fa una crida a les autoritats civils, als mitjans de comunicació i a l’opinió pública perquè no permetin que aquests casos quedin impunes.
” Hi ha bones raons per témer que això pugui ocórrer, vistos els precedents d’impunitat en casos similars i el comportament exhibit fins ara per les autoritats civils i eclesiàstiques “, afirma l’organització en una declaració.
Afegeix que des del cas de l’alberg de San Rafael del Yuma a Higüey, o fins i tot molt abans, s’ha vist a l’Església Catòlica fer tot el que estava al seu abast per ocultar els abusos sexuals imputats a sacerdots, i ha obstaculitzat investigacions policials i judicials, així com ha pressionat mitjans de comunicació perquè rebaixin el perfil als seus reportatges, i ha interferit amb denunciants i testimonis mitjançant xantatges, pressions i suborns. El que està passant ja amb els casos dels capellans de Bonao, Juncalito i Constanza, i amb el Nunci papal.
” La roda de premsa de l’Arquebisbat de Santo Domingo el dijous passat deixa pocs dubtes pel que fa a la veritable agenda de l’Església, sent motiu particular de preocupació la seva insistència a negar o minimitzar les acusacions (encara a costa de desautoritzar públicament a un dels seus bisbes), així com la seva ferotge envestida contra els mitjans de comunicació que s’han atrevit a investigar i donar a conèixer els fets “, puntualitza la nota de la Colectiva.
La Colectiva Dona i Salut sosté que el que mai s’ha vist ni aquí ni enlloc, és veure a les autoritats eclesiàstiques assumir un paper proactiu i de suport real-i no només verbal – a les autoritats judicials que investiguen aquests casos.
“És aquesta actitud d’ocultació sistemàtica la que més crítiques li ha guanyat a l’Església en tot el món i la que ha fet que repetidament es posi en dubte la sinceritat de les seves màximes autoritats quan demanen perdons públics i declaren la seva intenció d’enfrontar els abusos sexuals sacerdotals “, ha indicat.
Refereix que en el fons de l’assumpte hi ha la convicció mil·lenària de l’Església que ella està per sobre de les autoritats ” terrenals ” i que només ha de respondre davant la justícia ” divina ” i per això la seva anacrònica política institucional estableix que els capellans que cometin crims siguin processats per les autoritats religioses d’acord a les lleis canòniques i no per les autoritats civils d’acord a les lleis penals, com correspon a qualsevol ciutadà en una societat democràtica.
Va citar que la prepotència exhibida pels representants arquebisbals en la roda de premsa de dijous passat suggereixen que l’Església segueix sense entendre que en el món modern ja no s’apliquen aquestes regles.
” Queda per veure amb quines regles jugarà el Ministeri Públic, ja que els seus membres estan constitucionalment obligats a aplicar les lleis sense distinció ni privilegi, al marge de conviccions personals i lleialtats religioses”, ha precisat .
Critica lentitud i desídia
La Colectiva va criticar la lentitud – o desídia -amb què s’ha estat movent la justícia en els casos de Bonao , Juncalito i Constanza , fet que no dóna lloc a l’optimisme, com tampoc que cap autoritat judicial s’hagi ni tan sols referit al fet que la jerarquia eclesiàstica coneixia de les acusacions contra Wojciech Gil i Wesolowski i , en comptes de col.laborar amb les autoritats civils, optessin per destituir-los dels seus càrrecs i ” permetre’ls” abandonar secretament el país .
” El Cardenal, mai tímid a l’hora d’emetre opinions i crítiques, encara no ha donat la cara, malgrat la seva responsabilitat reconeguda en la fugida dels dos sacerdots estrangers”, exposa la declaració de la Colectiva.
L’entitat feminista valora que els escàndols de pederàstia sacerdotal i els dubtes al voltant de les accions de les autoritats civils col·loquen novament sobre la taula el tema del Concordat i la necessitat urgent de derogar aquesta rèmora trujillista.
“El Concordat no pot seguir sent marginat del debat nacional sobre democràcia, constitucionalitat i transparència, ésent cada vegada més gran el nombre de veus que se sumen a aquest reclam. Si de veritat volen que el poder judicial actuï amb llibertat i doni als sacerdots implicats en actes criminals el mateix tractament que per llei correspon a qualsevol ciutadà, primer cal eliminar els privilegis jurídics, polítics i econòmics que actualment protegeixen l’Església”, proclamen.
La Colectiva Mujer y Salud va reconèixer la valentia de les famílies que han pres la decisió de denunciar els capellans violadors i que es mantenen fermes malgrat les fortes pressions i ofertes de diners que reben (quants dels diners utilitzats per fer callar els reclams de les víctimes provenen dels subsidis estatals establerts en el Concordat i pagats de les butxaques de tots els contribuents, incloent els de les famílies de les víctimes?). Va fer una crida a altres víctimes de pederàstia sacerdotal als seus familiars perquè també denunciïn els abusos soferts i exigeixin a les autoritats sancions exemplars contra els responsables .
Igualment, va saludar la integritat d’aquelles i aquells periodistes i mitjans de comunicació que han assumit amb alliçonadora responsabilitat la tasca d’investigar i divulgar aquests crims, tot i que reconeixem el difícil que resulta això en un país on l’Església segueix tenint tant poder i on els jerarques eclesiàstiques són políticament intocables, i els instem a mantenir-se ferms i a no deixar-se acovardir per les veus que tronen des dels púlpits.
“L’experiència de cinc dècades d’impunitat post – trujillista ha demostrat l’enorme cost social i polític que això ha suposat per a la nació dominicana. No permetrem que les mateixes complicitats se segueixin utilitzant per protegir homes detestables que violen nenes i nens “, indica la Colectiva.
*Article publicat a El Desahogo Dominicano i distribuït per la Red Internacional de Periodistas con Visión de Gènero (RIPVG)