Sunday 28 May 2023

Sunday 28 May 2023

Compartir

Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica 2022. Edició 27

La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica 2022 ha reivindicat les dones pioneres del sector i les aportacions dels i de les professionals d’enginyeria a la societat.

A la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica 2022, celebrada a Auditori de Barcelona, ??el 21 de març, hi han assistit més de 900 professionals i representants d’empreses, administració, entitats i institucions del món tecnològic, una cita indispensable per a tot el sector TIC (Tecnologia de la informació i la comunicació) del país.

L’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria a Informàtica de Catalunya (COEINF), han tornat a organitzar conjuntament aquesta trobada.

Nit de las Telecomunicaciones y la Informática 2022-3

Durant l’acte de benvinguda, protagonitzat per Pedro Linares, president de Telecos.cat, i Eduard Martin, degà del COEINF, Pedro Linares ha aprofitat per reiterar la condemna dels col·lectius organitzadors a la invasió russa a Ucraïna.

També ha reivindicat el component ètic del treball dels professionals d’enginyeria i la necessitat de fomentar, i no reduir, la formació en tecnologia i filosofia als currículums escolars.

Eduard Martin, per part seva, ha comentat les iniciatives en marxa per eradicar la bretxa digital i la de gènere, apel·lant a la unió d’esforços per continuar fent camí.

Protagonistes: les dones

En aquesta ocasió la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica 2022 ha tingut com a protagonistes les dones pioneres del sector.

L’organització ha fet un homenatge a Asunción Moreno i Elena Bardají, pioneres a Catalunya a l’hora d’escollir carreres tecnològiques: Telecomunicacions i Informàtica.

Quan ho van fer (finals dels 70 i principis dels 80), la presència femenina era inexistent en aquests camps. S’hi ha pogut veure un vídeo especialment dedicat.

La ministra de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, Diana Morante, s’ha sumat al reconeixement amb una intervenció en vídeo on ha posat l’accent en la necessitat de promoure vocacions entre les nenes i les noies, oferint-los un mirall on veure’s reflectides.

Nit de las Telecomunicaciones y la Informática 2022-4

Les dues pioneres

Llicenciada en Informàtica per la FIB-UPC i màster en desenvolupament d’aplicacions i entorns TIC, Elena Bardají té una llarga trajectòria en el desenvolupament de processos de producció per a diverses companyies del sector industrial com SEAT, MASSANA o ENHER.

Igualment en disseny darquitectura de sistemes dinformació i eines de desenvolupament de programari per a empreses del sector financer i de serveis com CaixaBank o Sema Metra.

Per la seva banda, Asunción Moreno, és catedràtica de Teoria del Senyal i Comunicacions de la UPC. Va iniciar la seva carrera a principis dels vuitanta a Philips per fundar posteriorment l’empresa Verbio S.L.

El 2002 va rebre la Medalla d’Or de la Universitat de Maribor (Eslovènia) i, el 2005, la Medalla Narcís Monturiol «per la seva contribució destacada al progrés científic i tecnològic de Catalunya».

Nit de las Telecomunicaciones y la Informática 2022-5

Els premiats i les premiades

Premi d’Honor a la Persona

Ramon Pallàs Areny, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada

(Que reconeix la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o la divulgació de l’Electrònica, les TIC o l’Audiovisual).

Anna N. Schlegel, vicepresidenta de l’empresa de construcció californiana Procore i directora d’estratègia de la catalana GPA Innova.

El 2020 va ser nomenada la dona més influent del món de la tecnologia per la revista ‘Analytics Insight’, i el 2021, va ser nomenada la més admirada per la revista ‘CIO Look’.

Se li va atorgar la Creu de Sant Jordi el 2021, i des del 2020 és directora executiva de l’ONG ‘Women in Technology’ juntament amb cinc directives més.

Premi Joan Clarke al CIO destacat

Mercè Buxadera, CIO del Sud d´Europa del Grup Danone.

Amb més de 30 anys de trajectòria, el 1999 va començar la transformació de vendes i logística de Danone España.

Actualment porta la gestió global dels sistemes d’informació per al Sud d’Europa de productes lactis, aigües i alimentacio especialitzada.

Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria

Marta Guardiola, coinventora d’una tecnologia basada en microones per a la detecció del càncer colorectal. En base a aquesta tecnologia, el 2020 va fundar MiWEndo Solutions, de la qual és presidenta i directora tècnica.

Posseeix la Medalla de la Reial Acadèmia d’Enginyeria, el Premi Dona TIC 2020, i ha estat guardonada per l’Academy for Women Entrepreneurs.

Premi Alan Turing al Compromís Social

Per al projecte HUGO, de la companyia Evidenze.

A través d’una APP, HUGO recull dades de milers de pacients amb esclerosi múltiple, juntament amb les variables que el telèfon intel·ligent emmagatzema automàticament sobre els seus hàbits de vida i biomarcadors i els enllaça amb bases de dades externes.

Així, s’aconsegueix un coneixement total de la patologia aportant evidències científiques complementàries als assaigs clínics tradicionals.

Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC

Per ‘L’Altra Ràdio’ de Radio 4.

El jurat ha volgut posar en relleu el treball divulgatiu dut a terme per l’històric programa de Ràdio 4, L’Altra Ràdio, dirigit i presentat per Cinto Niqui.

Amb 42 anys en antena, és l’espai degà de la radiodifusió catalana i espanyola dedicat a informar i reflexionar sobre l’ús i l’impacte social de les TIC.

A banda dels premis, el jurat ha volgut fer un doble reconeixement especial al consorci públic Localret, que aquest any commemora el 25è aniversari, ia l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (UPC), que celebra els 50 anys del seu fundació.

Clausura

Algunes de les autoritats presents a la cerimònia, com el vicepresident i Conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró; i el secretari d’Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez.

Igualment, la tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i directora de l’Agenda 2030, Laia Bonet; i el president delegat de l’Àrea d’Innovació de la Diputació de Barcelona, Josep Arimany, han lliurat els guardons:

Premi Salvà i Campillo, Alan Turing, Joan Clarke, Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC i Premi d’Honor de la Nit.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha tancat l´acte després del lliurament del Premi d´Honor al catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Ramon Pallàs Areny.

Nit de las Telecomunicaciones y la Informática 2022-6

Talent a Catalunya

Argonés s’ha referit a Catalunya com “la terra de les oportunitats” pel que fa al sector tecnològic, afirmant que “disposem d’actius molt grans per ser altament competitius”.

Ha posat d’exemple l’ecosistema d’empreses, els professionals, les universitats o les infraestructures, com ara el supercomputador Marenostrum o l’extensió de la fibra òptica.

Ha afegit: “Però sobretot comptem amb el talent. Tenim el talent per fer tot el procés de digitalització del nostre país, un procés que ens permeti generar oportunitats, que faci més petita i fins i tot desaparèixer la bretxa digital en termes socials i territorials”.

L’habitual còctel-networking s’ha celebrat a l’exterior on uns food-trucks han servit un refrigeri individual als més de 900 assistents a aquesta gran trobada del sector TIC del país. L´esdeveniment s´ha pogut seguir en directe per Internet i Fibracat TV.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Mitjans de Comunicació i Dia de la Visibilitat Lèsbica

acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones del Parlament de Catalunya

Flor Andino: “Volem que es noti que som persones integrades a Catalunya i que treballem per ella