Tuesday 23 July 2024

Tuesday 23 July 2024

Compartir

Mur d’homenatge a les persones fusellades al Camp de la Bota, Barcelona

 

La inauguració del mur-parapet recordatori, de Francesc Abad, al Fòrum de Barcelona va ser molt emotiu. L’obra evoca el mur d’afusellaments que va quedar submergit arran de les obres del Fòrum del 1992.

 

 

 

alt

 

A l’acte es va parlar sobretot dels afusellats, però malgrat que també es va mencionar que al Camp de la Bota s’hi van afusellar 12 dones de professions diverses, no es va recordar que ja fa temps, que a través de la Comissió Memòria i Gènere, i amb el Suport del Memorial Democràtic es va fer una feina de recerça, per a  recordar aquestes dones.  I que tant diverses associacions de Sant Martí com de sant Adrià van instal·lar molt a prop, un panel recordatori, que  ara es troba en molt mal estat. A l’Octubre 2018 va tenir lloc la Jornada, Barcelona, Gènere, Memòria i Espai Públic i  es va realitzar una ruta de la memòria de les dones per aquesta part ja desapareguda del Camp de la Bota, el Besòs i Sant Adrià.

En aquest acte d’inauguració del mur-parapet, l’alcaldessa, Ada Colau, va ser una de les protagonistes d’aquest acte, que va tenir lloc el diumenge 24 de febrer, junt a Ricard Viñas, Comissionat de la Memòria Històrica i Joan Callau, alcalde de Sant Adrià del Besòs.

El Memorial al Camp de la Bota, és un homenatge a les 1.706 persones executades pel franquisme a la ciutat, la majoria en aquest espai del litoral. Va ser un acte reivindicatiu i emotiu. francesç Abat ha fet un treball de molt temps que va més enllá del camp de l’art. En aquesta immensa paret quedaran escrits els noms de totes les persones afusellades. És una veritable instal.laccio, on al mig hi ha una porta al cel, així com reproduccions  de manuscrits d’acomiadaments d’algunes de les víctimes als dos costats.

 

Memòria de les víctimes republicans

El parapet, de Francesc Abad recupera un record perdut perquè evoca el mur d’afusellaments que va quedar submergit sota el mar arran de les obres del Fòrum. Aquest projecte s’emmarca en el 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona i recorda tots els noms dels executats a la ciutat des del 1939 fins al 1952. L’acte ha  tingut lloc a la plaça del Fòrum, on també s’ha fet una ofrena floral, acompanyada d’actuacions d’Andrea Moti, Rusó Sala, Sabor de Gràcia i els ballarins de Brodas Bros, que van desenvolupar una coreografia alusiva al propi mur. Cal tenir en compte que al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) exposa l’obra ‘El Camp de la Bota’, també de Francesc Abad, amb gran part del material de recerca ( Serà a la Capella de Santa Àgata, fins al 17 de març).

 

 

alt

 

A l’acte, Colau posà en relleu la importància d’aquest acte, com homenatge a tots i totes els executats en mans del franquisme. “És increïble que hagin hagut de passar 40 anys perquè arribi aquest reconeixement”, va lamentar l’alcaldessa, tot afegint que “és essencial per a la democràcia lluitar per recuperar la memòria”. L’obra presentada va ser un projecte que va guanyar el premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques l’any 2004, que tracta el llegat del passat i la seva repercussió sobre el present.

I també Memòria del Franquisme i de la immigració.

L’historiador Ricard Viñas, com expert en Memòria Històrica va explicar la importància d’aquest acte, també i sobre tot per la ciutadania dels barris del Besòs, la Mina i Sant Adrià, molts dels quals recordem  que en la seva infància  escoltaven diàriament els afusellaments, i això forma part de la seva memòria, perquè  sense voler van ser involuntaris testimonis d’aquest crim col·lectiu: “Costa imaginar que la plaça del Fòrum, al costat de Sant Adrià de Besòs, que simbolitza la Barcelona del somni olímpic i del disseny, va ser un barri de barraques fins a  finals dels anys 60, i abans un camp de tir,  lloc de servei militar, i de afusellaments durant tants anys”.

 

 

alt

 

 

[+info]

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Què en pensa… Rut Carandell i Rieradevall. Reagrupament

Què en pensa… Rut Carandell i Rieradevall. Reagrupament Encara que s’hagi parlat de reconèixer drets...

Un tema de drets

El 16 de febrer de 2023 s’aprova, de forma definitiva, la llei per a la...

Entrevista professional o personal?

foto:es.paperblog.com OPINIÓ Al llarg de la meva vida professional he fet moltes entrevistes de...