On és la cooperació amb Visió de Gènere als mitjans? On, quan i com hi són les dones? On són els temes de cooperació?
Presentació* de l’ “Informe de seguiment de portades de diaris i tertúlies TV” (octubre 2015 – juny 2016) per les periodistes Drina Ergueta i Tona Gusi amb infografies de Fabiola Llanos. Passi d’audiovisuals sobre la CEDAW i la 1325 de les periodistes Amada Santos, Diva Criado i Fabiola Llanos. Amb la participació d’Helena Vicente, cap de l’àrea d’Incidència i Educació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i d’Isabel Muntané i Bel Olid, convidades de la Plataforma “onsónlesdones”.
Les 6 periodistes formen part de la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG).
L’acte, aquest dimarts 12 de juliol a les 18h 30m a la sala d’Actes del Col•legi de Periodistes de Catalunya (CPC), comptarà amb la participació d’Helena Vicente, cap de l’àrea d’Incidència i Educació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) en motiu del projecte “Fent periodisme sobre la cooperació al desenvolupament des de la visió de gènere”, projecte comú entre la XIDPIC.CAT i l’Associació Sicom, Solidaritat i Comunicació.
Hi estan convidades dues representants de la Plataforma “onsónlesdones”: Isabel Muntané, periodista i codirectora del Màster Gènere i Comunicació de la UAB; i Bel Olid, escriptora, traductora, professora universitària i tertuliana a la ràdio i a la TV. Aquest col·lectiu fa un seguiment de la presència de dones als mitjans de comunicació i una denuncia continua i permanent. Actuen a través d’ #onsónlesdones i d’articles a la premsa.
Les periodistes Drina Ergueta i Tona Gusi presentaran, amb el suport audiovisual de Fabiola Llanos, les dades obtingudes des de mitjans d’octubre 2015 a mitjans juny 2016 sobre el tractament informatiu que es realitza en portades de diaris catalans (La Vanguardia, El Periódico de Catalunya, Ara i El Punt Avui) i en tertúlies de canals de televisió nacional (“Els Matins” i “.Cat” de TV3, “Mès 324” del 324 i “8 al Dia” de 8TV).
S’ha volgut visibilitzar la presència o absència de la dona, des de la visió de gènere, i de la cooperació en aquests espais informatius ja que, si bé la visió de gènere en els mitjans és escassa o inexistent i la difusió amb rellevància de la cooperació és també poc tinguda en compte, la recerca d’aquesta visió de gènere en la cooperació et mostra una doble absència. Fer visible aquesta mancança informativa és part fonamental d’aquesta tasca que principalment, dona un suport comprovable i de rigor a aquesta afirmació.
El monitoratge i posterior anàlisi de tipus quantitatiu s’ha realitzat sobre temes, fonts, protagonistes i participants tant de portades com de tertúlies, prenent un dia setmanal correlatiu cada vegada, i elaborant-se al cap de nou mesos aquest informe final amb una mostra representativa. La Independent ja ha anat publicant diverses informacions sobre aquest seguiment.
Per la seva banda, i també a La Independent, Amada Santos i Diva Criado han aportat mensualment articles sobre la CEDAW i la 1325, tant d’elaboració pròpia com d’altres agències de notícies amb visió de gènere per contribuir a pal•liar el gran desconeixement que hi ha als mitjans sobre la Convenció (CEDAW) i la Resolució 1325 de Nacions Unides.
Amb Fabiola Llanos han elaborat diversos materials fotogràfics i audiovisuals sota el títol “Compartint reflexions sobre la 1325 i la CEDAW” que es visionaran en l’acte d’aquest dimarts 12 de juliol al CPC.
Campanya de l’ACCD premiada amb un LAUS de disseny
*12 de juliol a les 18h 30m a la sala d’Actes del Col•legi de Periodistes de Catalunya (CPC), Rambla de Catalunya, n. 10.