Tuesday 28 May 2024

Tuesday 28 May 2024

Mexico: #JusticiaParaSol: impunitat i complicitat institucional / La Independent / Notícies Gènere

Per Patricia Briseño. SemMéxico

Durant 22 dies es realitzaran manifestacions en exigència de #JusticiaParaSol. Amb el suport de l’organització Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad, Oaxaca. Feministes i amistats, la família de Maria del Sol Cruz Jarquín han iniciat la campanya “Fins que la justícia arribi”, a pocs dies de que es compleixin dos anys de l’assassinat de la fotoperiodista.

La campanya, que serà en gran part virtual a causa de el confinament sanitari, té com a objectiu mostrar com a la llarg d’aquests dos anys, les autoritats estatals encarregades d’investigar els fets ocorreguts el 2 de juny de 2018 a la ciutat istmeña de Juchitán de Zaragoza- i on també va ser assassinada a trets la candidata a síndica de la coalició PRI-PVEM-PNA i regidora amb llicència, Pamela Itzamaray Terán Pineda, així com el seu xofer, Adelfo Jiménez Guerra-, no ho han fet prou i el cas resta en total impunitat.

Moltes persones, a Mèxic i en altres nacions, s’han sumat a la crida #JusticiaParaSol des d’aquest matí en xarxes socials, ja que a dos anys dels lamentables fets i malgrat haver estat interposats tots els recursos legals, tant pel feminicidi, com pels delictes electorals i altres comesos al voltant del cas, ja que fins avui no hi ha hagut avenços substancials.

Soledad Jarquín Edgar, mare de Maria del Sol, ha afegit que en lloc de justícia per a la seva filla, en aquests dos anys el que ha passat són una cadena d’actes de complicitat i simulacions que han donat com a resultat la total impunitat en la qual estan immersos des del governador Alejandro Murat Hinojosa, per fer cas omís a una resolució de Tribunal Estatal Electoral d’Oaxaca, com la Secretaria de Finances de govern estatal, així com la “independent” Fiscalia General de l’Estat, a càrrec de Rubén Vasconcelos Beltrán i al menys 2 Fiscals Especials, entre d’altres servidors públics d’aquesta institució.

La campanya “Fins que la justícia arribi” tindrà una durada com a mínim de 22 dies i compta amb el suport d’artistes, intel·lectuals, periodistes, fotògrafes, cineastes, entre altres persones destacades en diversos àmbits, mexicans i mexicanes, que s’han solidaritzat amb la família de Maria de Sol.

L’organització Consorcio para el Diálogo Parlamentario y la Equidad, en la veu d’una de les seves directores, Yésica Sánchez Maya, va anunciar que a més es realitzaran dos fòrums virtuals, un d’estatal i un altre nacional, amb la participació d’especialistes, activistes i familiars de víctimes de feminicidi tant d’Oaxaca com d’altres entitats de país.

Fins que la Justícia arribi és un esforç més per mostrar els nuls avenços en les investigacions que no han obtingut cap resultat fins ara, quan ja s’han complert 2 anys del seu assassinat.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“El talent femení ja hi és però cal que sigui visible” diu Ma. Carme Bufí

Aquesta emprenadora i directiva, que ha participat en el programa “Fem.talent” de la Unió Europea,...

Llibres feministes per Sant Jordi i Santa Jordina 2022

Com cada any per Sant Jordi i Santa Jordina, La Independent publica les recomanacions que...

35 periodistes d’11 països Mediterranis*: denuncia de les violències i potenciació dels DH de les Dones

El 14 i 15 d’abril té lloc, a l’IEMed a Barcelona, una Reunió de...