Thursday 12 December 2024

Thursday 12 December 2024

Share

Mèxic un país que discrimina tot

Per Elda Montiel SemMexic. Fotos: @SemMexic

Moltes més víctimes en els darrers 5 anys; contra les dones o el femení. Principalment a la Ciutat de Mèxic.

Destaquen dades sobre discriminació per color de pell, ser persones de la diversitat sexual i treballadores de la llar; ser indígena o afrodescendent implica maltractaments.

Presenten l’Enquesta Nacional sobre Discriminació 2022 realitzada per INEGI, on queda clar que també per pensar es discrimina.

L’Enquesta Nacional sobre Discriminació va descobrir que a Mèxic va créixer un 20 per cent la discriminació femenina, o sigui només per ser dones, fins al 30 per cent per pes, estatura, edat, forma de vestir, color de pell, manera de parlar, creença religiosa o activitat laboral o política. És la Ciutat de Mèxic on s’ubica el nombre més gran de víctimes.

Entre totes i tots les i els discriminats, en tots els casos, són les dones majoria, i aquestes discriminacions es van disparar en els darrers 5 anys, és a dir en aquesta administració. Fins a 30% d’homes i dones, es queixen de la discriminació a Benestar i fins a 42% dels seus drets.

L’Enquesta Nacional sobre Discriminació (ENADIS) 2022 -l’anterior va ser el 2017- mostra que en primer lloc hi ha les dones, segueixen les persones de la població de la diversitat sexual i les treballadores de la llar. Aquests resultats es van donar a conèixer aquesta setmana per l’Institut Nacional de Geografia i Estadística (INEGI), acompanyat pel Consell Nacional per Prevenir la Discriminació CONAPRED i la Comissió Nacional dels Drets Humans (CNDH)

A l’enquesta es va ratificar que són les dones les que pateixen la major discriminació, respecte dels homes, només per ser dones; se les discrimina a més per pes i alçada; als homes per la seva forma de vestir o arranjament personal, per tenir tatuatges, certa roba, la forma de pentinar-se o per fer-se perforacions. Algunes daquestes característiques es consideren femenines. O sigui, la discriminació femenina creix i creix.

Entre els cinc estats on la població més gran de 18 anys ha manifestat ser víctima de discriminació, hi ha la Ciutat de Mèxic.

Les dades són dures i indiquen que la discriminació per sexe va ser de 24,5% per a les dones i 22,8% dels homes, sempre majors de 18 anys.

El document indica que hi va haver un augment en comparació a l’ENADIS del 2017, cada cop més contra les dones, és a dir, un creixement de 20.4 per cent per a dones i 20.1 per cent per a homes.

Del percentatge de les dones discriminades el 35% va declarar que la van patir només per ser dones, mentre que el 30.3% va referir que la raó va ser el seu pes o estatura. Per la seva forma de vestir 29,6% i per l’edat 23%.

El 47.2% van expressar que es respecten poc els seus drets, mentre que el 17% va dir que es respecten molt els seus drets.

Del 23.4% de dones majors de 18 anys van dir que els van negar injustificadament els seus drets i fins al 47.2%, els va succeir quan van anar a rebre suports de programes socials; seguit d’atenció mèdica o medicaments amb el 36.5 per cent. Oportunitat de treballar o obtenir un ascens 24.01 per cent i atenció en alguna oficina de govern 21.06 per cent.

L’enquesta assenyala que a tot el país el 23.7 per cent de la població més gran de 18 anys ha estat discriminada en els últims 12 mesos per alguna característica o condició personal com a to de pell, manera de parlar, pes o estatura, forma de vestir o arranjament personal, classe social, lloc de residència, creences religioses, sexe, edat, orientació sexual, ser una persona indígena o afrodescendent, tenir alguna discapacitat, tenir alguna malaltia, opinions polítiques, estat civil o situació de parella o familiar, entre d’altres.

L’enquesta revela que al 20.5% de les i els mexicans se’ls van negar els seus drets, d’aquests 21.3% va correspondre a dones i 19.6% a homes.

Només entre el juliol del 2021 i el setembre del 2022, més de la tercera part de les persones disscriminades (30.6 %) va declarar que la raó va ser la seva forma de vestir o arranjament personal (tatuatges, roba, forma de pentinar-se, perforacions).

Entre el juliol del 2021 i el setembre del 2022, les entitats federatives amb major percentatge de població discriminada van ser: Yucatán (32.1 %), Puebla (30.6 %), Querétaro (30.5 %), Ciudad de México (29.6 %) i Jalisco (27.1 %) ).

En contrast, les entitats federatives amb menor percentatge de població víctima de discriminació en els darrers 12 mesos van ser: Sinaloa (13.8 %), Sonora (17.5 %), Nayarit (17.9 %), Nuevo León (18.4 %) i Campeche (18.5 %) ).

Per grups d’interès la població de la diversitat sexual i de gènere, 37.3% va referir haver viscut alguna experiència de discriminació en els darrers 12 mesos. Per a la població de treballadores de la llar aquest percentatge va ser 34,6%.

Discriminades per ser dona

Entre les dones més grans de 18 anys en els últims 12 mesos, els actes de discriminació en el 35.3% es va atribuir a ser dona, mentre que 29.1% dels homes va assenyalar haver-ho estat per la seva forma de vestir o arreglament personal (tatuatges, roba, forma de pentinar-se, perforacions).

Del grup de 2% de dones de la diversitat sexual i de gènere, 44.6% ha manifestat haver tingut alguna experiència de discriminació en els últims 12 mesos.

De les dones treballadores de la llar remunerades més 48.4% va manifestar que la principal problemàtica va ser la manca de prestacions laborals (assegurança, guineu, vacances pagades, etcètera).

Dones afrodescendents, amb discapacitat i adolescents les més discriminades

De les dones afrodescendents el 37.2% va manifestar haver tingut alguna experiència de discriminació, les dones amb discapacitat 33.4%.

Les adolescents i joves 31.4%, les dones migrants 30.3%; les dones de diversitat religiosa, 30.1 per cent, dones indígenes 28.1 per cent, i les menys discriminades van ser les dones adultes majors amb 17.8 per cent.

De la població indígena major de 12 anys, 28.1% dones i 27.9% d’homes van referir haver estat víctima de discriminació en els últims 12 mesos principalment per ser persona indígena o afrodescendent.

El 38.5% va opinar que, a Mèxic, els seus drets es respecten poc i el 26.9% va manifestar que se li va negar injustificadament algun dels seus drets en els últims cinc anys.

En la discriminació contra persones afrodescendents, de la població de 12 anys i més, 35.6% va manifestar haver estat víctima de discriminació en els últims 12 mesos, 32.9% pel seu pes o estatura, mentre que 30.2% va respondre que es va deure a la seva forma de vestir o arranjament personal (tatuatges, roba, forma de pentinar-se, perforacions). El 12.1% de dones i el 29.1% d’homes van declarar que el motiu va ser el seu to de pell.

El 2022, 37.9% de la població afrodescendent de 12 anys i més va opinar que, al país, els seus drets es respecten poc i que se’ls van negar els seus drets principalment els suports a programes socials.

Persones amb discapacitat

D’acord amb ENADIS 2022, 33.8% de la població amb discapacitat de 12 anys i més va manifestar haver estat discriminada en els últims 12 mesos. D’aquest percentatge, 49.6% va declarar que la raó va ser tenir alguna discapacitat, mentre que 26.1% va dir que el motiu va ser la seva edat.

El 33.5% va opinar que, al país, els seus drets es respecten poc mentre el 25.1% va opinar que els seus drets es respecten molt.

El 30.7% va declarar que li va ser negat injustificadament algun dels seus drets en els últims cinc anys com els suports de programes socials (beques, benestar, etcètera). Al 42.8% se’ls va negar atenció mèdica i medicaments i 29.1% se’ls va negar serveis en alguna oficina de govern.

Les persones grans van revelar que se’ls discrimina per la seva edat el 39.4% de dones i 38.9% d’homes.

El 31.6% va opinar que, a Mèxic, els drets del seu grup de població es respecten molt, mentre que 30.5% va opinar que es respecten poc. El 20.9% va manifestar que se li va negar injustament algun dels seus drets en els últims cinc anys com a atenció mèdica o medicaments.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Primera vicepresidenta però un Govern no paritari

La futura consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, serà també la vice-presidenta del...

Sectorial de dones de l’ANC: Suport a Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya

11 de setembre de 2016. Sectorial de dones de l’ANC La sectorial de dones de...

Després del 9N

2.305.290 participants; Sí-Sí 80,76%; Si-No 10,07%; No 4,54%; Altres 3,09; Sí-blanc 0,97%; Blanc 0,56...