Friday 13 September 2024

Friday 13 September 2024

Compartir

Mèxic: Exigeixen compliment de la sentència pel cas Campo Algodonero

Trobada ciutadana critica violència exercida per l’Estat 

En concloure la Trobada sobre Memòria Històrica “Alternatives sobre la Violència de Estat”, realitzada a San Cristobal de las Casas, integrants d’organitzacions civils, indígenes i camperoles van exigir el compliment de la sentència de la Cort Interamericana de Drets Humans pel cas Campo Algodonero, a Ciudad Juárez, Chihuahua. 

Després de dos dies de taules de treball, les i els activistes van advertir que l’assassinat de vuit dones en aquesta localitat fronterera el 2001, els cossos van aparèixer al Campo Algodonero, va ser conseqüència dels efectes del “lliure comerç i la narco-militarització “. 

En les conclusions de la trobada, les agrupacions ciutadanes es van pronunciar contra les violències estructural, de gènere i sistèmica que exerceix l’Estat mexicà contra la població. 

“La violència estructural exercida per l’Estat mexicà i les polítiques neoliberals manifestes a través de la pobresa, fam, malalties, exclusió, marginació, discriminació, desplaçament forçat, migració forçada i assassinat, formen part d’una trilogia d’extermini i marginació”, van manifestar les i els participants. 

Les organitzacions van sostenir que les violències de gènere i estructural tenen l’arrel en la violència sistèmica posada en marxa pel sistema capitalista neoliberal, que ha perdut tot enfocament humà, tenint com a úniques prioritats, la mercaderia, el guany i l’acumulació de riqueses. 

Aquesta violència sistèmica s’expressa en l’explotació laboral, treball forçat, despulla territorial i la devastació ecològica, el condicionament en la participació política, entre altres situacions d’exclusió, vulnerabilitat i marginació, van  expressar. 

Igualment es van pronunciar contra la militarització, el paramilitarisme, la guerra de baixa intensitat, la contrainsurgència i la subordinació als supòsits imperatius de “seguretat nacional” i les lluites “antiterrorista” i “antidrogues”, la finalitat és el control territorial i poblacional. 

Reivindicar també el dret a la vida digna i justa, com a eix central en la quotidianitat dels pobles i comunitats. 

Entre les organitzacions participants hi havia el Centro de Derechos Humanos Fra Bartolomé de las Casas, el Centro de Derehos de las Mujeres  de Chiapas, el Movimiento por la Paz con Justícia y Dignidad, Amnistia Internacional, i el Colectivo Actores de Cambio de Guatemala, a més de altres 35 agrupacions més.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: PUBLICACIÓ 452ºF: Pensar l’afecte des de la cultura i l’art / LA INDEPENDENT / NOTÏCIES GÈNERE

La investigadora del Centre Dona i Literatura Katarzyna Paszkiewicz (Universitat de Barcelona) ha coordinat...

lledo

La «portavoza», el «modisto», el senyoret Roger i els vels penjats d’un pal

OPINIÓ La paraula «portaveu» —com «telefonista» o «lampista»— és de gènere comú i, per...

Estat: Dones conCIÈNCIA, visibilització a les dones científiques

Redacció AmecoPress Amb l’ànim de commemorar la tasca de les dones a la ciència, la...