El dia 16 de desembre s’ha celebrat al Museu d’Història de Barcelona la vuitena versió del Premi del Consell Municipal d’Immigració que atorga l’Ajuntament de Barcelona.
Es premia a les entitats i projectes que han treballat estratègies econòmiques i laborals amb la perspectiva d’inclusió de persones immigrades.
L’objectiu del premi és donar visibilitat a aquestes entitats i crear espais d’intercanvi de coneixements, així com experiències en aquest tema, tal com ho han assenyalat dirigents municipals presents a la cerimònia: Sílvia Serra i Aranda, secretària del Consell Municipal d’Immigració; Rodrigo Araneda Villasant, vice president del mateix; Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat; i Jaume Assens i Lladra, Quarta Tinenta d’Alcalde.
L’entitat premiada amb 6.000 euros ha resultat ser Mescladís, amb el seu programa “Cuinant Oportunitats”, que funciona des de fa 11 anys, donant formació de 120 hores (tres mesos) a persones immigrades aspirants a cuiners i cuineres, i gestionant un original restaurant que dóna feina a 14 persones de diferents nacionalitats, on es presenten deliciosos plats de cuina internacional.
El fundador del programa, Martin Habiague, és un argentí amb experiència de gestió d’empreses, que explica que va viure també a Bèlgica on va col·laborar com a voluntari amb entitats adreçades a immigrants i que, un cop arribat a Barcelona, va decidir amb altres socis obrir aquest peculiar restaurant, per “aportar el seu granet de sorra al món”.
Això va ser possible inicialment gràcies a un préstec bancari d’interès social que amb el temps es va tornar. Actualment el restaurant opera amb el 95% dels ingressos, mentre el 5% prové de donacions. Durant els 11 anys d’activitat, més de 600 aspirants a cuineres i cuiners han participat en els cursos de formació, i el 30,35% han trobat feina ràpidament en diplomar-se.
Menció d’honor ha obtingut l’Associació Mujeres Pa’lante, que des de fa anys treballa per donar formació laboral i jurídica a dones migrants en risc d’exclusió social, recolzant-les en els principals problemes que han d’afrontar a l’inserir-se en un país estranger, sense deixar de banda el tema de la violència masclista. També donen cursos de llengua i cultura catalana.
Altres entitats esmentades en un vídeo pel seu valuós treball, han estat: La Fundació Migra Studium, espai de formació laboral dirigit per Maria del Carmen de la Font i que opera al Raval; Sindillar, un sindicat de dones (presidit per Isabel Escobar,) que aposta a l’autonomia i empoderament de les dones que treballen o volen treballar en el sector domèstic i en la cura de les persones; SURT o SADI (Fundació de Dones en Servei d’Acompanyament i inserció laboral de Dones Immigrants), coordinat per Xantal Genovart, que té projectes en xarxa amb diversos països europeus.
Cal esmentar que són actualment 54 les entitats membres del CMIB, que cada dia treballen amb molt ànim i valentia per crear la “nova ciutadania” que fa més rica i diversa la població de Barcelona.