Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Menstruar no és un luxe

 

 

La menstruació no és un objecte de luxe i tampoc ho són els tampons, compreses o copes menstruals que les dones han d’utilitzar, sí o sí, durant un llarg període de la seva vida, des de l’adolescència fins la menopausa.

Dit això està clar que aquest tipus de productes han de ser considerats com a productes de primera necessitat i per tant cal defensar que estiguin gravats amb un I.V.A (impost valor afegit) superreduït, premissa que estan defensant diversos col·lectius feministes i que ja s’ha dut a la Comissió Europea que és l’òrgan que ha d’impulsar aquesta iniciativa i demanar-ne una harmonització a tots els països de la Unió Europea.

 

 

PE Nuria1    PE Nuria2

 

 

El 29 de juliol un grup de periodistes i dones catalanes feministes, entre elles col·laboradores de La Independent, varen viatjar a Brussel·les, convidades pel grup Els Verds-Aliança Lliure Europea del Parlament Europeu, per assistir a una conferència que duia un títol tan suggerent com “Tax is a feminist Issue” o sigui que els impostos són cosa de dones, o no els paguem nosaltres igual que els nostres companys…

Doncs si els impostos són també cosa de dones, ho és la demanda d’abaixar-los en general i evitar-ne discriminació sexista com la de fer que tampons, compreses o copes menstruals tinguin un tractament just en matèria d’impostos i un IVA superreduït com a productes de primera necessitat.

La “Tampon tax” o “taxa rosa” com s’ha denominat popularment (tornem-hi amb el rosa les nenes i el blau els nens) és una demanda que ve de lluny i apareix i reapareix. Torna a estar a l’agenda de la Comissió Europea a causa de les pressions de diversos grups de dones, sobretot de la campanya britànica “Stop Taxing Periods” i la del Col.lectiu francés Les Georgettes, campanyes que ja han aconseguit rebaixes notables al Regne Unit i a França.

 

PE Nuria4   PE Nuria3

 

 

 

Actualment les compreses i tampons no són considerats com a material sanitari ni com a medicines i estan gravades amb un 10%, fet que ataca directament a les consumidores i representa una discriminació econòmica i social. És per això que tant els productes d’higiene íntima com els bolques per la infància i els adults han de ser considerats com a productes de primera necessitat i obtenir un IVA del 4% o com diu el col·lectiu Les Georgettes ( de Georgette Sand ) “acabar amb la “taxe Tampon” i reduir-la del 5 al 0%”.

La campanya està servida i ara és la Comissió Europea que haurà d’impulsar una directiva d’obligat compliment als Estats membres de la Unió Europa per a reformar i harmonitzar la “Taxe Tampon”. No ho farà si els països membres no fan pressió.Aquest pressing ja s’està veient car a casa nostra on s’estan impulsant mocions als Ajuntaments i al Congrés dels Diputats en aquest sentit.

És un discurs supranacional, fem-lo nostre.

 

 

 

 

PE Nuria5

 

 

 

PE Nuria6

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Manifest Fòrum Feministes de Catalunya

Com a consecuencia de la greu crisi econòmica, política, social i cultural que estem...

Barcelona: Pel 8M, exposició de l’artista mexicana Ruth González / La Independent / Notícies gènere

La Bibliomusicineteca ha presentat l’exposició* de La Dona-Objecte a l’evidència de la seva falsedat, els...

LECTURA DE TESI DOCTORAL L’universalisme intersubjectiu de Herman Melville /La Independent / Notícies gènere

La doctoranda Laura López Peña, investigadora en formació del Centre Dona i Literatura –...