Friday 09 June 2023

Friday 09 June 2023

Compartir

Marta Pessarrodona és la guanyadora del Premi Nacional de Literatura 2011

Marta Pessarrodona és la guanyadora del Premi Nacional de Literatura 2011, que atorga el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) 


  
La poeta ens ha compartit un text que ha enviat al seu editor, Jordi Cervera,  on explica com se sent en haver rebut el premi més important del nostre país.
 

 Feelings
 
 Em demana el meu “editor” de poesia, en el sentit anglosaxó del mot, el també poeta Jordi Cervera, que en Quatre ratlles expliqui les meves sensacions en saber que em concedien el Premi Nacional de Literatura 2011. Ho intentaré.

En principi i passada la sorpresa de l’anunci, un sentiment envers el meu país que em deixa ser allò que sempre he volgut ser: poeta. I que, a més a més, m’ho premiï. Després, recança per la gent estimada que no m’acompanya en l’alegria. Seguidament, por. Sí, por! Els honors em produeixen una certa basarda. Fa anys que he après que allò que més m’interessa és que l’àngel—com va dir Sant Joan de la Creu—em visiti, i, després, jo segueixi i en surti un poema… Sense masoquisme, pot ser més estimulant un fracàs—el dol carnerià—o el silenci, que no pas la dansa—també carneriana.

De moment, però…

Pessarrodona (Terrassa, 1941) és poeta, narradora, assagista, dramaturga, traductora i crítica literària, i el jurat ha decidit atorgar-li el premi perquè “la qualitat humana i intel·lectual de la seva obra literària com a poeta, narradora, assagista, dramaturga i traductora, ve demostrant-se de fa anys, però en el 2010 ha destacat com a poeta, amb Animals i plantes, i com a assagista, amb França: gener 1939. La cultura catalana exiliada, i L’exili violeta”. Segons el jurat, ella “és una dona de lletres, en el sentit més genuí. Una ‘donassa’, com ella ha dit d’altres escriptores, de la literatura catalana”.

Altres persones premiades són Alfons López, Pepe Gálvez i Joan Mundet, en la categoria de Còmic; l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), en la de Dansa, i Javier Mariscal en la de Disseny. Els guardons, cadascun dotat amb 18.000 euros, es lliuraran el proper 2 d’abril al Palau de la Generalitat, en un acte presidit per Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya.


Pessarrodona_2

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: El confinament va afectar negativament les persones amb misofonia, sobretot les dones / La Independent / Notícies gènere

Manifest: NO a LES GUERRES!! ATUREM LA GUERRA A UCRAïNA

Manifiesto 25N 2015: La FIP condena el acoso virtual en 25N