Saturday 27 April 2024

Saturday 27 April 2024

Compartir

Madrid:Isabel Oyarzábal i l’Organització Internacional del Treball / La Independent / Notícies Gènere

 

L’Agrupació ateneista coordina aquesta ponència amb motiu de el centenari de la creació de l’OIT. Es recalcarà la importància de la figura d’Isabel de Oyarzábal pels drets de les treballadores.

 

   

 Isabel Oyarzabal

  

L’Agrupació ateneista d’estudis sobre les dones Clara Campoamor organitza la ponència «Isabel Oyarzábal i L’Organització Internacional de l’Treball»*. Intervé Enrique Benítez Palma. Presenta M.ª Teresa Arias Baptista

L’Organització Internacional de l’Treball (OIT) va néixer el 1919 i, segons Josefina Cuesta Bustillo, va esdevenir «una esperança per als treballadors» en el període d’entreguerres.

Isabel Oyarzábal va ser una dona polifacètica que va viure a principis de segle passat. Sent la primera dona en aprovar les oposicions, va obtenir el lloc d’inspectora de treball, convertint-se així en la primera dona en aquest lloc a Espanya. Periodista, actriu, traductora i diplomàtica, aquesta polifacètica dona va ser una pedra angular per a la història de les dones a Espanya però, com sempre, la injusta escriptura de la història l’ha mantingut pràcticament en l’oblit.

L’economista i investigador Enrique Benítez Palma serà la persona encarregada de la ponència sobre Isabel de Oyarzábal. En els anys trenta de segle passat, va assistir a cinc de les conferències anuals de Ginebra com a part de la Delegació de Govern d’Espanya. el 1931 ho va fer com a publicista, el 1932 en el paper de «dona de lletres», a l’any següent ho va fer com a inspectora de treball, en una comitiva liderada per Araquistáin i Negrín. Coincidint amb els governs de la CEDA a Espanya, va fer un parèntesi de dos anys en la seva assistència a aquestes conferències, però va tornar el 1936 com a inspectora de treball i en 1937 com Ambaixadora d’Estocolm. El 1939, any en què Oyarzábal es va exiliar a Mèxic, el Congrés de l’OIT no va comptar amb cap representació espanyola.

En la ponència es posaran sobre la taula els assumptes debatuts en les diferents conferències, centrant-se en les intervencions d’Isabel de Oyarzábal, recollides en les actes originals, recentment digitalitzades. El centenari de la creació de l’OIT serà l’escenari per mostrar aquest episodi de la vida d’aquesta dona, tan important en la història de les treballadores espanyoles.

 

*Tindrà lloc a la sala Nova Estafeta amb entrada lliure fins a completar l’aforament.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Homenatge a l’escriptora i periodista Montserrat Roig

La sala d’exposicions de la seu barcelonina del Col·legi de Periodistes de Catalunya acull actualment una...

Gisella Evangelisti ok

Itàlia, temps de resistència contra el racisme i el sexisme

OPINIÓ No cal explicar a Espanya el que significa viure el perill de retrocedir en...

#La situació de les dones al món. Part 1

   Lupita Ramos La desigualtat substantiva que viuen les dones en el món ha d’...