L’exposició actrius catalanes del segle XX , organitzada per la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, posa en relleu el protagonisme d’aquest col·lectiu en l’escena catalana durant el segle XX.
Segons els comissaris de l’exposició el protagonisme assolit per les dones al segle XX, tant en el teatre com en altres àmbits, reflecteix un fenomen contemporani, una situació de canvi que és el resultat de les profundes transformacions culturals que van tenir lloc al món occidental. En el cas de les actrius destaquen el llarg camí recorregut de la condició de gairebé maniquí o d’actriu de cartell, les actrius catalanes han acabat per presentar tots els papers i assenyalen que el teatre català actual no seria el mateix sense una segle XX protagonitzat per dones amb veu pròpia.
El relat expositiu ens mostra aquest protagonisme i ens acosta a les actrius des de diferents òptiques: a través de les idees, els personatges, les imatges i les paraules que han bastit durant el convuls i vibrant segle XX.
La consellera de la presidència i portaveu del govern, Neus Munté, va participar en l’acte d’obertura de l’exposició tot destacant “la vàlua d’aquestes dones pioneres que en un moment en què el paper de la dona estava molt situat en l’àmbit privat i domèstic va entrar amb força a les arts escèniques”.
L’exposició es podrà visitar fins el 25 de juliol al Centre Cultural – Llibreria Blanquerna de Madrid.