Tuesday 23 April 2024

Tuesday 23 April 2024

Compartir

Lliurament dels Premis de Comunicació No Sexista 2021

 Premis ADPC

 

Els Premis de Comunicació No Sexista tenen l’objectiu de promoure i recompensar la tasca diària d’una comunicació sense biaixos sexistes

 

 L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), entitat sense ànim de lucre fundada el 1992, ha celebrat la vint-i-vuitena edició dels Premis de Comunicació No Sexista, per segon any via streaming i amb un aforament presencial molt limitat.

S’ha realitzat a la seu de La Ciba, espai de recursos per a les dones, innovació i economia feminista de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona). Un espai clau per treballar les polítiques de gènere i generar coneixement.

Aquests Premis tenen l’objectiu de promoure i recompensar els mitjans, les institucions i els professionals, els quals ajuden, amb la seva tasca diària, a construir una comunicació sense biaixos sexistes.

El guardó que s’ha lliurat a les premiades és una il·lustració realitzada per l’artista Isabel Ruiz Ruiz, que representa a Nellie Bly, una periodista, escriptora i empresaria americana que va ser precursora del periodisme de recerca i pionera en el periodisme clandestí.

La il·lustració forma part de la col·lecció ‘Mujeres2’, que té com a objectiu donar visibilitat als referents femenins.

 

 

Els Premis

Benvinguda

Amb l’eslògan ‘Visibilitzar la salut amb perspectiva de gènere’, s’ha iniciat l’acte conduït per Eva Arderius, directora d’informatius de Betevé.

L´acte s’ha obert amb la intervenció de la regidora d’Educació, Infància i Joventut de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Mireia González, que ha destacat la importància que té la comunicació en la lluita feminista: “construir una realitat igualitària a partir de la comunicació”, i la necessitat de “fer una aposta per una comunicació que generi la llibertat que volem viure”.

Tot seguit, Marta Corcoy, presidenta de l’ADPC, ha recordat que l’objectiu dels premis és guardonar persones i col·lectius que elaborin informació de qualitat i rigor.

Com cada any, va tornar a denunciar l’escassa presència de les dones als càrrecs directius dels mitjans de comunicació, “només un 13 per cent ocupa càrrecs directius, cosa que ens fa mal perquè és un percentatge molt baix.

En canvi, a les redaccions hi ha més dones que homes, cosa que igualment ens fa mal perquè als llocs amb menys responsabilitat resulta que hi ha més dones que homes”.

Marta Corcoy ha anunciat la presentació de la nova web ‘Dones Digital’, que ara està en proves en obert i en uns dies ja estarà completament activa.

“En ella es trobaran informacions més elaborades i contrastades i s’explicaran informacions que no són a l’agenda política”, ha aclarit.

 

 

Premi Margarita Rivière al Rigor Periodístic amb Visió de Gènere

 

Concita De Gregorio Clara de Cominges Joan Maria Morros

 

 

En primer lloc, s’ha lliurat el Premi Margarita Rivière al Rigor Periodístic amb Visió de Gènere, instituït fa set anys en memòria de la periodista Margarita Rivière Martí (Barcelona, 1944-2015).

La periodista i escriptora italiana Concita de Gregorio Borràs, editorialista de La Reppublica i conductora del programa ‘In Onda’ a La 7, ha rebut el Premi, consistent d’una escultura de l’artista Cinta Sabaté i un lot de llibres de Margarita Rivière, de les mans de Clara Cominges Rivière i de Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La premiada ha lamentat la situació en què es troba el feminisme a Itàlia i la regressió als drets d’alguns col·lectius com el LGTBI.

En canvi, s’ha felicitat de que Espanya es trobi a l’avantguarda en la lluita pels drets de les dones.

Concita de Gregorio ha explicat que la paraula desig, ‘desiderare’ en italià, significa estar lluny de l”estrella’ i que el desig de les feministes d’avui, d’ahir i de demà és anar cap a aquesta ‘estrella’, “que per a nosaltres és la igualtat. Cadascuna de nosaltres pot avançar un mil·límetre cap a aquesta ‘estrella’ per millorar el món”, ha finalitzat.

 

 

El jurat

El jurat de l’edició d’enguany del premi Margarita Rivière ha estat format per Marta Corcoy, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Hugo de Cominges Rivière, fill de Margarita Rivière; la fotògrafa Pilar Aymerich, i els i les periodistes Teresa Rubio, Milagros Pérez Oliva, Olga Viza, Neus Bonet i Josep Cuní.

 

 

Premis de Comunicació No Sexista 2021

Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista i a la recerca acadèmica de participació femenina a l’acció política

Aquesta distinció s’ha atorgat a Judith Astelarra, doctora en sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, que ha reivindicat que “el feminisme ha de trobar l’espai d’acceptar la diferència, que és pluralisme, no convertir-lo en conflicte que no es pot resoldre” .

“Sempre cal continuar lluitant per la igualtat, però intentant combinar-ho amb el que es pugui aportar per a la construcció general”, ha finalitzat la premiada.

 

 

Bones Pràctiques en Comunicació no Sexista per a un programa radiofònic feminista

El Premi ha estat per a Montse Virgili, directora i presentadora del programa Les dones i els dies de Catalunya Ràdio.

“M’agrada venir a Santa Coloma de Gramenet perquè sembla que està al marge de la gran ciutat i fer feminisme és estar-ne al marge, encara que ara diguin que està de moda, falta un reconeixement i creure-hi de veritat”, ha assegurat Virgili.

La periodista ha recordat que quan fa tres anys va començar el programa, volia demostrar (i ho ha fet) que hi pot haver cada setmana dones darrere del micròfon especialistes en camps molt diferents. Que l’únic que passava és que mai no se les havia trucat. “A més, fer aquest programa és un acte d’humilitat continu. He après moltíssim i conegut coses que no sabia”, ha confessat la presentadora.

 

 

Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista i al periodisme rigorós que visibilitza les dones a les zones de conflicte

Els documentals ‘Condemnades a Gaza’, de Beatriz Lecumberri i Anna Alba; i ‘Encara hi ha algú al bosc’, de Teresa Turiera-Puigbò i Erol Ileri, han rebut aquest Premi.

Amaia Alba, germana d’Anna Alba, ha recordat que la seva germana volia ser reportera des que tenia 13 anys. “Per a l’Anna el periodisme va ser sempre vocació i passió. Ella volia explicar la realitat, visibilitzar les dones en zones de gran conflicte, explicar la veritat de situacions de gran injustícia.

“El documental ‘Condemnades a Gaza’ posa de manifest com les dones malaltes de càncer, a més de no tenir accés a medicació, són aixafades per una societat masclista”, ha explicat Amaia.

Beatriz Lecumberri, corresponsal com l’Anna a Jerusalem, explica que el documental vol portar l’espectador a un costat desconegut del conflicte de Gaza.

El documental ‘Encara hi ha algú al bosc’, explica, segons Teresa Turiera, “amb tots els llums de què hem estat capaços, com les dones supervivents de la guerra de Bòsnia són, a més, víctimes de la pau. Oblidades per les institucions i per la societat i, moltes vegades, repudiades pels seus familiars”.

 

 

Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista i al mitjà digital amb contingut feminista

La web Lapoderio.com, dirigida per nou comunicadores andaluses, i el podcast Lila/Coses de Dones, de Marta Palencia-Lefler i Silvia Aranda, han rebut aquest guardó.

Antonia Ceballos, integrant de LaPoderio, ha reivindicat la necessitat d’explicar històries de les dones del territori que ens envolta i sobre la resiliència.

“El nostre objectiu és donar veu a dones que han estat i segueixen estant silenciades, a dones del passat que mai no han aparegut als nostres llibres d’història”, han afirmat les creadores de Lila.

 

 

Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista al fotoperiodisme compromès i inclusiu

El Premi ha estat per a la fotoperiodista Anna Surinyac, que té com a objectiu “lluitar contra la invisibilitat de la dona fotoperiodista en aquesta societat desigual”. Surinyac també és editora gràfica de la revista 5W, especialitzada en informació internacional.

Ha posat damunt la taula la desigualtat que hi ha en relació amb el Premi Nacional de Fotografia que s’ha atorgat a un total de vint homes i només a 9 dones, l’última de les quals ha estat la fotoperiodista Pilar Aymerich.

Reclama una democratització del seu camp, i alerta que “les mirades que ens arriben del món han estat majoritàriament masculines i ens hem de preguntar fins a quin punt les imatges icòniques han potenciat l’estereotipia”.

 

 

Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista a la divulgació de la salut de les dones

La peça televisiva ‘Som diferents? El biaix de gènere assistencial entre homes i dones”, emesa al Telenotícies Vespre de TV3 el 2 de març de 2020, ha obtingut aquest Premi.

Laia Mestre, redactora d’informatius de la televisió pública catalana i autora del reportatge, ha demanat una igualtat real en l’àmbit de la salut, del qual denuncia que hi ha un silenci i un desconeixement clar de les malalties que afecten només les dones, com és l’endometriosi, malaltia que s’arriba a trigar vuit anys a diagnosticar-se.

“Hem de picar pedra per posar damunt la taula totes aquestes discriminacions que viuen les dones, i ho hem de fer amb missatges potents i empoderadors”, ha afirmat la comunicadora.

 

 

Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista i a la trajectòria professional

 

Premi a Soledat Balaguer

 

La guardonada ha estat la periodista Soledat Balaguer, la qual va ser redactora de La Vanguardia i cap de la secció d’espectacles del Diari de Barcelona, i la darrera feina de la qual la va realitzar al capdavant de les Relacions Internacionals del Consell Audiovisual de Catalunya.

“Les dones periodistes ja no som una excepció, però quan en una professió es normalitza la presència de la dona, normalment vol dir que és una feina sacrificada, mal pagada, precària i, moltes vegades, amb horaris infernals” ha declarat la premiada. També ha dit que creu que estem en una crisi climàtica del concepte de periodisme i que caldria reivindicar el periodisme. El seu desig és que no fos necessari donar premis que homenatgen les dones, però de moment cal continuar lluitant per a la igualtat amb aquestes accions. “Els cínics no serveixen per a aquest ofici”, amb aquesta frase de Ryszard Kapu?ci?ski, ha finalitzat la seva intervenció.

 

 

Tocs d’atenció Els Tocs d’atenció 2021

(O premis dolents) els han rebut la direcció de Ràdio 4 per l’eliminació del programa Feminismes, i el FAQS de TV3 per les poques dones que convida el programa. L’ADPC anima a la direcció a d’aquest espai televisiu a aplicar la paritat.

 

 

Foto premiades 2021

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Guatemala: Reconeixemnt a Alaíde Foppa en el centenari del seu naixement / La Independent / Notícies gènere

  La intel·lectual, poeta, acadèmica i feminista Alaíde Foppa, nascuda a Barcelona el desembre de...

Les robes de les dones gambianes

    Maria Meijides  Aquest passat 19 d’abril, a Castelldefets, en l’acte que organitza cada...

Barcelona:”Mesures de conciliació i reforma horària. Aplicació i opinió de les empreses catalanes” / La Independent / Notícies Gènere

La presentacio de l’estudi Mesures de conciliació i reforma horària. Aplicació i opinió de les...