Wednesday 17 July 2024

Wednesday 17 July 2024

Llibres, llibres i més llibres. 11 de novembre, Dia de les llibreries.

   

 

OPINIÓ

L’11 de novembre es commemora el Dia de les Llibreries, organitzat per la Confederació Espanyola de Gremis i Associacions de Llibreters (Cegal) amb el suport del Ministeri de Cultura i Esport.

 

Es tracta així d’impulsar l’hàbit de la lectura i promoure les llibreries com un lloc en el qual fer créixer i enriquir la cultura.  Des de l’any 2011, el Dia de les Llibreries se celebra el mes de novembre. Enguany, després de deu edicions, la confederació l’ha fixat pel dia 11 de novembre, amb independència del dia de la setmana que sigui. La voluntat segueix sent la mateixa: donar protagonisme a les llibreries pels seus esforços dedicats a crear persones lectores i per la seva incansable aportació cultural.

Les llibreries… ja ho va dir el gran poeta Joan Margarit en un vers memorable: “La llibertat és una llibreria”. Cada cop que entro a una llibreria m’envaeix la sensació de voler endur-me tots els llibres que veig, m’atabala pensar que no aconseguiré tenir el temps per a llegir tot el que voldria.

 

 

Libreria 2

 

 

Començo a veure objectes de desig per tot arreu: llibres de poesia bilingüe amb il·lustracions, poemaris en edicions d’allò més curoses que donen el doble d’intensitat a cada vers, llibres d’assaig breu sobre un tema concret, llibres editats en tres toms o més, amb caixa i tot per a contenir-los, estoigs amb les obres completes o amb la sèrie completa d’un personatge, caixes amb les novel·les imprescindibles d’un autor cèlebre; llibres amb banda sonora musical recomanada per a escoltar-la mentre es llegeixen; novel·les del moment, novetats, els més llegits; novel·les clàssiques que no vaig llegir al moment oportú i que mai no trobo el moment de llegir.

Els que llueixen portades increïbles, amb il·lustracions o fotografies que ja de per si fan d’aquest llibre un objecte bonic i observable. Les novel·les gràfiques, els còmics, els llibres grans d’il·lustracions o de fotografies. Els llibres de viatges, ja siguin guies sobre una ciutat, un país, rutes pels paratges de la naturalesa d’una regió, les novel·les sobre viatges, les més clàssiques d’aventures o les més recents de flâneurs que deambulen per les capitals del món. Llibres de contes infantils amb il·lustracions que podrien exposar-se en un museu de tan belles; llibres de cuina que expliquen com fer tot l’inimaginable amb un aliment concret, o de cuina regional, com les postres tradicionals catalanes, o el marisc a la manera de Veracruz, o les millors creps bretones. Llibres de les editorials els lloms dels quals ocupen més espai en la meva llibreria i tenen la particularitat que desperten un interès especial i inqüestionable: si l’ha publicat tal editorial, segur que serà bo.

 

 

Libreria 1

 

 

Altres llibres imprescindibles són els que et recomana algú, el criteri del qual et mereix el teu respecte i admiració: és impossible no desitjar llegir-los! O els llibres de lectura compartida en un club de lectura, de poesia, de prosa o assajos, tots aquests els llegeixes i punt, per les ganes que genera compartir després el que s’ha sentit, el que s’ha comprès i el que s’ha gaudit de la lectura. Els llibres que comparteixes amb algú llunyà, amb algú estimat, amb algú desitjat amb qui decideixes llegir alguna cosa al mateix temps alhora. Llibres de filosofia, de sociologia, d’antropologia… Tants temes interessants, tants aspectes del comportament humà i social, de les institucions, dels moviments socials i de la vida política present i passada, que ens ajuden a comprendre el món actual, la memòria històrica tan necessària! Els llibres històrics, la Segona Guerra Mundial, l’auge del nazisme, l’època medieval a la península ibèrica, els usos i costums dels vikings, els avenços científics i tècnics de maies i asteques. Llibres de ciència, els grans descobriments científics d’ahir i d’avui, la filosofia de la ciència, les biografies dels grans científics, dels grans artistes i personatges històrics que alguna que altra vegada són dones, massa poques vegades.

Llibres feministes, dones importants, potents, invisibilitzades, reivindicades; l’eterna lluita de les dones per aconseguir la igualtat d’opcions i d’oportunitats, i el respecte social que fins i tot fa vergonya pensar que ens és negat.

Tot això, i molt més, sento cada vegada que entro en una llibreria.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Elsa Corominas

Elsa Corominas

Economista, editora, gestora cultural. Escric sobre cultura, literatura, teatre, cine, ciència i educació.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Resolución 1325 A

2016: Compromís de la UE amb la 1325

En els fòrums de les Nacions Unides sobre drets humans, la Unió Europea, ha...

Barcelona: Orientalisme, 40 anys després. Una mirada des de la perifèria / La Independent /Notícies Gènere

Fa 40 anys Edward Said publicava Orientalism (1978), el llibre que va marcar el començament...

Periodista y escritora

Adoctrinament i coeducació

OPINIÓ L’escola sempre ha tingut un component d’adoctrinament. Des de l’angle amb el qual...