Wednesday 11 September 2024

Wednesday 11 September 2024

Llatinoamèrica: Avortaments insegurs causen 11 per cent de morts materna

Més d’un milió de dones i nenes són hospitalitzades cada any a Amèrica Llatina i el Carib per complicacions derivades d’avortaments insegurs, va transcendir en el seminari internacional “El dret a decidir de les dones en contextos restrictius: perspectives i reptes” , realitzat a la capital mexicana en ocasió del 28 de setembre, Dia Internacional per la Despenalització de l’ Avortament.

El 95 per cent dels avortaments que es fan a la regió són insegurs i aproximadament l’11 per cent de les morts maternes ocorren per la seva prohibició, van recordar les i els participants a la cita, i van expressar la necessitat d’abatre la falsa doble moral dels que s’arroguen el dret de combatre la pràctica legal d’aquest procediment.

Així mateix, van fer una crida a presentar batalla frontal per aconseguir la seva legalització en tots els països de la regió, en el minim temps possible.

El seminari va comptar amb l’auspici de la Comissió de Drets Humans del Districte Federal i va ser organitzat també per Católicas por el Derecho a Decidir i la pròpia Campaña 28 de septiembre de la coordinadora regional, la dominicana Sergia Galván, ha assenyalat que les xifres reflecteixen un panorama molt desolador pel qual travessen centenars de milers de dones, moltes de les quals troben la mort per sotmetre a avortaments insegurs, clandestí i risc.

No obstant això, aquest fet sembla no tenir importància per a les autoritats de cada país, amb excepció d’Uruguai, on s’acaba de despenalitzar l’avortament. En tots els altres, els governants rebutgen debatre i legislar sobre tan greu situació, ” basant-se en una falsa o doble moral sustentada en supòsits dogmes de fe “, ha precisat Galván.

En iniciar els treballs del seminari internacional, Maria Consuelo Mejía, directora de Católicas por el Derecho a Decidir, ha considerat important que es parli de la situació a Centreamèrica i República Dominicana, on hi ha hagut casos amb molta promoció mediàtica a causa de les dramàtiques situacions viscudes per les dones enfront d’una oposició contundent de les autoritats per respondre positivament, tot i que les seves pròpies legislacions així ho permetien.

El president de la Comisión de Derechos Humanos del Distrito Federal, Luis González Placencia , ha opinat que el debat de la despenalització de l’ avortament “cal anar-lo guanyant”, i ha afegit que el Vaticà ja ha flexibilitzat aquest tema, segons el que s’ha dit pel Papa Francisco, que va demanar a la seva Església que redueixi la seva bel·licositat i moderi la seva hostilitat en temes tan injuriats com l’avortament, el matrimoni gai o l’ús d’anticonceptius.

Si bé ha dit que caldria esperar a veure com s’expressa en fets aquesta nova postura de l’Església Catòlica , González Placencia ha afegit que, mentrestant, és important aconseguir que l’Estat es comprometi a generar les condicions legals perquè les dones que decideixin interrompre el seu embaràs no pateixin impactes negatius que les estigmatitzen, les degradin, posin en risc les seves vides i fins siguin empresonades per haver de recórrer a l’avortament clandestí.

“La marginació a la qual es pretén continuar duent a les dones amb el tema de l’avortament està acabant per aguditzar situacions negatives al voltant d’aquest problema, pel que ha de trobar una solució ràpida i expeditiva”, ha expressat.

Va afegir que molts estats s’autodenominen laics, però acaben cedint a les pressions de sectors conservadors que utilitzen una argumentació fal·laç per imposar la prohibició de l’avortament, castigant una minoria que és estigmatitzada i penalment perseguit, per la qual cosa va cridar a eliminar els obstacles des del punt de vista institucional del dret penal.

Durant el seminari, revelador respecte a la gravetat que representa la prohibició d’aquesta pràctica, van ser presentats casos de violació als drets humans com els d'” Esperancita ” a República Dominicana; ” Aurora ” a Costa Rica; ” Beatriz ” a El Salvador, entre d’altres a les quals, en els seus països d’origen, els va ser negat el dret a l’avortament terapèutic, malgrat que els metges que les atenien van demostrar que les seves vides corrien perill si no se’ls autoritzava l’operació.

Cada història va ser paradigmàtica i evidenciar la forta resistència que preval per donar solució legal a un problema que s’agreuja perquè creix la taxa d’embarassos en la població adolescent, que en molts casos recorre a l’avortament clandestí. L’índex d’embarassos no planejats en el món és de 41 per cent, i és cada vegada més gran en les adolescents.

Sergia Galván, a més directora de la Colectiva Mujer y Salud a Santo Domingo, ha apuntat que la il·legalitat no persuadeix a les dones de practicar l’avortament quan ho consideren necessari, i que hi ha casos que són veritablement dramàtics, com el de Teresa, una salvadorenca de 28 anys, que el 2011 va tenir una pèrdua espontània d’embaràs, la fiscalia la va acusar d’homicidi agreujat i va ser sentenciada a 40 anys de presó.

” Especialment estem demanant la llibertat de Teresa, acudint a totes les instàncies nacionals i internacionals”, ha assenyalat i va reafirmar que “l’avortament legal, segur i gratuït és un assumpte de drets i un assumpte de democràcia”.

En les conclusions del seminari hi va intervenir la doctora Ana Guezmes García, representant a Mèxic d’ONU Dones, que va posar de relleu que molts països, inclòs Mèxic, han ratificat convenis internacionals vinculants per adaptar les seves normes a aquestes indicacions que obliguen els Estats a flexibilitzar les seves postures respecte a la interrupció de l’embaràs, i que hauran de fer-ho, d’una manera o altre.

Va dir que aquests compromisos internacionals que els estats han assumit abasten als tres nivells de govern ( municipal, estatal i federal ) i estan carregats de recomanacions per abraçar mesures que contribueixin a despenalitzar l’avortament ia superar les incongruències.

En diferents països d’Amèrica Llatina i el Carib tenen lloc, durant el mes de setembre, accions que busquen contribuir a la despenalització d’aquestes pràctiques, en ocasió de la celebració de la data, les quals centren el debat en què l’avortament il·legal és el resultat d ‘”una violència d’Estat”, pel que és urgent incorporar marcs legals que facin segura aquestes intervencions quan les dones així ho hagin decidit.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Tunísia – Internacional: El FSM 2013 obre amb una reunió general de Dones i una marxa per la ciutat de Tunis

EL Comité Preparatori del Fòrum Social Mundial “Dignitat” de Tunis 2013 informa de l’apertura del...

El meu fill Vittorio ha estat assassinat a la ciutat de Gaza

Parla Egidia Beretta, mare de Vittorio Arrigoni “Va començar a viatjar a l’exterior immediatament després...

Fem.talent 2017, premis per a experiències i projectes financiats per dones

Categoria Comunicació: menció per a ‘La Independent’. Teresa Carreras i Tona Gusi. Fem.talent és una...