Wednesday 29 May 2024

Wednesday 29 May 2024

Les societats matriarcals estan molt vives

 

Anna Boyé organitza dos seminaris de formació, el 2 de juny i el 7 de juliol, per donar a conèixer les societats matriarcals que segueixen vives actualment.


L’antropòloga y fotoperiodista, Anna Boyé, vol  explicar durant dos dissabtes el que sap sobre les societats matriarcals que ha visitat i investigat des de fa molts anys. Per això ha acceptat la proposta de Plural 21, l’Associació per a la cura del planeta viu, de desenvolupar aquestes dues jornades, en la que a banda de compartir els seus coneixements, projectarà alguns dels documentals que ha realitzat.

Farà un recorregut per sis societats matriarcals vives de diverses parts del món: Des de l’Àfrica, amb la comunitat bijagó, a Guinea Bissau; Xina, amb la comunitat de mosuo, al Llac Lugu; Mèxic, amb les poderoses índies zapoteques, de Juchitán; A Sumatra (Indonesia), amb una comunitat minangkabau. I acabarà amb la seva última experiència amb les dones indígenes d’Huilloc, del Perú.

 

alt

 

Conèixer els matriarcats et pot canviar la vida

“Em fa molta il·lusió aprofundir sobre aquest tema en un ambient distès – ens explica- compartirem la meva experiència de conviure amb societats matriarcals. Com m’ha canviat a nivell personal, tenint en compte que he crescut en una societat occidental on predomina el patriarcat”.

Boyé, que tornarà al final d’aquest estiu a Sumatra, està organitzant un nou viatge amb les minangkabau, una comunitat matriarcal que es manté en un territori musulmà, gracies a la força de les dones. “Estic molt contenta del viatge que vaig fer l’any passat, però, no s’hi van poder apuntar totes les persones que estaven interessades”, ens explica ( mireu Las Herederas).

“Crec que es molt recomanable – ens continua explicant- conèixer altres formes de viure perquè et canvia els paradigmes i et fa reflexionar sobre com vivim a Occident i com altres món sí que són possibles ja que hi són aquí i, no cal inventar-los doncs. Una mirada sobre els nostres orígens… allí on no hi ha competències entre homes i dones, on la dona te un paper d’organització i d’administració on cadascú i cadascúna té el seu rol i tothom és respectat. Les dones són admirades per la valentia que mostren a l’hora de prendre decisions. Amb elles, els homes se senten segurs i protegits. Una comunitat on es viu en harmonia”.

 

alt

 

Durant els viatges que va realitzar, es va submergir en la particularitat d’aquestes societats matriarcals i segons explica en el seu últim documental: “em va fer trontollar tot el que havia après en la meva vida. Em pregunto ara si és possible canviar les pautes que construeixen la nostra manera de ser …”

 

(*) Els Seminaris sobre “Societats Matriarcals Vives, tindrà lloc el dissabtes, 12 de maig i dissabte 2 de juny, a Plural 21. Inclourà un dinar matriarcal. Cal apuntar-se a través de la Web.

(*) Hi ha un important descompte a les persones que hi assisteixin de part de La Independent o de la Xarxa de Periodistes i Comunicadores de Catalunya – Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere, igualant el preu dels seminaris al de sòcies i socis de Plural 21.  


Plural 21 és al carrer: Cartagena, 230, 5º 1ª – Barcelona 08013 – Telèfon: +34934501300

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Llums d’hivern

Ja som a ple hivern, es van escurçant els dies, … a causa de les...

Barcelona: CCDFB: Conversa amb Lorena Cabnal, feminista comunitària Mala-Xinca

Organitzada per diverses ONGD i associacions, aquesta conversa tindra lloc al Centre de Cultura de...

Victòria Sau, psicologa

OPINIÓ Per Josefina Caro, doctora en psicología L’any de la seva jubilació, el Col.legi Oficial...