Anuncien que el dissabte 22 d’abril faran una concentració de protesta a Nova Icària.
La temporada de bany ja ha començat, i les persones amb discapacitat no podran banyar-se en els llocs adaptats de les tres platges de Barcelona: Sant Miquel, (a Barceloneta); Nova Icària, i Fòrum. No hi haurà monitors o monitores ni personal per a auxiliar les persones amb mobilitat reduïda perqué accedeixin a l’aigua. La raó és que encara no ha estat aprovada la candidatura de l’única empresa que ha optat al servei, perquè li falta un paper d’hisenda. Aquesta empresa Aunar, diu que fins que no disposi de permís oficial no pot condicionar el servei, i calculen que com a mínim pot trigar un mes o més.
La Plataforma d’Accessibilitat a les Platges de Barcelona (PAPB) denuncien la falta de previsió de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i sobretot d l’entitat contractant, la Comissió de Platges que dirigeix Eloi Badia, ja han insitit sobre aquest tema des del mes de febrer, i temen que, com va ocórrer fa 2 anys, no puguin banyar-se fins al mes de juny. Fa dos anys van aconseguir avançar la data després d’organitzar diferents accions de protesta.
La importància de la concentració del dissabte 22
Carme Riu, Angel Urraca i Josefina Mompeó, que formen part de la Plataforma expliquen perquè és necessari que a la concentració del dissabte 22, a les 12 del mgdia, a Nova Icària sigui un èxit d’assistència. És molt important que acudeixin a la concentració persones amb discapacitat, familiars i persones interessades.
L’any passat van ser gairebé 8000 les persones usuàries de les platges, i encara que van considerar que El IMPD i la Comissió de Platges de l’ajuntament, no havia complert les seves promeses i responsabilitats de serveis, ja que es demanaven més punts d’atenció a les platges, i que la dada convinguda hi hagués tot el necessari en cada punt (personal suficient, horari normal, més cadires amfíbies, dutxes adaptades, etc…), al menys van poder començar a banyar-se el mes de maig.
Carme Riu, presidenta de Dones No Estàndars, entitat promotora de la lluita per l’accessibilitat a les platges, des de fa molts anys, recorda que l’any passat es va poder banyar el 2 de maig, “Era la primera vegada que em banyava tan aviat, a l’endemà que l’ajuntament obrís els 3 punts de servei perquè persones amb discapacitat poguessin banyar-se”. Posteriorment, i des de la Plataforma van estendre la seva lluita a platges com les de Badalona. “Però enguany arribarà maig i tornarem a trobar com fa 2 anys, sense possibilitat de banyar-nos. Sembla que anem enrere. No pot ser”, denuncia Riu.
Aunar, l’empresa concessionària no ha pogut signar encara el contracte, per no presentar a temps un certificat per a provar que està al corrent de pagament amb Hisenda. Un grup d’integrants de la Plataforma es va reunir la setmana passada amb tècnics del consistori. Encara que no hi havia regidors ni regidores presents, expliquen que l’ajuntament els va comunicar que ultima un procediment d’urgència per a arreglar la malifeta. “Però- no ens refiem. perquè la resolució pot demorar-se unes vuit setmanes”, especifica un dels portaveus de l’entitat, Àngel Urraca.
“Si el problema fora amb els socorristes, l’arreglarien ràpid. El que ocorre és que, en el nostre cas, no consideren que sigui un servei essencial”, protesta Riu, qui creu que l’ajuntament està menyspreant drets de les persones amb discapacitat. “Ens considera menys que als gossos, que ja es poden banyar en una platja que ha augmentat el seu espai”, comenta.
A més la Plataforma continua reclamant que s’habiliti un punt més d’atenció a les platges per a persones amb discapacitat. Va ser així fins a 2019, quan hi havia barraques, pèrgoles i rampes per a facilitar el bany a les platges de Nova Icària, Barceloneta, Llevant i Fòrum. No obstant això, una de les zones condicionades es va perdre arran de la pandèmia i encara no s’ha recuperat
“L’any passat, va haver-hi dies que arribarem a ser 130 persones juntes. Sempre hi ha aglomeracions”, afegeix Josefina Mompeó. “La majoria de la gent ve a Nova Icària perquè fins al Fòrum no és fàcil arribar-hi en transport públic, i l’espai en Sant Miquel és molt petit. A més, ve gent de fora de la ciutat perquè no tenen serveis més propers”.
La protesta que han organitzat per al dissabte 22, s’ha convocat perquè malgrat les converses amb el consistori i l’IMPD, no s’accepta la fórmula provisional que proposen com a pal·liatiu “per a facilitar l’estada a la platja” de persones amb discapacitat “encara que no hi hagi servei de bany assistit”. Els components de la plataforma creuen que és insuficient. “No solucionaria res. El servei és perquè puguem banyar-nos. Si no ens ajuden, no podem accedir a l’aigua. I per prendre el sol podem estar en qualsevol espai com la resta de la ciutadania” recorda Riu. Lamentablement, i encara que estem en període preelectoral no sembla que aquest tema tingui prioritat.
Fotos publicades per Julia López Tremols (2021-2022). Referències a l’article de Jordi Ribalaygue, publicat a El Periódico