Coincidint amb el centenari del vot femení al Regne Unit, es celebrarà a per primera vegada enguany a Europa, el Congrés de l’Associació Mundial de Periodistes i Escriptores.
Quatre dies per debatre sobre la narració d’històries amb les dones trobant el seu relat.
El capítol europeu de l’Aliança Global sobre Mitjans i Gènere (GAMAG, per les seves sigles en anglès) participarà amb tres panels en l’edició del XXIIIè Congrés AMMPEWORLD que es celebrarà, a Londres, a principis de novembre d’enguany. Aquest Congrés coincideix que les dones van poder votar per primera vegada en aquell país ara fa cent anys. GE aplega a un centenar de periodistes de tot el continent i forma part d’un moviment global de periodistes que treballen per promoure la igualtat de gènere en i a través de les Tecnologies de la Informació (TIC) en tots els formats i ubicacions i en diferents formes de propietat.
Aquesta vint-i-tresena edició del Congrés de “l’Associación Mundial de Mujeres Periodistas y Escritoras” (AMMPE) tindrà lloc a Londres i a Kent del 6 al 9 de novembre. I porta per títol “Explicant la història completa: un món complex necessita totes les seves veus”. Aquest esdeveniment de quatre dies es centrarà en la narració d’històries des de diversos punts de vista. Els moviments feministes de tot el món que es rebel·len contra el sistema patriarcal i volen trobar el seu propi relat per lluitar amb una sola veu contra les diferents violència masclistes.
Sarah Gibson, presidenta AMMPE
Sarah Gibson, és la directora del Congrés. Havia treballat a la BBC News i es cofundadora de la xarxa Global Women in News. Va ser elegida presidenta al Congrés per un període de dos anys. També es van triar dues vicepresidentes: Patricia Mayorga, corresponsal a Itàlia del diari xilè “El Mercuri” i escriptora, i a Teresa Carreras, periodista del setmanari El Siglo, de Madrid, coordinadora de la plataforma global de periodistes de gènere GAMAG EUROPE i periodista de La Independent, primera agència de noticies amb visió de gènere, a Catalunya.
Per Sarah Gibson: “Londres és un punt de trobada de moltes organitzacions mediàtiques i institucions culturals respectades, algunes amb molta història al darrer i altres més noves. És una capital diversa i multicultural. És un lloc ideal per observar els desafiaments i les realitats de les dones que treballen en periodisme i redacció, i per compartir informació i experiències. I, el que és més important, establir xarxes i aprendre les unes de les altres “.
“És importat que en aquest moment que les dones desafien les normes masclistes de la societat patriarcal siguin elles que expliquin les històries i decideixin quines són les més importants”, ha dit a La Independent, Teresa Carreras, vicepresidenta del Congrés i coordinadora del capítol europeu de GAMAG. “És essencial, ha continuat Carreras, treballar en llibertat i analitzar què significa la censura i l’autocensura en temps de globalització. Ens hem adonat que en països pretesament democràtics la censura afecta transversalment a tota la societat, des de les dones, el col·lectiu LGTBI, el diferent etc.
Veronica Birga,Julia Martínez i Teresa Carreras. Preparant el Congres a Ginebra
Quatre seus principals pel Congrés
El Congrés es farà en quatre seus: el primer dia es farà a la New Broadcasting House, de la BBC on s’hi debatrà sobre les narratives i perquè es important la diversitat, el segon es parlarà sobre les històries emergents en el periodisme i tindrà lloc al Departament de Periodisme de la City, University of London, el tercer dia es debatrà les narratives en l’era digital a les seves noves oficines de Kings Cross, a Google News Lab i el darrer dia al Campus de Medway de la Universitat de Kent.
GAMAG i AMMPE Europa hi participaran amb l’organització de tres panels: un primer que es farà en col·laboració amb l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE, 1975) que portarà per títol “Desafiaments al pluralisme en els mitjans: violència contra les dones en línia”, Un segon panel que porta per títol “La llibertat d’expressió al món: un dret en joc”. I un tercer panel sobre l’empoderament de les dones en el món digital.
A l’últim Congrés, el de Santiago de Chile l’any 2016, van assistir-hi al voltant de 700 persones de tot el món i va ser inaugurat per la presidenta de Xile, Michelle Bachelet.
Patricia Mayorga
La dreta fa passos de gegant
“Ens hem adonat, continua Patricia Mayorga, vicepresidenta del Congrés i escriptora que s’està anant a una deriva mundial de retrocés de la llibertat de premsa i d’expressió i per això en volem parlar en el congrés d’enguany. La dreta més retrograda està tornant a aixecar el cap. Hem d’analitzar la situació i el perquè hi ha periodistes més joves que sempre han viscut en democràcia i no saben com s’aplica la censura en els mitjans”. Com a llatinoamericana a Mayorga li preocupa molt l’ascens de l’extrema dreta a Brasil i afegeix “per a mi l’esquerra té molta responsabilitat del moment que vivim per no haver-se atrevit a fer front a la corrupció”. En la seva opinió els poders econòmics han fagocitat a les institucions internacionals i els periodistes que les investiguen són liquidats, com és el cas de la periodista búlgara, Viktoria Marinova que va ser assassinada mentre cercava a quines butxaques del govern del seu país anaven les ajudes de la Unió Europea.
L’associació, coneguda per l’acrònim en castellà AMMPE, va ser fundada l’any 1969 a Mèxic per l’escriptora i periodista mexicana Gloria Salas de Calderón i, fins ara, reuneix a gairebé uns 50 països. AMMPE i GAMAG comparteixen objectius per crear consciència sobre els problemes del periodisme i l’escriptura en general i, els problemes de la igualtat en particular. També promoure la diversitat de gènere i proporcionar una xarxa. El secretariat de GAMAG EUROPA (GE), forma part de la XIDPIC.CAT-XIPVG i té seu al Col·legi de Periodistes de Catalunya.