Friday 21 June 2024

Friday 21 June 2024

Compartir

Cossos, territoris i moviments en resistència a Mesoamérica

Dones de Mèxic, El Salvador i Guatemala denuncien l’increment de les agressions a defensores de Drets Humans a Amèrica Central i Mèxic.

Aquestes dones, Sandra Noemí Peniche Quintal, Sonia Jeannette Sánchez Pérez, Marusia López Cruz, Teresa Boedo Blanco i Verónica Vidal Degiorgis, assenyalen a membres de l’Estat, crim organitzat i empreses transnacionals com els principals responsables dels atacs. Elles seran a Barcelona en els propers dies.

De l’11 al 21 de maig, la Fundació Calala Fons de Dones, Front Line Defenders juntament amb la Iniciativa Mesoamericana de Mujeres Defensoras de Derechos Humanos, finançades per l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, emprendran una gira europea per a la presentació de l’informe elaborat per la IM-Defensoras “Cuerpos, territorios y movimientos en resistencia en Mesoamérica. Informe 2015-2016 de agresiones a defensoras”.

El registre de la IM-Defensoras assenyala que en els anys 2015 i 2016 hi va haver un total de 2.197 agressions a defensores de drets humans, que representen un increment del 30% respecte al període anterior, el qual va presentar un total de 1,688 agressions, informa Calala.

A Guatemala, Mèxic i Hondures es concentren la major part de les agressions, les quals es van duplicar de 2015 a 2016 a aquests tres països, afegeix l’informe.

Per al període en estudi, indica, s’aprecia un augment de gairebé 100% entre els dos anys: 735 agressions en 2015 i 1.462 per 2016. “Si bé no comptem encara amb dades del 2017-2018 podem preveure un repunt de les agressions: Mèxic va viure l’any més violent de la seva història moderna (més de 25.000 morts al 2017), Hondures va finalitzar l’any amb un conflicte postelectoral marcat per enfrontaments amb les forces de l’Estat i a Nicaragua els enfrontaments resultat d’una recent reforma al sistema de seguretat social han deixat ja més de 40 morts i desenes de desapareguts”.

Durant les presentacions que des Calala s’estan organitzant hi haurà l’oportunitat d’escoltar les dones visitants que donaran el seu testimoni i informació actualitzada d’aquestes realitats.

La presentació de l’informe tindrà lloc a Bilbao (11 de maig), Barcelona (15 de maig), Madrid (17 de maig), i Palma de Mallorca (21 de maig). Les defensores de drets, a més, es reuniran amb entitats polítiques i institucions tant de l’Estat espanyol com europees, fent una visita a les institucions de la Unió Europea a Brussel·les.

 

Calala-defensoras 2

 

 

Perfil de les defensores

Sandra Noemí Peniche Quintal, de la Red de Defensoras de México. És fundadora i directora de l’organització Servicios Humanitarios en Salud Sexual y Reproductiva, amb seu a Mèrida, Yucatán, que exerceix la pràctica mèdica amb enfocament feminista, de salut pública i no discriminació. Sandra és metgessa cirurgiana, sexòloga, colposcopista i feminista. El 13 de març de 2018 va patir un intent d’homicidi; un subjecte que estaria vinculat a grups conservadors i fonamentalistes la va atacar amb arma blanca.

Sonia Jeannette Sánchez Pérez, Red de Defensoras de El Salvador. És una reconeguda defensora de Drets Humans en el municipi de Sant Tomàs, situat al sud de la capital del Salvador. Sònia és una de les principals defensores dels béns naturals del cantó “El Porvenir”, on des de març de 2015 s’hi està lliurant una lluita constant per la defensa del territori i els recursos ambientals amenaçats pel desenvolupament del projecte urbanístic “Brisas de Santo Tomás “, executat per l’empresa Inversiones Roble.

Marusia López Cruz, assessora permanent del Programa Global de Defensoras de JASS i integrant de la junta directiva de la Fundació Calala Fons de Dones i de Protección Internacional. Feminista mexicana amb més de vint anys treballant en organitzacions feministes i de drets humans a nivell nacional, regional i global. Llicenciada en Etnologia amb un Màster en Gènere i Desenvolupament. Actualment treballa en l’àrea de Poder y Protección de JASS (organització integrant de la IM-Defensoras) sistematitzant i facilitant l’intercanvi d’experiències sobre la protecció a defensores de drets humans.

Teresa Boedo Blanco: co-coordinadora Iniciativa Mesoamericana de Defensoras de Derechos Humanos. Activista feminista, compta amb una gran experiència en treball comunitari i impuls de processos d’enfortiment organitzatiu, disseny d’estratègies creatives de desenvolupament, construcció de moviment, treball en xarxa i accions col·lectives.

Verónica Vidal Degiorgis, líder de Táctica de Solidaridad de AWID i coordinadora del Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensoras. Feminista llatinoamericana radicada a Mèxic des de 2004. Actualment, lidera la Táctica de Solidaridad a l’ Asociación para los Derechos de las Mujeres y el Desarrollo (AWID). Des de 2004, també coordina el Registro de Agresiones a Mujeres Defensoras de Derechos Humanos de la IM-Defensores.


 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya – Mèxic: Ofrena a Barcelona per Lilia Alejandra García Andrade / La Independent / Notícia gènere

En el marc de les activitats mexicanes celebrades a Barcelona pel “Dia dels morts”, s’ha...

Barcelona: AVÍS Suport a les sol·licituds de beca predoctoral / La Independent / Notícies gènere

El GRC Creació i Pensament de les Dones dóna suport científic a sol·licituds de...

“La Independent” premiada com a projecte innovador que amplia la Xarxa d’Agències de gènere a l’Estat Espanyol

El jurat n’ha destacat el valor de crear un nou mitjà en època de crisi...