Thursday 18 July 2024

Thursday 18 July 2024

Les genealogies feministes d’ingressos bàsics

Per Alberto Tena. Sinpermiso

 Podria semblar que els arguments feministes a favor dels ingressos bàsics han estat una cosa dels darrers anys, que van aparèixer a la calor de l’última onada de mobilització social.

 De fet, sepultada per una gran llista de pensadors masculins il·lustres, hi ha una llarga història de la formulació de propostes de renda bàsica que està íntimament vinculada a la història de les dones feministes i de les dones.

Els drets dels infants, publicats el 1797, és un dels primers textos moderns on podem afirmar que es descriu una idea del que ara anomenem un ingrés bàsic universal. Allà, en boca d’una dona camperola, l’activista mestre radical i el llibre Thomas Spence, vol convèncer-nos amb la idea que és desitjable que les institucions col·lectives s’encarreguin de distribuir un ingrés universal setmanal.

El fulletó relaciona una discussió il·luminada entre una dona i un terratinent. La dona protagonista afirma el dret de tots els éssers humans per obtenir els fruits de la terra que habita, suficient per alimentar els nounats que estan veient per morir de fam. “I com que hem trobat els nostres marits, per la seva vergonya indeleble, per desgràcia, negligència i deficient per defensar els seus propis drets, així com la de les seves dones i fills, nosaltres, dones, tenim la intenció de prendre el negoci per a nosaltres mateixos, i veurem si algun dels nostres marits s’atreveix a obstaculitzar-la. Per tant, trobareu el negoci molt més seriós i eficaç a les nostres mans del que ha estat tan lluny”. (Spence, 1797, 82) Entre totes les empreses que cal administrar col·lectivament, hi ha un ingrés setmanal per a tota la comunitat.

La Terra, sense la qual la reproducció de la vida era impossible, havia estat concedida per Déu de manera igual a tota la població i robada posteriorment per les privatitzacions dels grans terratinents. Els ingressos bàsics van ser una manera de distribuir els seus fruits com a dret universal. Encara que l’escriptor és un home, i de vegades s’ha atribuït al fet que el protagonista era una dona exclusivament a la seva coneguda imaginació literària, la veritat és que això és totalment atribuïble al seu context. Els arguments que llegim en aquest fulletó no són segurament una invenció de Spence, si no la reproducció de molts discursos que circulaven en el seu temps. Al llarg del segle XVIII, les dones van tenir un paper determinant en les conegudes “revoltes alimentàries” de tot el GB.

En l’últim quart del segle, emmarcat dins del llarg procés de “recinte terrestre” i els inicis de la revolució industrial, l’hivern dur de 1794-1795 havia precipitat una crisi alimentària que va ser el temps de gestar. Afegit de manera segura per l’entorn revolucionari a l’altre costat de l’estret, el 1795 hi havia una sèrie de disturbis a tot el país, popularitzat per historiadors marxistes Barbara Hammond i John Lawrence Hammond (1912) amb el nom de “La Revuelta de Las Amas de Casa”. Revolta, amb una presència fonamental de dones que havien reaccionat abans de l’escassetat d’aliments que s’apoderen i es redistribueixen els estocs de pa i gra disponibles.

En tot el període de transició cap al capitalisme, des del segle XIV fins al XIX en GB, dones com a membres de les comunitats, sempre eren part substancials d’aquest tipus de revoltes. Només el desenvolupament posterior del capitalisme industrial va provocar que la protesta focalés de l’adquisició d’aliments al mercat, reclamant millors condicions de treball en mines i fàbriques, que van provocar un major desenvolupament de la prominència exclusivament masculina. Fins llavors, els processos com el tancament de la terra i la imposició del mercat lliure, van tenir efectes directes també en la vida de les dones i van prendre un paper important, i de vegades protagonista, sobre les revoltes per garantir l’oferta, la qualitat i el cost adequat dels aliments. Encara que avui anomenem divisió sexual de treball predominant, encara l’avaluació social d’ambdues esferes era molt més equilibrada.

La importància de l’economia domèstica, i fins i tot el paper de les dones en la formació del que avui en dia anomenem “opinió pública” en les relacions socials comunitàries, va fer que fossin els més capaços, mobilitzar, planificar i portar disturbis contra els alts preus o la distribució injusta. Que la dona protagonista dels drets dels nadons proposa entre els seus arguments el que llegim avui com a ingrés bàsic, és només un reflex de tot això. Un segon moment fonamental per a la història dels ingressos bàsics i també sota recordat, és la publicació ja al segle XX, d’alguna cosa per esperar (1943) de Juliet Rhys-Williams. Rhys-Williams va ser activista del partit liberal britànic i una figura destacada de la maternitat i del benestar infantil. En la dècada dels anys 30 havia estat treballant en diversos programes experimentals de l’ajuda d’aliments embarassades a les zones més pobres de South Wales.

La frustració pel mode de funcionament d’aquestes ajudes, i el conjunt del sistema de beneficis amb recursos, el va portar a principis dels anys 40 per treballar en una proposta per a un ingrés universal garantit. Rhys-Williams va pensar que les prestacions per desocupació van proporcionar ingressos inadequats als treballadors desocupats, alhora que els impedeix acceptar treballs a temps parcial o ocasional que retiren la subvenció. La solució va ser abandonar aquesta “convenció estranya” que l’Estat només ha de proporcionar assistència material als aturats i a la gent gran, i “substituir-la pel principi democràtic que l’Estat ha de ser precisament els mateixos avantatges per a tots els ciutadans i, en conseqüència, ha de pagar els mateixos beneficis als empleats i saludables que inactiu i malalt”. Rhys-Williams no només va obligar els funcionaris del Tresor per examinar la viabilitat d’una proposta de renda bàsica a través d’un impost sobre la renda negatiu, però també es va convertir en el punt de referència clau per als economistes que van treballar en el tema durant les dècades següents com James Meade o Tony Atkinson


Com ha demostrat recentment Alyssa Battistoni (2021), un altre moment clau d’aquesta història és la vinculació de la idea de Renda Bàsica amb els moviments pels drets del benestar als Estats Units dels anys 60 i 70. Una de les organitzacions que van portar de manera més clara una proposta de Renda bàsica al seu programa, va ser l’Organització Nacional pels Drets de Benestar (NWRO en les sigles en anglès). Tot i que la NWRO es considerava part dels moviments pels drets dels pobres, i no del moviment feminista que s’estava desenvolupant simultàniament, en realitat la immensa majoria dels seus membres eren dones afroamericanes pobres, que en general no se sentien interpel·lades pel moviment feminista blanc de classe mitjana. Tot i això, els seus diagnòstics sobre el treball domèstic, les estructures familiars i les bases per a una llibertat i independència de les dones coincidien amb les feministes socialistes i feministes negres, i van fer part de les campanyes pel “salari pel treball domèstic” a la dècada dels 1970.

La NWRO assenyalava clarament com la divisió sexual del treball condemnava les dones a un nivell de dependència i precarietat molt més gran, i veia en una proposta d’una renda garantida universal una manera de reconèixer el treball no remunerat de les dones.

El model de llibertat que tenien aquestes dones al cap no era el del surfista de Malibú sobre el que s’ha discutit tant quan parlem de Renda bàsica, sinó la mare afroamericana sotmesa al domini masculí dins de la llar i amb poques opcions de treballs dignes fora. Per a una part del moviment pels drets de benestar, les seves propostes de renda bàsica devien funcionar com un “salari per a la família negra”.

Una de les fonts de la pobresa de les dones, argumentaven, era que l’economia de postguerra i la seva estat de benestar no reconeixien el treball no remunerat de les dones com a productiu, cosa que significava que eren pobres malgrat que treballaven.No eren gorres ni paràsits, al contrari, feien un treball crucial que no era reconegut ni recompensat. de manera universal podria servir de pagament per aquesta feina, encara que criticaven el paternalisme estatal, no ho feien per soscavar l’Estat del tot, sinó per empènyer-lo cap a formes més universals i incondicionals de provisió pública.

Aquests tres moments només són un exemple de perquè una mirada més amplia sobre la història de la idea de la renda bàsica ha de passar si o sí per la història de les lluites de les dones. Encara que per a molts la idea de la Renda Bàsica és una idea nova, pròpia dels contextos de desindustrialització del centre d’Europa als anys 80, la veritat és que té un passat que és possible rastrejar i comptar i que obliga a ampliar molt el focus sobre el sentit polític. La idea que necessitem garantir els ingressos de les persones com a part del dret a la vida i el repartiment just de la riquesa creada col·lectivament també fa part de la llarga història de reivindicacions i lluites de les dones i els feminismes.

 Fuente: Sinpermiso

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

tere moll

Davant d’un nou 25 novembre

OPINIÓ En menys d’una setmana, el proper divendres dia 25, commemorarem el Dia Internacional...

Gisella Evangelisti ok

“La diferència entre tu i jo …” reflexions d’una feminista kurda.

OPINIÓ Davant la notícia de l’assassinat del poderós “número dos” del regim iranià, el...

Santiago de Compostela: WORKSHOP Pràctiques i ficcions alternatives: gènere i emocions / La Independent / Notícies gènere

El workshop “Prácticas e ficcións alternativas? Xénero, cultura e emocións no s. XXI”*, coordinat per...