Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Share

Les dones també destaquen als Docs Barcelona

 


 

Les dones són quasi bé la meitat de les directores o les que co-dirigeixen els films d’enguany del Festival Docs Barcelona, que ja arriba a l’edició número 20.  

Es celebra del 18 al 28 d’aquest mes de maig i presenta projeccions de documentals a més d’activitats professionals entorn al mon del cinema; també obre les pantalles als i les joves estudiants entorn el tema ‘Barcelona-ciutat refugi’.

Docs Barcelona, el Festival Internacional del Cinema Documental de BCN té en aquesta 20a. edició algunes novetats: amplia dies (11 en total), introdueix més títols (94 treballs de 30 païssos) i s’inaugura un nou apartat per documentals ‘mes arriscats’: (What the doc?). I com sempre, recull les diverses realitats socials internacionals que colpegen les sensibilitats humanes, com ara la pel·lícula guanyadora de la secció World Cinema de la darrera edició del Festival de Sundance: Last Men in Aleppo, que reflexa el treball dels ‘Cascs Blancs’ sirians, els voluntaris en l’ajut a la població civil per fer front a la destrucció d’aquesta ciutat per part del govern de Damasc.

 

 

Mirades femenines  a problemes internacionals

També inclou una mirada al procés de Pau a Colòmbia amb ‘El silencio de los fusiles’ de la directora Natalia Orozco, en la ‘Secció oficial Latitud’. El documental va ser presentat aquest abril al Festival Internacional de Cine de Cartagena (FICCI) i a l’estrena, hi van coincidir-hi el president colombià Juan Manuel Santos, el negociador del govern a l’Havana, Humberto de la CallePastor Alape, un ‘alies’ d’un membre el Secretariat de les FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) entre d’altres guerrillers. “Tots van felicitar a l’autora, explicaba José Fajardo des de Bogotà, un fet inèdit en un país que continua tan polaritzat, malgrat l’acord de Pau de finals de 2016”, i sobretoten la perspectiva de les eleccions de 2018.

 

 

docsbarcelona.com2

‘Amazona’ historia de una dona a la selva colombiana. Foto docsBarcelona.com

 

 

L’apartat Latitud inclou així mateix el treball de Pau Ortiz, Al otro lado del muro, la historia de dos adolescents hondurenys que han emigrat sensa papers a Mèxic; o entre d’altres, la pel·lícula de la directora Florence Jaugey: Girasoles de Nicaragua, que documenta el treball de mediació judicial de 18 treballadores sexuals que, per ordre del Tribunal Suprem de Nicaragua, faciliten la resolució dels conflictes de la seva professió. “La seva tasca es fonamental en un país on hi ha més de 40.000 dones dedicades al comerç sexual”, diu el programa, (d’una població femenina de 3.118.000, el 50,7% del total del cens del país el 2016).

La mirada femenina es troba en els treballs com Fallen Flowers, Thick Leaves, de Laetitia Schoofs, que retrata la consulta a Beijing d’una sexòloga xinesa amb ‘històries que trenquen tabús’ a més de ser ‘un cant vibrant a l’emancipació sexual d la dona’. O també el de la catalana Roser Corella que documenta a Grab and Run la tradició de segrestar a les dones per obligar-les a casar-se al Kirguizistan (una de les ex Repúbliques soviètiques) però que ja te moltes protestes de les noves generacions perquè ho consideren un abús als Drets Humans.

 

Noves direccions i perspectives del documental

La Inauguració i la Cloenda tenen realitzadores dones com a protagonistes: Amazona, de Clare Weiskopf es el documental del dia de la Inauguració (18 de maig-19.30h) i la Cloenda és amb el treball de Lucija Stojevic, La Chana (28 de maig-19.00h); la primera es el relat sobre una dona la mare de la qual va fugir a la jungla colombiana i la segona es la història d’una ballarina autodidacta de 67 anys, que viu a Catalunya.

 

 

albedomedia.com

Foto ‘les Ballets Trokadero de Montecarlo’; albedomedia.com.jpg

 

 

Però a mes, l’organizació convida a 4 directores a “compartir les seves experiències i a reflexionar sobre el paper cada cop més important i rellevant de les dones directores dins de la industria del cinema documental”. Aquesta trobada serà el dia  26 de maig al CCCB i tindrà com a moderadora a Debra Zimmerman, directora executiva de Women Make Movies (dones que fan pel·lícules) i les ponents seran Roser Corella, cineasta i vídeo-periodista que estrena al Docs el seu primer llargmetrarge Grab and Run; la multipremiada directora de documentals Bobbi Jo Hart que presenta el seu últim treball Rebels on Pointe (la historia de ‘les Ballets Trokadero de Montecarlo’ una famosa companyia de dansa de Nova York que s’ha convertit en el símbol del travestisme).

També hi seran, en el debat, la directora de La Chana, Lucija Stojevic que clausura els DocsBarcelona i la cineasta i periodista que s’estrena al Festival amb Amazona, Clare Weiskopf.

A banda de les seccions Latitud i What the Doc? els altres apartats d’aquesta edició son la secció oficial Panorama, les sessions Especials, i n’hi ha dues més: la Doc-U per estudiants de Graus de Comunicació i l’apartat Docs&Teens, pel públic adolescent, aquest any en col·laboració amb el programa de l’Ajuntament “Barcelona, ciutat refugi”. Aquesta secció* está dedicada a visibilitzar la realitat que pateixen els refugiats arreu del món.

 

 

* Les persones d’aquesta edat interesades, han de fer la inscripció a escoles@docs.barcelona.com, per poder accedir a les sessions gratuitament.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Núria Pompeia, seny i rauxa

*Fotografies de la cloenda de l’exposició “Núria Pompeia: Sola davant la vinyeta”. Visita a la...

El cos de les dones

El cos femení mai no ha tingut gran importància a part de la seva capacitat...

Catalunya: El Govern aprova el Pla integral de suport a la família /La Independent/Notícies gènere

La finalitat del Pla, aprovat el 25 de setembre de 2013 i que tindrà vigència...