El passat 28 de setembre va tenir lloc el II Fòrum de Municipis Certificats. La CIBA, Espai de Recursos per a Dones, Innovació i Economia feminista de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès Nord).
Aquest espai de trobada va tornar a acollir els municipis que han obtingut el Distintiu SG City 50/50 en favor de la igualtat de gènere.
El Distintiu, d’abast internacional i impulsat per l’Associació Forgender Seal, s’inspira en la Norma SG City 50/50, dissenyada, entre altres, a partir de la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona (CEDAW), els principis de l’Assemblea de Pequín de 1995 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
La Norma avalua i certifica els municipis que porten a terme polítiques públiques amb perspectiva de gènere, reconeixent la feina feta fins aquell moment i, alhora, impulsant mesures per dur a terme en els dos anys de vigència del Distintiu. Actualment, són més de 60 els municipis certificats, als que s’hi ha de sumar el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, el primer organisme que ha rebut el Distintiu dissenyat especialment per a les comarques. Pel que fa a la implementació, actualment la majoria de municipis certificats són de Catalunya i les Illes Balears, però recentment han iniciat el procés de certificació el municipi argentí de Concepción del Uruguay i Benavites, del País Valencià, ampliant l’abast territorial actual.
Taula de benvinguda amb Núria Parlon, Rosa Cursach, Eugènia Bretones i Marta Macías, presentada per Dolors Elías
El II Fòrum va començar a les 9 del matí amb la taula de benvinguda, que va presentar i conduir la periodista Dolors Elías. L’encarregada de donar la benvinguda va ser l’alcaldessa de la ciutat amfitriona, la Sra. Núria Parlon. Qui també va tenir unes paraules per les persones assistents a través d’un missatge en vídeo va ser l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, la Sra. Núria Marín. En aquesta taula també hi van intervenir la Sra. Rosa Cursach, directora insular d’igualtat i diversitat del Consell Insular de Mallorca, la Sra. Eugènia Bretones, vicepresidenta segona del Consell Nacional de Dones de Catalunya i, per últim, la Sra. Marta Macías, presidenta de l’Associació Forgender Seal, qui va tenir unes paraules de record per les dones de l’Iran.
Conferència sobre els ODS de l’Agenda 2030 amb Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, presentada per Laura Llinàs
La sessió va continuar amb una conferència presentada per la Sra. Laura Llinàs i en la que la Sra. Núria Parlón va parlar sobre l’aplicació dels ODS de l’Agenda 2030 a l’ordenança local, per bé que els municipis han de ser protagonistes en l’aplicació d’aquests objectius de manera conjunta en les seves polítiques públiques.
Taula d’expertes amb Elisenda Calvet, Remei Saez, Maribel Cárdenas i Karina Gibert, presentada per Dolors Elías.
A continuació, la taula d’expertes va tenir lloc l’exposició sobre diferents qüestions rellevants per tenir en compte en el disseny i implementació de polítiques públiques amb perspectiva de gènere. La Dra. Elisenda Calvet va parlar sobre experiències internacionals i nacionals en matèria de memòria històrica que tenen en compte a les dones. Al seu torn, la Sra. Remei Saez va posar èmfasi en la importància de les polítiques de prevenció de la violència masclista, el que ha d’implicar a les escoles i a l’alumnat. La Sra. Maribel Cárdenas va parlar sobre les polítiques de cures i va ser crítica amb aquelles que suposen un detriment de la carrera professional de les dones. Per últim, la Dra. Karina Gibert va incidir en la importància d’incloure a les dones en el mercat de treball dedicat a la intel·ligència artificial.
Tot seguit va tenir lloc l’entrega del Distintiu a alguns dels municipis que s’han certificat en els últims mesos. L’entrega la van dinamitzar la Sra. Marta Macías i la Sra. Maria Freiría, responsable de comunicació de l’Associació Forgender Seal. Els ajuntaments que van recollir el Distintiu van ser Centelles, Vilassar de Dalt, Montgat i Tarragona.
L’entrega dels distintius va donar pas al treball en comissions. Enguany, les temàtiques dels grups de treball van ser cultura, urbanisme i usos del temps i treball de cures. En aquestes comissions, coordinades per tres tècniques d’igualtat de diferents municipis, les persones participants van poder intercanviar experiències, dubtes i propostes, que les tres tècniques van explicar a les persones assistents després del descans.
Taula de bones pràctiques amb perspectiva de gènere amb Anna Mercadé i Meritxell Bautista, presentada per Lourdes Mourelo.
La tarda va continuar amb una taula de bones pràctiques presentada per la Sra. Lourdes Mourelo i en la que van intervenir la Sra. Anna Mercadé, històrica activista del feminisme català, i la Sra. Meritxell Bautista, co-fundadora de Fibracat TV. La Sra. Mercadé va explicar la seva experiència al capdavant de l’Observatori Dona, Empresa i Economia i l’Escola d’Igualtat i la Sra. Bautista va compartir la perspectiva feminista del canal de televisió que dirigeix.
L’última taula va estar presentada per la Sra. Inma Moraleda i hi van intervenir, en nom de diferents administracions públiques, la Sra. Eva Martínez, presidenta del Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Sra. Neus Verdaguer, regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Celles i la regidora d’igualtat de Manacor, la Sra. Carme Gomila. Van tancar la sessió la Sra. Marta Macías, presidenta de l’Associació Forgender Seal, i el Sr. José Manuel Pérez, vocal de l’associació i soci de Galícia.
La trobada va suposar un intercanvi d’experiències, propostes i idees per contribuir a impulsar les polítiques públiques amb perspectiva de gènere arreu del territori i millorar la qualitat de vida de totes les conciutadanes, el que suposa l’objectiu últim del Distintiu SG City 50/50.