Barcelona va acollir durant tres intensos dies, del 9 a l’11 de març, la celebració del Global Sports Forum (GSF). Aquest fòrum que celebra la seva tercera edició va atreure diversos esportistes de totes les àrees esportives. Així doncs, vam poder veure cares tan conegudes com les de la futbolista nord-americana Mia Hamm o la nedadora catalana Gemma Mengual. I entre els debats que es van donar en el GSF, també es va parlar de la “Igualtat en l’esport”, que a dia d’avui dista molt de ser “igualitari”.
Women who make a difference in sport va donar el tret de sortida a la xerrada que van mantenir, entre d’altres, la futbolista Mia Hamm amb Katarina Witt, campiona olímpica de skater, la navegant Samantha Davies i la ministra per a l’esport de França, Chantal Jouanno. Jouanno va comentar els problemes als quals, per desgràcia, les dones han d’enfrontar-se només per ser dones. I és que tal com va comentar Mia Hamm, “aquesta és la primera taula rodona de dones i m’emociona, però el normal és que fos una més i no alguna cosa destacable”.
Entre els problemes que continuen ofegant l’esport femení estan els tres més coneguts: la falta de patrocini, l’escassa cobertura mediàtica i el poc suport a l’esport base. L’esquiadora sueca Pernilla Wilberg feia esment a aquest últim fet, ja que per a ella “si adopten la decisió d’equitat des de l’inici, les coses poden canviar”.
Samantha Davies feia esment al suport que han d’exercir cap a la joventut. Per a ella “nosaltres hem de donar-li a la gent jove, i més concretament, a les joves, el desig de practicar el nostre esport. A creure en els seus somnis. Per a mi, és una oportunitat ser un model per a futures navegants. Somnio amb el dia el qual una dona guanyi una gran carrera i estic segura que aquesta data no està molt llunyana. I això contribuirà al fet que el nostre esport atregui a més dones”. I d’aquests rols també va fer esment Mia Hamm. Per a ella, el seu model de joventut va ser Michael Jordan, però segons la futbolista nord-americana “avui és important que les dones puguin ser la imatge de moltes joves”.
Finalment, Katarina Witt, que treballa en una emissora de ràdio i coneix perfectament com es mouen els joves avui dia amb els mitjans de comunicació, posa l’accent que aquests recordin els valors de l’esport i en particular, que “els esportistes no arribin a la fama d’un dia per a un altre, sinó que aquest èxit és fruit de molt treball i patiment. Per comportar aquest sofriment, és important que l’esportista es recolzi en la seva parella sentimental sense donar a entendre que mentre ella desenvolupi la seva carrera, l’altra part es quedi a casa cuidant de la família. Hem de treballar junts, no cadascun pel seu costat”.
Nosaltres ens unim a l’esforç d’aquestes i moltes altres esportistes que tots els dies lluiten per fer més visibles a les dones en tots els esports.