Una mitjana del 17,5% és el guanyen de menys les dones, en comparació als homes, de la Unió Europea (UE). Aquest crua xifra es va esmentar el passat dissabte 5 de març en el primer Dia Europeu de la Igualtat Salarial. La data del 5 de març també marcarà el nombre de dies de l’any 2011 que han de treballar les dones per equiparar el que els homes van guanyar durant el 2010. A més, malgrat que el nombre de dones que hi ha a les aules universitàries continua sent més elevat que el dels homes això no es projecta al mercat laboral on les dones continuen patint més l’atur.
Un altre aspecte és que les dones continuen estant molt poc representades en llocs de decisió política i econòmica. Així com la divisió de tasques domèstiques continua repercutint més a les dones, i el risc que les dones caiguin en situacions de pobresa és més elevat.
La Comissió Europea s’ha compromès a acabar amb aquestes diferències i el setembre de 2010 va publicar una estratègia general per a la igualtat de sexes. Per afrontar les diferències, la Comissió donarà suport a les iniciatives d’igualtat salarial com ara les que esmenta un recent estudi sobre mesures no legislatives per a què les empreses promoguin la igualtat de sexes al treball. També es donarà suport al desenvolupament d’instruments per a què els empresaris corregeixin les diferències salarials injustificades entre homes i dones, com ara el sistema Logib, que s’utilitza a Alemanya i Luxemburg, el qual permet a les empreses trobar si hi ha diferències salarials entre homes i dones dins les seves organitzacions. També estudiarà la manera de millorar la transparència salarial i la influència dels convenis laborals atípics, com ara el treball a temps parcial i els contractes temporals, en la igualtat salarial i es procurarà encoratjar tant les dones com els homes per a què exerceixin professions no tradicionals i facilitar a tots l’equilibri de la vida professional i privada.
La vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària de Justícia, Viviane Reding, ha declarat que “97 milions de dones han estan treballant a Europa des de l’1 de gener, però realment es com si comencessin a cobrar a partir d’aquesta setmana”. I ha afegit que “amb els Estats membres i els interlocutors socials procurarem reduir significativament aquestes diferències a la UE, de manera que algun dia ja no calgui recordar-les amb un Dia de la Igualtat Salarial”.
“El mateix sou per la mateixa feina”, és un dels principis fundacionals de la UE, que ja figura al Tractat de Roma de 1957. Però els avanços per reduir les diferències han estat lents. Segons les xifres de 2008, les diferències van del 5% a Itàlia al 30% a Estònia, i això reflecteix la complexitat de les desigualtats existents al mercat laboral.