Sunday 15 December 2024

Sunday 15 December 2024

L’equiparació dels permisos parentals

OPINIÓ

Els Homes Igualitaris commemorem un any més el 19 de març, el Dia de la Paternitat Igualitària i Responsable. Un dia que el dediquem a vindicar permisos de paternitat equiparats al de maternitat i de forma personal i intransferible.

De la mateixa manera que les dones han reivindicat des de fa temps els seus drets, i ho continuen fent a dia d’avui, els homes per la igualtat, a més a més de dona’ls-hi suport, també volem reclamar els nostres drets en col·laboració mútua.

El projecte per construir una societat basada en la llibertat, el respecte i la igualtat d’oportunitats, de valor i de tracte entre dones i homes és el camí, en el qual és de capital importància el compromís i la implicació dels homes. El treball per la igualtat a la nostra societat es cataloga exclusivament com una reclamació de les dones. Aquesta visió no és completa, és parcial, perquè la igualtat ens afecta molt als homes, ja que és el camí cap a la millora del nostre propi benestar, i també del dels nostres familiars i persones més pròximes.

Sense oblidar totes les discriminacions sexistes i masclistes que pateixen les dones, els homes també hem de ser conscients que patim el masclisme també ens afecta de forma negativa. Els homes protagonitzem majoritàriament greus problemes socials com el fracàs escolar, la violència masclista, la violència homofòbica, les conductes de risc que acaben provocant els accidents de trànsit, les addiccions d’alcoholisme, drogodependències, i fins i tot la delinqüència urbana que queda reflectida posteriorment a les presons; 9 de cada 10 persones que habiten les presons catalanes són homes. Què és el que fem els homes? Ens hauríem de preguntar profundament.

Els homes hem de prendre consciència que al llarg de les nostres vides anem aprenent a seguir, des de ben petits, referents de gènere masculí tradicional i hegemònic. Amb aquests referents no fem més que adquirir rols que per exemple poden fer que actuem amb conductes excessivament agressives o violentes, no respectuoses amb la diferència, que visquem una paternitat de forma distanciada i, per tant, no satisfactòria o que no explorem ni expressem els nostres sentiments d’una forma responsable. Aquestes són només algunes mostres de que el masclisme, la masculinitat tradicional, que es mostra com la hegemònica, no ens beneficia, sinó que ens perjudica. Per tant, els homes hem d’assumir la nostra responsabilitat individual i col•lectiva per la justícia social davant la discriminació i el sexisme contra les dones, a més a més de fer-ho també per una millora del nostre benestar personal.

 

L’hora de la paternitat responsable

Doncs bé, actualment hi ha una bona oportunitat per aprofitar i demostrar un canvi substancial en les masculinitats del nostre país, en aquest cas em centro en els permisos de paternitat. Segons dades del Ministeri de Treball i gràcies a l’establiment des de la llei d’igualtat de l’any 2007, els homes a Catalunya l’any 2013 van sol•licitar un total de 44.460 permisos de paternitat per poder gaudir de la paternitat per naixement o d’adopció a la vegada que atenien el dret de les seves criatures a tenir a prop el seu pare, malgrat només sigui per 15 dies. Segons les mateixes fonts, les dades dels processos de maternitat a Catalunya el mateix 2013 van ser de 50.388.

Si agafem aquestes dues dades i fem una relació percentual, el resultat que dóna és que a Catalunya el passat any 2013 es va sol•licitar en una relació del 88,24% processos de paternitat respecte als de maternitat. Un resultat que indica que els homes que estan ocupats en el mercat de treball demanen el permisos de paternitat per compartir els primers dies de naixement o adopció de les seves criatures. De totes maneres, val a dir que no tots els processos de maternitat són gaudits per les mares, ja que al nostre país, el percentatge de processos de maternitat gaudits per pares és de l’1,62%. Per Homes Igualitaris aquestes dades demostren que els permisos de paternitat són una eina per a què els homes assumeixin la cura de les criatures, del seu entorn familiar, de les seves parelles, i a la coresponsabilitat en la parella. En aquest cas, no és una despesa que assumeixi l’empresa sinó que és abonada per la Seguretat Social.

Per tot això, des d’Homes Igualitaris ens sumem a la Plataforma per Permisos Parentals Iguals i Intransferibles per Naixement i Adopció i demanem que s’equiparin així, els permisos de paternitat amb els de maternitat. I destaquem que siguin permisos iguals i intransferibles, tant per naixement com per adopció. A més, de retruc, s’acabaria amb la discriminació de les dones pels permisos de maternitat ja que tant homes com dones sol•licitaríem els permisos amb la mateixa durada i quantitat.

 *Bernat Escudero Pachón, membre d’Homes Igualitaris i de la Plataforma de Permisos Parentals Iguals i Intransferibles (PPINA)

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

eulalia29abril2009

La sagrada familia*

Eulàlia Lledó (fotografia de María Roig) OPINIÓ Potser és una ressaca tardana de tanta carn...

Barcelona: JORNADES Programa de les Jornades “Residuos emocionales” / La Independent / Notícies Gènere

Es publica el programa definitiu de les jornades internacionals “Residuos emocionales: Regímenes y disidencias afectivas...

Suport a les petites i mitjanes empreses per lluitar contra l’atur /La Independent/Notícies gènere

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 1,8 milions d’euros a aj udes per a les empreses...