Grup de dones a la Jornada de CEPAIM
Totes sabem que és molt important tenir una xarxa de suport (des de familiars fins veïnes i veïns) per superar moments crítics de la vida, i un grupet d’amigues íntimes, que ens animin a sortir dels pantans emocionals, quan enfrontem situacions de violència de gènere. O amb qui es pugui reflexionar sobre com educar de forma paritària els fills i filles, quan ens envolta una família encara sexista.
Per això la Jornada organitzada per CEPAIM, el dissabte 17 de novembre, com a part d’un programa que es realitza des de 2009, es va centrar sobre els “grups de suport” com a estratègia d’apoderament de la dona i mesura de prevenció de la violència de gènere.
No es tracta de qualsevol grup d’amigues, però. Les 47 participants al Taller, de diverses edats i països de procedència, que arran del Taller han conformat grups de suport de 6-7 persones de diferents cultures, tenen una altra important oportunitat: tenir una experiència d’intercanvi de sabers, amb un enriquiment mutu. Una veritable experiència d’interculturalitat.
De les participants al Taller, unes eren originàries de l’Àfrica subsahariana, altres del Marroc; n’hi havien també d’Amèrica llatina, una dona pakistanesa,i la resta nascudes aquí.
Què tenen en comú les vivències de noies senegaleses o ghaneses de cabell trenat, amb una riallera dominicana, unes decidides catalanes i de la resta de l’Estat espanyol o unes marroquines de vel i mirada tímida? es preguntaven. Doncs que, d’un manera més subtil o més descarada, com a dones han de superar més obstacles que els homes en el sector laboral, i buscar relacions familiars més equilibrades i lliures de violència. En cas de ser estrangeres, s’han d’enfrontar també amb formes més o menys vetllades de racisme. Però la jornada no estava enfocada a les queixes, com va recordar Montserrat Coll, (metgessa i psicoterapeuta de la Gestalt), sinó en com prendre consciència de la força interior de la dona i la seva capacitat de revertir situacions negatives. Per això s’esmentaren diversos exemples.
La pakistani Shabana Choudhry, presidenta de l’Associació Saha, es va referir a com s’està facilitant la inserció en la societat catalana de les dones originàries del seu país, organitzant cursos de català, cursos de reforç escolar, i festes interculturals, entre altres activitats; la ghanesa Dialla Diarra, mediadora cultural a Banyoles, va explicar com ha estat possible superar la desconfiança dels homes, i treballar també amb ells el tema de la violència. Elles també són persones que han sabut sortir de les limitacions imposades a les dones pel seu entorn, i esdevenir un factor de canvi.
Com organitzar els grups de suport?
A la sessió de treball sobre el tema, les participants van apostar per l’autoregulació dels grups, que es poden reunir periòdicament, o segons necessitats, reivindicant com a ciutadanes l’ús d’un espai públic. Com a valors bàsics compartits han indicat el respecte, la confiança i solidaritat entre les dones. Els grups poden escollir aprofundir algun tema d’interès, proposar activitats cap a fora, utilitzant també a les xarxes socials, i multiplicar la creació de grups. L’important és no perdre mai de vista que l’objectiu principal és enfrontar el tema de la violència de gènere i prevenir els seus estralls.
A això s’han compromès les dones que han participat amb molta atenció i entusiasme en la jornada, apuntant-se a enfrontar amb més ànim per part seva el dia a dia, i aportar alguna cosa a altres dones.