Foto:Amada Santos. Concentració davant del Col·legi de Periodistes de Catalunya
La Xarxa Internacional, en la seva VI Trobada, va congregar 157 periodistes amb visió de gènere de 27 països de quatre continents. A més es varen reunir la Xarxa Mediterrània i la xarxa GAMAG Europe, cadascuna amb una trentena de professionals assistents. Lluita contra les violències, discriminació i invisibilitat de la dona, atenció especial a les refugiades, vigilància en temes laborals i incidència en polítiques públiques, entre d’altres, marquen les línies a seguir en els propers anys.
La VI Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere es va realitzar amb èxit absolut entre el 15 i el 17 d’abril a Barcelona. Amb una assistència major a 50% a la inicialment prevista, la Trobada va culminar amb l’aprovació d’un Comunicat i tres pronunciaments, a més d’haver establert un pla d’acció per als pròxims dos anys i l’elecció d’una nova representació amb sis coordinadores internacionals.
Malgrat que inicialment havia suscitat dubtes en algunes institucions, com l’Institut Català de la Dona que no es va sumar a la iniciativa, la gran afluència de periodistes i l’interès evident des de diversos punts del planeta, va fer que tant l’Ajuntament de Barcelona com el Parlament de Catalunya, encapçalats per l’alcaldessa Ada Colau i la presidenta de la cambra catalana Carme Forcadell, arribessin fins a la seu del Col·legi de periodistes de Catalunya (CPC), on es va realitzar part de la trobada, per compartir amb aquest marc de periodistes tan divers.
També hi van participar, donant la benvinguda al nodrit grup de periodistes, l’eurodiputat Ernest Urtasun; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; el representant de la Agencia Catalana de Cooperació, Arnau Florez; la degana del CPC, Neus Bonet, Degana del CPC; la vicerectora de la UPF, Monica Figueras; i Marcela Topor, periodista i editora de “Catalunya Today”.
Les diferents veus i idiomes (català, castellà, anglès, francès i àrab, entre d’altres) es van escoltar en les sessions i als passadissos del CPC, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona i de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) , on també es van dur a terme les sessions de la VI Trobada Internacional i les reunions prèvies de la Xarxa Mediterrània de Periodistes amb Visió de Gènere i de la Gamag (The Global Alliance for Media and Gender) Europa.
Durant la visita de l’alcaldessa Ada Colau
Comunicat i pronunciaments
La VI Trobada Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere va aprovar un Comunicat que també recull les conclusions de les reunions prèvies de les xarxes Mediterrània i Gamag Europa. El Comunicat es refereix principalment a la discriminació i violències que en l’exercici de la professió pateixen les dones periodistes, com les agressions i les amenaces, també cibernètiques, de les que són víctimes. A més de la situació de vulneració dels seus drets en l’àmbit contractual, laboral i sindical.
El comunicat també es refereix a l’escassa i poc qualificada visibilitat de la dona en els mitjans de comunicació, inclosos els virtuals, on no es reflecteix la seva veu ni la seva diversitat.
Es fa una especial referència a la imatge que es mostra de la dona refugiada i de la immigrant, sent inclusivament inexistent en els mitjans o estereotipada, a més de no reflectir la seva major vulnerabilitat en situacions de conflicte, ja que pateixen agressions físiques i sexuals afegides.
Es demana que les empreses periodístiques públiques i privades actuïn contra les informacions de caràcter sexista i amb patrons patriarcals, que s’adopti la perspectiva de gènere, i plantegen que es faci possible una certificació mitjançant el “Segell de qualitat de gènere”.
Finalment reclama el compliment dels instruments legals internacionals al servei dels drets de les dones, com el conveni d’Istanbul, la Resolució 1325 de l’ONU o el Capítol J de la Plataforma d’Acció de Beijing.
També van ser aprovats 3 pronunciaments específics en favor de: la presidenta del Brasil, Dilma Rousseff, pel “maltractament informatiu, esbiaixat, masclista i denigrant” patit; a favor d’un judici per feminicidi en el cas de Andrea Aramayo, filla de la periodista boliviana Helen Álvarez Virreira, pel desprestigi a la víctima i la manca de garanties judicials que s’han observat durant el cas; a favor de l’advocada-mediadora Arantza Zulueta, clau en el procés de pau del País Basc, per a qui demanen la seva llibertat.
Nova coordinació
La VI Trobada va concloure amb l’elecció de les noves 6 coordinadores internacionals, càrrecs que van recaure en la representació de Catalunya, Espanya, en Montserrat Minobis; Argentina, en Miriam Bobadilla; Mèxic, en Rosa María Rodríguez Quintanilla; Bolívia, en Elena Crespo Yujra; Egipte, en Randa Aschmawi; i Suècia, en Jenny Ronngreen.
La nova coordinació busca tenir una representació diversa, tant pel que fa als llocs d’origen de les periodistes, com l’edat i experiència de les mateixes.
Es van mantenir comissions com la referida a l’atenció de denúncies sobre violències contra dones periodistes i es van crear noves com la de migrants i refugiades, la de relació amb organismes internacionals i la comissió d’avaluació de bones i males pràctiques periodístiques.
Es va establir el Premi a la Trajectòria Periodística amb Visió de Gènere i el Premi Internacional a la Trajectòria per a la Defensa dels Drets Humans de les Dones. Finalment, es va fixar Brasil com a lloc de la pròxima Trobada Internacional.
Més informació a:
Conclusions Xarxa Mediterrània
https://twitter.com/GenderJournal
https://www.facebook.com/VIencuentroRIPVG/