Thursday 25 April 2024

Thursday 25 April 2024

Compartir

La Veu de Palestina la periodista Shireen Abu Akleh silenciada per sempre

L’assassinat de la periodista Shiren Abu Akleh ja forma part de la llista de 50 professionals de la comunicació, assassinats i assassinades des de l’any 2000.

Shireen va ser assassinada d’un tret al cap, l’11 de maig passat en una de les incursions que acostuma a fer l’exèrcit israelià, sobretot quan decideix intervenir envaint i atacant qualsevol territori Palestí. L’assassinat d’Abu Aklenh va tenir lloc en una d’aquestes incursions, concretament a Yenin, territori on té la ubicació un important camp de refugiats, en el qual, segons declaracions de l’exèrcit israelià, hi ha un important nombre de terroristes.

Una imatge de la periodista Shirín abú Aklé durant el seu funeral a Jerusalem. Foto: Ilia Yefimovich

La corresponsal Palestina – Nord-americana, formava part de la cadena de TV Al Jazeera. Es trobava cobrint aquesta zona amb un nombre important de periodistes internacionals. Tot i anar acreditada com a periodista, va ser assassinada per un dels franctiradors, l’únic objectiu dels quals fou assassinar, indiscriminada i discriminadament i amb total impunitat, i sobretot emparats pel silenci còmplice, de polítics i governs internacionals. El dia 11 de Maig no li va servir de res a la periodista l’armilla antibales que portava posat ni el paraigua de la premsa. Els i les periodistes eren a prop dels franctiradors israelians. No hi ha cap manera possible que hagi estat un error. Van disparar a Shireen Abu Aklenh a la part del cap que estava exposada amb la intenció de matar-la.

Abu

Una periodista reacionada davant de l’assassinat de la seva companya. Foto:Al-Jazeera

Possiblement ha estat un assassinat selectiu, ja que segons diferents informacions, la periodista era considerada una heroïna per al seu país. Ha mort defensant la llibertat, i per la possibilitat d’explicar al món la realitat del que passa a Palestina. En aquest cas cobria enfrontaments entre les tropes i milicians palestins a Yenín, al nord de Cisjordània ocupada i era un dels llocs més conflictius i calents de la regió.

L’exèrcit Israelià està acusant milicians palestí internats al camp de refugiats de Ienin d’haver-la matat d’un tret.

Shereen va morir allà mateix mentre els trets impedien al personal mèdic i al seu propi equip acostar-s’hi immediatament. “El seu professionalisme periodístic i el seu rostre i nom icònic han estat una font d’informació fidedigna sobre els atacs i violacions israelianes contra el poble palestí a Cisjordània”.

En una declaració del mitjà Al-Jazera, van denunciar «el tràgic assassinat que viola les lleis i les normes internacionals», comès per l’ocupació israeliana contra el seu corresponsal, i van assenyalar que «aquest crim odiós busca impedir que els mitjans portin el seu missatge».

 Van ser milers les persones que van acomiadar a Jerusalem, el fèretre de la periodista assassinada. Durant tot el trajecte del seguici fúnebre van tenir lloc durs enfrontaments entre la policia israeliana i participants de la marxa. Aquests aldarulls es van saldar amb gran nombre de ferits i detinguts; uns passant a disposició judicial i altres a diferents hospitals. Aquestes imatges s’han pogut veure a cadenes de TV de tot el món. Segons la policia van haver d’intervenir ja que els van insultar i van llançar pedres.

Condemna i dolor

Sobre l’execució de Shireen, la xarxa de Reporters Àrabs pel Periodisme de Recerca (ARIJ, sigles en anglès) va escriure: «Els periodistes que assumeixen el seu rol i la seva feina de manera pacífica són blancs de l’ocupació israeliana perquè comuniquen la veritat».

La xarxa va destacar que ella «va ser sempre la veu que va portar Palestina a cada llar».

La periodista palestina Christine Rinawi ha escrit que Shireen «es converteix en màrtir després d’haver cobert centenars de funerals de màrtirs. Shireen és un nom gegant al món del periodisme. “Shireen és un gran cor”. “Shireen és mentora en humanitat, respecte i ètica periodística».

«La veu de Palestina» i Info: Wikipedia

Abu Akleh va néixer el 1971 a l’ocupada Jerusalem, i era llicenciada en Periodisme i Mitjans per la Universitat Yarmouk de Jordània. Va ser una de les primeres corresponsals en el terreny per a Al-Jazeera a Palestina, ja que va ingressar al canal el 1997, un any després del seu llançament. Abu d’unir-se a la xarxa de Qatar, Abu Akleh va treballar a Radio Palestina i al canal satelital Amman.

Durant gairebé vint-i-cinc anys, Shireen va cobrir i va informar el món sobre els atacs i atemptats d’Israel contra el poble palestí i els territoris ocupats.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Per eradicar l’esclavitud: una Guia sobre la trata de dones elaborada per les pròpies supervivents

  Helga Flamtermesky pensamientofronterizo.wordpress.com Helga Flamtermesky amb diverses dones que han escapat de la trata...

“Els poderosos tindran por quan s’enfrontin a la desobediència civil organitzada”

Entrevista a Teresa Forcades i Esther Vivas, impulsores del Procés Constituent i autores recentment del...

‘Resistir és Crear, Resistir és Transformar’

  Ja està en marxa el Fòrum Social Mundial-FSM 2018. S’ha iniciat aquest dimarts 13...