Una Primera Convencio Internacional a Roma de les xarxes de periodistes amb visió de gènere tindrà lloc els propers 3, 4 i 5 de març.
Les revoltes per la democràcia i els drets humans protagonitzades per la ciutadania de tants països de la ribera sud del Mediterrani inclouran els Drets de les Dones?.
Periodistes amb visió de gènere del Mediterrani i d’altres regions del món debatran a Roma sobre la representació de les dones en els nous escenaris en el Mediterrani. La periodista marroquina de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació amb Visió de Gènere, Saida Boudaglia, en una entrevista per ARTEMISA, ha dit que “tant a Tunísia com a Egipte, la participació de les dones ha estat crucial, encara que menys enfocades per les càmeres han estat presents en tot el procés d’aquestes rebel·lions”.
La trobada ha estat organitzat per l’Associació de Premsa Romana – Departament de drets i igualtat d’oportunitats Xarxa Mediterrània. L’organització compta amb el suport, a nivell internacional, de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) de Barcelona i, a nivell italià, amb el suport de la Federació Nacional de la Premsa Italiana (FSNI, per les seves sigla en italià), el Comitè Electe de la Província de Roma, la Comissió Electa de la Ciutat de Roma, Comissió d’Igualtat d’Oportunitats de la Regió de Lazio i la Casa Internacional de la Dona.
La convenció comptarà amb la participació de diverses xarxes entre les quals es troben convidades la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya (www.xidpic.cat). Com a part de la programació del dia 3 de març, es realitzarà la Conferència de Premsa del Senat en la qual participaran el Secretari Regional de l’Associació de la Premsa Romana, Paolo Butturini; les periodistes Nella Condorelli, Jumana Haddad i Sara Lovera; les polítiques italianes Vittoria Franco e Ida Maria Germontani; Maria Àngels Roque de l’IEMed; i Montserrat Minobis, presidenta de La Independent entre d’altres.
La tarda del 4 de març hi haurà un debat titulat “Periodistes i la representació de les dones en els nous escenaris al Mediterrani”. Els temes que es tractaran són els següents: Estereotips de gènere i la representació de televisió d’”uns altres”; La figura femenina en la informació pel món àrab; TV en sèrie i la imatge de la dona; els periodistes en llocs de conflicte, una professió que vivim perillosament; Gènere i drets humans, si el “bo” no dona notícies; Els migrants, la migració i el dret a la informació.
El matí del 5 de març es parlarà sobre “Dret d’informació: un instrument per a una visió plural i representació de la dona en els mitjans de comunicació. Cap a una Carta de Periodistes del Mediterrani”.
Al setembre de 2008, es va realitzar una Trobada-reunió de la Xarxa Mediterrània d’Informació i Comunicació de Gènere en països en conflicte del mediterrani amb periodistes de la XIDPIC.CAT i amb responsables de comunicació i gènere de diverses ONG i associacions de Catalunya. Aquesta reunió tenia com a objectiu realitzar una aportació col·lectiva per a la III Trobada Mediterrani de Periodistes i comunicadores amb Visió de Gènere d’octubre d’aquest any que es va realitzar al Marroc. El document final d’aquesta trobada recull les següents recomanacions sobre el gènere i el tractament informatiu dels països en conflicte:
1.- Publicació d’articles conjunts sobre la violència contra la dona.
2.- Curs pilot de formació: impartir un taller de comunicació i gènere en un país del Pròxim Orient
3.- Facilitar a les dones que puguin publicar reportatges sobre temes prohibits als seus països, amb pseudònim. Donar l’aportació econòmica a les associacions que elles deleguin.
Llistat de temes prohibits:
• Abusos sexuals dins de la família i a la feina
• Assassinats per honor.
• Mutilació Genital Femenina.
• Temes sexuals de gènere.
• Violència de part d’homes dins la família.
• Reportatges sobre assumptes matrimonials i divorcis en sentit polític.
• Casos que les corts islàmiques no ajornen perquè sinó tindria raó la dona i on les dones són tractades injustament
• Reportatges sobre la violació dels drets de les dones.
• Qualsevol crítica en contra dels governs.
• Reportatges sobre els presidents o reis, de les seves famílies, estat de salut … per exemple a Egipte, el Marroc, Jordània, Tunísia …
4.- Recollida de dades qualitatives de cada organització per publicar en les diferents webs i mitjans de comunicació de periodistes, ONG i col·lectius de dones.
5.- Editar una revista per internet. No es tracta tant d’articles escrits per a aquesta revista sinó, majoritàriament, d’articles d’interès ja publicats en els nostres respectius mitjans que es puguin reproduir o lincar. Facilitant la traducció en diferents llengües.
6.- Elaborar un cercador a traves d- internet de periodistes i comunicadores de la Mediterrània. Elaborar una fitxa de dades que contingui l’especialitat de cadascuna.
7.- Resumir la legislació vigent sobre els drets de les dones als diferents països, mostrant les contradiccions amb les seves respectives constitucions. Els països on ja s’està treballant en això són: Jordània, Síria Egipte, Líban i Palestina.
8.- Promoure el coneixement mutu a través d’associacions culturals, fundacions i altres organitzacions internacionals.