Monday 24 June 2024

Monday 24 June 2024

Compartir

La cicatriu colonial en el Cicle de debats al CCCB

 

La primera sessió serà el dilluns 26 d’octubre, amb la intervenció de l’activista afroamericana pels drets humans i contra la discriminació racial, Angela Davis. Hi participaran també Basha Changuerra, Jeffrey Abé Pans, Marra Junior, amb la moderació d’Isabelle Mamadou. 

En el marc de l’exposició «William Kentridge. El que no està dibuixat», expliquen des del CCCB que: “Aquest cicle de debats (cada dilluns del 26 octubre al 14 de desembre 2020*) convida escriptores, escriptors, i activistes de diferents geografies per analitzar les cicatrius colonials que marquen la societat contemporània i pensar els reptes per al futur que aquest llegat ens imposa”.

Sense l’impacte del colonialisme europeu a la resta del món, no s’entendrien els sistemes polítics, econòmics i culturals d’avui, ni les injustícies que afecten fins i tot avui una gran part de la població mundial. Encara en procés de descolonització hi ha moltes veus que cal escoltar, preguntes per respondre i memòria per recuperar a fi de construir “un futur veritablement descolonitzat i assumir críticament l’herència del colonialisme”.

Aquest primer debat s’emmarca en un 2020 amb la pandèmia de la Covid-a9, en l’onada de protestes contra el racisme davant l’assassinat de George Floyd, en les properes eleccions a Estats Units ..tot aixó en l’evidència de discriminació estructural, en el caràcter internacional de les protestes, en la reflexió sobre la història colonial, el model migratori d’Europa…

“Quina relació es pot establir entre l’experiència nord-americana i les lluites antiracistes que tenen lloc a l’altra banda de l’Atlàntic?”, es pregunten des del CCCB. (Veure enllaç contingut debat).

Angela Davis 1

La sessió comptarà amb l’activista afroamericana pels drets humans i contra la discriminació racial, Angela Davis. Activista política i professora emèrita del Departament d’Història de la Consciència a la Universitat de Califòrnia des del 2008 (Santa Cruz), és considerada una de les grans lluitadores pels drets humans i contra la discriminació racial.

 

Isabelle Mamadou bio

 

Moderarà Isabelle Mamadou, Activista i defensora dels drets humans. Des de 2013 lidera les estratègies de l’ONG espanyola Moviment per la Pau (MPDL) a la Comunitat Valenciana. Actualment coordinada l’Equip d’Implementació del Decenni per a Afrodescendientes de les Nacions Unides a Espanya.

 

Hi participaran també:  

 

Basha Changuerra bio

 

Basha Changuerra, Militant antiracista i afrofeminista. És una de les impulsores de l’organització social afrofeminista AfroFem Koop i membre del CNAACAT (Comunidad Negra, Africana y Afrodescendiente de Catalunya). També és la coordinadora de l’equip de delegades, membre de la comissió antiracista de la CUP i regidora per aquest partit a l’ajuntament de Moià.

 

 

Jeffrey Abe Pans 350 x 235

 

Jeffrey Abé Pans, Activista panafricanista vinculat als col·lectius d’apoderament negre en l’Estat espanyol. Es va introduir en cercles africanistas de la mà de escritores com Remei Sipi i Inongo vi Makomé. Aquesta relació intergeneracional, amb referents de la seva comunitat, li ha permès conèixer de primera mà les reivindicacions socioculturals de la comunitat negra, africana i afrodescendent a Espanya durant les últimes dècades.

 

 

Marra Junior

 

 

Marra Junior, Cofundador i membre del Moviment Panafricà Bilbao. Militant actiu en el Moviment Antiracista d’Euskal Herria i membre de la CNAAEUS (Comunidad Negra, Africana y Afrodescendiente de Euskadi). Aliat del feminisme negre i tècnic d’intervenció social (Mediador intercultural) de Metges del Món Euskadi.

 

El dilluns 9 de novembre intervindrà Maria Campbell, la gran veu literària indígena del Canadà. L’escriptor Pankaj Mishra, reconegut per les seves interessants observacions dels contrastos i les contradiccions entre l’Orient i l’Occident, farà la seva exposició el dilluns 30 de novembre. Finalment, el 14 de desembre serà el torn de l’antropòloga Aída Bueno, una gran experta en l’esclavisme i la diàspora africana a l’Amèrica Llatina.

 

MAria Campbell 

 Pankaj Mishra web 

 Aida Bueno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Del 26 octubre al 14 de desembre 2020 a les 18.30 h – 3€

 

 

Exposició William Kentridge

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Antoinette Fouque ha mort

Antoinette Fouque Foto Whattalking.com Antoinette Fouque ha mort a finals de febrer. Aquest és...

Perfil: Edith Lederer – periodista llegendària

‘Edith Lederer Foto: frodo.at Periodista llegendària, trencant fronteres a la sala de premsa i més...

L’apoderament econòmic de les dones

Aquest passat 23 de setembre es va presentar una plataforma mundial de coneixement per impulsar...