Thursday 05 December 2024

Thursday 05 December 2024

Share

La periodista Soledad Jarquín exigeix justícia per a la seva filla assassinada

La periodista Soledad Jarquín Edgar ha iniciat una gira per diversos països del continent europeu per exigir justícia per l’assassinat de la seva filla i fotoperiodista Maria del Sol Cruz Jarquín.

La comunicadora i fotògrafa María del Sol Cruz Jarquín, de 27 anys, va ser assassinada dissabte a la matinada 2 de juny de 2018, a Juchitán de Saragossa, Oaxaca, amb Pamela Itzamaray Terán Pineda, candidata a segona regidora de l’Ajuntament per la coalició Partit Revolucionari Institucional (PRI), Verd Ecologista Mexicà (PVEM) i Nova Aliança (PANAL).

La jove fotògrafa era la cap de comunicació social de la Secretaria d’Afers Indígenes (SAI) del Govern de l’Estat d’Oaxaca, i filla de la periodista Soledad Jarquín Edgar, Premi Nacional de Periodisme 2006, i editora de ‘Las Caracolas’, un mitjà de comunicació amb perspectiva de gènere.

Soledad Jarquín exigeix ??justícia per a la seva filla assassinada

La periodista Soledad Jarquín Edgar ha iniciat una gira per diversos països del continent europeu per exigir justícia per l’assassinat de la seva filla i fotoperiodista Maria del Sol Cruz Jarquín. La gira internacional es farà del 13 de juny al 5 de juliol del 2022.

Per tal de buscar la justícia que li ha estat obstruïda i negada a Mèxic davant el feminicidi de la seva filla María del Sol Cruz, la periodista Soledad Jarquín Edgar realitza aquesta gira internacional buscant suport amb motiu de la denúncia que farà al Comitè per a l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona (Cedaw) (Ginebra) i membres del Parlament Europeu (Brussel·les) per denunciar les bretxes d’impunitat a Mèxic davant del fenomen del feminicidi.

La periodista es presentarà davant de diferents instàncies de la Unió Europea i organitzacions defensores de drets humans, duent a terme diferents reunions de treball.

Els països que recorreran són Bèlgica, França, Alemanya, Suïssa i Espanya, amb la finalitat d’evidenciar la gravetat de la violència feminicida a Mèxic, així com la falla de l’Estat Mexicà per garantir la justícia davant d’aquest fenomen que presenta un patró sistemàtic de xifres que van en augment i impunitat.
El 2 de juny passat es van complir quatre anys de l’assassinat de la fotoperiodista Maria del Sol Cruz Jarquín i avui no hi ha persones detingudes ni justícia.

Els fets

Segons la periodista Nadia Altamirano, de l’agència Serveis Especials de la Dona (SEM-México), la noia “no va poder denunciar que el titular de la dependència, Francisco Javier Montero López, l’havia comissionat per cobrir des de feia més d’un mes les activitats proselitistes del seu germà, Hegeo Montero López, candidat a la presidència de Juchitán”.

I encara que no l’autoritzaven ni viàtics, pel fet que era un fet il·legal, des de feia un mes que va ser comissionada per la SAI com a fotògrafa, María del Sol anava i venia de la Ciutat d’Oaxaca a Juchitán de Saragossa, fins que la matinada del 2 de juny de 2018 va ser assassinada juntament amb Pamela Terán, i el seu xofer, Adelfo Guerra.

Les dues dones van sortir del Bar Jardín, a la ciutat zapoteca de la regió de l’Istme de Tehuantepec, després de sopar, i van ser assassinades per diversos subjectes armats, que els van disparar en el moment en què accedien a la camioneta de la candidata a segona regidora de la coalició PRI-PVEM-PANAL, a més de regidora amb llicència i líder del partit polític independent ‘Despierta Juchitán’.

Sense oportunitats per als joves

“En aquest país on no hi ha oportunitat per als joves, si Maria del Sol no acceptava que la comissionessin a Juchitán, perdia la feina”, va narrar la periodista Soledad Jarquín, que en diverses ocasions va insistir la seva filla a denunciar el seu superior, però “ella em va dir, no mama, aguantem”.

“Encara que es va intentar de manera reiterada fer contacte telefònic amb el servidor públic Francisco Javier Montero, els seus números telefònics van marcar fora de l’àrea de servei”, va assegurar Nadia Altamirano.
“A mi em van prendre una nena alegre, desviscuda, amb molt futur per davant, amb molts somnis que se’n van anar a la xingada, era la més amorosa de la meva família, sobretot alegre, se’n va anar l’alegria de casa meva”, va recriminar Soledad Jarquin, que va demanar als seus companys periodistes “a declarar-nos un dia complet de braços caiguts”, perquè si no hi ha seguretat per fer aquesta tasca, “no cal sortir a cobrir ningú”, va assenyalar.

soledad-jarquin

“Avui ha estat la meva filla, però demà pot ser qualsevulla”, va indicar la periodista en entrevista amb SEM-Mèxic, mitjà que va abundar que “en aquest sexenni d’Enrique Peña Nieto, a més de la seva filla, el gener del 2016 li van arrabassar el seu germà Heriberto Jarquín, quan va ser assassinat al seu consultori de Tlaquepaque, Jalisco”.

Davant d’això, la pregunta de Soledad Jarquín va ser directa: “Qui segueix?”. Mentre que, segons el diari ‘La Jornada’, Pamela Terán era filla de Juan Terán, que va ser detingut a principis del 2017, acusat, presumptament, d’encapçalar l’anomenat ‘Cartell de Juchitán’, a més de portació d’armes de foc, extorsió , lesions i delictes contra la salut. (Font: Zeta – Libre como el viento, 1-06 -2018).

Alt risc per els i les periodistes a Mèxic

Fins a finals de maig del 2018 s’havien assassinat a Mèxic 6 periodistes. El 2017, l’organització ‘Articulo 19’ va reportar 507 agressions, de les quals 12 van ser homicidis i una desaparició forçada.

D’acord amb la Comissió Nacional de Drets Humans durant els cinc anys i mig que havien transcorregut de l’administració del president Enrique Peña Nieto, 55 informadors havien estat assassinats i tres han desaparegut.

Per a ‘Reporters sense Fronteres’, Mèxic és el país més perillós per exercir el periodisme a Amèrica Llatina. A nivell mundial se situa darrere de l’Iraq i Síria, empatats al primer lloc. També segons aquesta associació, Mèxic és al lloc 147 de la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa.

D’acord amb la Comissió Nacional de Drets Humans, “les autoritats encarregades de procurar justícia han propiciat un buit significatiu de resultats en la investigació de delictes comesos en perjudici de periodistes i mitjans de comunicació”.

Crims sense càstig

Citant fonts de la Procuradoria General de la República, ‘Article 19’ va reportar al seu informe ‘Democràcia simulada: Res a aplaudir’, que el 99.6% dels crims contra la premsa queden sense càstig. “Els crims contra periodistes són intencionals i la impunitat és deliberada”.

A l’informe s’afirma que, a Mèxic, “no es mata un periodista sense raó, sinó perquè buscava, tenia o publicava informació que podria posar en risc l’estat actual de les coses”.

Els reporters que aborden temes relacionats amb crim organitzat i corrupció pateixen sovint intimidacions, amenaces i violència física, de vegades fins i tot dirigides contra membres de les famílies. Són diversos els qui han hagut de deixar la seva llar i feina a causa de la inseguretat.

En un ambient cada cop més hostil per a l’exercici del periodisme, d’acord amb ‘Articulo 19’, el 2017, 11 periodistes van optar per abandonar les seves ciutats per salvaguardar la seva seguretat. De vegades les seves famílies els acompanyen en aquest exili.

Hi ha altres òrgans de govern que també atenen les demandes dels comunicadors, com ara la Comissió Executiva d’Atenció a Víctimes i la Fiscalia Especial per a l’Atenció de Delictes comesos contra la Llibertat d’Expressió. Font: france24.com, 5-06-2018.

2022 any negre per al periodisme a Mèxic

Fins a principis de maig del 2022, a Mèxic han ocorregut 11 casos de periodistes assassinats. Els més recents ocorreguts a Veracruz amb les morts de Yesenia Mollinedo i Sheila Johana García, directora i reportera, respectivament, al portal ‘El Veraz’.

Destaca que del total d’esdeveniments, el 90.9% s’hagin registrat en estats governats per ideals afins a l’anomenada 4T, moviment que encapçala el president Andrés Manuel López Obrador. Amb excepció del cas d’Heber López que va passar a Oaxaca (governat per Alejandro Murat del PRI), la desena d’assassinats restant s’ha donat en estats amb mandataris integrants de MORENA.

Els 11 periodistes assassinats: José Luis Gamboa Arenas, a Veracruz; Margarito Esquivel Martínez, a Baixa Califòrnia; Lourdes Maldonado, a Baixa Califòrnia; Roberto Toledo, a Michoacán; Heber López, Oaxaca; Jorge Camero Zazueta, a Sonora; Juan Carlos Muñiz, a Zacatecas; Armando Linares, a Michoacán; Luis Enrique Ramírez Ramos, a Sinaloa; Yesenia Mollinedo, a Veracruz; Sheila Johana García, a Veracruz. (Font: infobae.com – 05-11-2022).

Origen de les imatges:
Imatge principal (retocada): Facebook de Soledad Jarquín
Imatge de Soledad Jarquín: soledat xarxa social

Articles relacionats:

Carta a mi hija MARIA DEL SOL CRUZ JARQUIN 

“Tu cuerpo olía a sangre. Sentí frío, estaba sucio y tú estabas con tierra en tu cuerpo, te quité con mis manos la tierra de tu cara y ese amasijo que se hizo con la sangre seca, olorosa, lo que no te pude quitar fueron las siete balas incrustadas en tu cuerpo…”

Asesinato de María Sol Cruz Jarquín – Carta de su madre Soledad Jarquín al PRI.

México – Justicia para Sol – Acribillada junto con una política

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Premi: Drets Humans de la República Francesa 2011

Fins divendres, 16 de setembre Convocatòria Premi: Drets Humans de la República Francesa 2011 Es...

Barcelona: Dones Indignades cap a la Vaga / La Independent / Notícies Gènere

La Vagadetotes és una iniciativa sorgida des de diferents espais feministes a la que...

19 novetats editorials a la Llibreria Pròleg

NARRATIVA SENSE ALÈ. Josefa Contijoch Sense alè constata que la imaginació és lliure i dubtós...